7.3.12

Παρατείνεται η σύγχυση με το χαράτσι...


Στο σκοτάδι βρίσκονται εδώ και δύο μέρες οι καταναλωτές για το τι ισχύει τελικά με το τέλος ακινήτων, ενώ καθημερινά διαδραματίζονται σκηνές χάους και ταλαιπωρίας για τους εκατοντάδες πολίτες που σπεύδουν στα ταμεία της ΔΕΗ.

Σχεδόν 24 ώρες μετά το μπάχαλο που... δημιουργήθηκε με την ΔΕΗ, η οποία δια του εκπροσώπου επικοινωνίας της, Κίμωνα Στεργιώτη δήλωσε ότι μπορεί ο καταναλωτής να πληρώσει μόνο το ρεύμα και το τέλος ακινήτου να σταλεί μετά από 4 μήνες στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε διευκρινιστική ανακοίνωση, που τελικά έδωσε παράταση στην σύγχυση που επικρατεί.

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε ότι όσοι καταναλωτές οφείλουν να πληρώσουν το χαράτσι και αρνούνται τότε στον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ τα χρήματα που θα κατατεθούν θα πάνε για την εξόφληση του τέλος ακινήτων και όχι για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ένας καταναλωτής παίρνει στα χέρια του έναν λογαριασμό της ΔΕΗ ύψους 100 ευρώ, εκ των οποίων τα 50ευρώαφορούν την κατανάλωση ρεύματος και τα 50ευρώτο χαράτσι, και αποφασίζει να μην πληρώσει το τέλος ακινήτων. Το υπουργείο Οικονομικών εξηγεί ότι δεν γλιτώνει από το χαράτσι διότι από το ποσό που θα πληρώσει στον επόμενο λογαριασμό θα κρατηθούν 50ευρώγια το τέλος ακινήτων.

Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών άφησε αιχμές για τη στάση «ορισμένων στελεχών» της ΔΕΗ στα οποία επέρριψε την ευθύνη για το μπάχαλο. «Όσοι, συνεπώς, έχουν την εντύπωση ότι εξοφλώντας εν μέρει τον λογαριασμό τους εξοφλούν το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας και όχι το ειδικό τέλος ακινήτων, έχουν εσφαλμένη εντύπωση, την οποία καλλιεργούν ενδεχομένως και ορισμένα στελέχη της ΔΕΗ κατά παράβαση του νόμου και των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας» ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο.

Ωστόσο αν διαβάσει κανείς την εγκύκλιο ΠΟΛ 1056 με ημερομηνία 2 Μαρτίου του 2012 της Γενικής Γραμματείας Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων καταλαβαίνει ότι δεν είναι ξεκάθαρο πως τελικά θα εισπράξει η ΔΕΗ αντί για την κατανάλωση του ρεύματος μόνο το χαράτσι. (Διαβάστε την ΠΟΛ του υπουργείου Οικονομικών)

Πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 4 παράγραφος 1.2 αναφέρεται ότι: «Αν δεν καταβληθεί το τέλος, εν όλων η εν μέρει, η ΔΕΗ και οι εναλλακτικοί προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος, μετά την παρέλευση 4 μηνών από την ημερομηνία λήξης πληρωμής της πρώτης δόσης του ΕΕΤΗΔΕ του οικείου έτους, διαγράφουν το οφειλόμενο κατά την ημερομηνία αυτή ΕΕΤΗΔΕ από τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος των υπόχρεων και αποστέλλουν κατάσταση στη ΓΓΠΣ κατά τα οριζόμενα στην περίπτωση 1.2 του άρθρου αυτού». Πρακτικά αυτό σημαίνει, δηλαδή, ότι δίνεται στη ΔΕΗ η δυνατότητα να διαχωρίσει το τέλος και να το αποστείλει στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων.

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από το γεγονός ότι καθυστερεί η αποστολή στις εφορίες της νέας εγκυκλίου που θα ορίζει την διαδικασία με την οποία ο έφορος θα εξετάζει την καταβολή του τέλους ακινήτων σε περισσότερες δόσεις και θα αποφασίζει είτε την απαλλαγή του φορολογούμενου είτε την καταβολή μειωμένου τέλους.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: