18.3.12

«Ναυάγησαν» οι συνομιλίες με ΠΝΟ ...



"Δένουν" αύριο τα πλοία...

Σε «ναυάγιο» οδηγήθηκαν τελικά οι συνομιλίες της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ναυτιλίας και έτσι τα ναυτεργατικά σωματεία θα ... προχωρήσουν από την Δευτέρα στις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες
που είχαν αποφασίσει.

Η απεργία ξεκινά από τις 6 π.μ της Δευτέρας, αφορά όλες τις κατηγορίες πλοίων, ενώ η ΠΝΟ θα συνεδριάζει κάθε δύο ημέρες (μετά τη λήξη κάθε 48ωρης απεργίας) προκειμένου να αποφασίζει εάν θα συνεχιστούν ή όχι οι κινητοποιήσεις.

Α. Διαμαντοπούλου: Ελπίζω να επικρατήσει αίσθημα ευθύνης

Σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο που ζούμε, έγινε μια εξαντλητική συζήτηση και υπήρξαν απαντήσεις και διασφαλίσεις και για το συνταξιοδοτικό και για το ασφαλιστικό και για τα θέματα υγείας των ναυτικών, αλλά και για την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων στα ιδιαίτερα ταμεία, δήλωσε η υπουργός Ανάπτυξης και Ναυτιλίας Αννα Διαμαντοπούλου μετά τη συνάντησή της με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία.

«Ελπίζω και εύχομαι», πρόσθεσε η κ.Διαμαντοπούλου, «ότι θα επικρατήσει αίσθημα εθνικής ευθύνης απέναντι στα μεγάλα ζητήματα και ότι θα δεν υπάρξουν ζητήματα που θα θίξουν τους πολίτες της χώρας μας, τα νησιά μας την οικονομίας μας και τις εξαγωγές».

Σε ερώτηση αν στην απεργία τίθεται θέμα πολιτικής επιστράτευσης, η υπουργός δεν απάντησε.


Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, δήλωσε ότι έγινε μια διεξοδική συζήτηση με την ΠΝΟ και τους εκπροσώπους των εργαζομένων και συνταξιούχων ναυτικών. Έκανε λόγο για σημαντικά προβλήματα στα ταμεία των ναυτεργατών και πρόσθεσε ότι το ΝΑΤ είναι ένα ταμείο με 17.000 εργαζόμενους και 72.000 συνταξιούχους.

Γ.Κουτρουμάνης: Εξασφαλίζουμε τη βιωσιμότητα του ΝΑΤ και των συντάξεων για τα επόμενα χρόνια

«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των ταμείων και να εξασφαλίσουμε τις παροχές τους, προκειμένου να υπάρχει καλύτερη περίθαλψη» είπε ο κ. Κουτρουμάνης και υπογράμμισε ότι «έως σήμερα δεν εξυπηρετούνται οι ναυτικοί με τον ίδιο τρόπο σε όλη την Ελλάδα».

Ο υπουργός τόνισε επίσης ότι η συζήτηση θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες και επανέλαβε για άλλη μία φορά ότι οι εργαζόμενοι του ΝΑΤ και του Οίκου Ναύτου είναι διασφαλισμένοι.

Ανέφερε ότι για τα τεχνικά ζητήματα, της ομαλής μετάβασης από το ένα σύστημα στο άλλο, θα γίνει διεξοδική συζήτηση τις επόμενες ημέρες και εκτίμησε ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

Σε ότι αφορά το καθεστώς συνταξιοδότησης των ναυτικών επανέλαβε ότι δεν αλλάζει τίποτα με τη μεταφορά της εποπτείας του ΝΑΤ(Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο) στο Υπουργείο Εργασίας.

Ο ιατροφαρμακευτικός φορέας των ναυτικών, ο Οίκος Ναύτου αλλά και το ασφαλιστικό τους ταμείο, το ΝΑΤ, επιχορηγούνται σήμερα κατά το 85% από τον κρατικό προϋπολογισμό, είπε ο κ. Κουτρουμάνης και πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν να επιχορηγούνται, καθώς, όπως είπε, δεν ευθύνονται οι ναυτικοί για την ανατροπή της αναλογίας εργαζομένων - συνταξιούχων.

Σε ότι αφορά τις παροχές που αφορούν στην υγεία, τόνισε ότι αυτές θα είναι καλύτερες και η εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων πιο καλή, καθώς διαμορφώνονται 22.000 σημεία από τα οποία θα μπορούν να έχουν παροχές οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι.

Σε ότι αφορά στο θέμα των συντάξεων τόνισε ότι υπάρχουν μειώσεις στις μεγάλες συντάξεις, αλλά επανέλαβε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να διασφαλίσει πόρους στο ταμείο, ώστε να μπορεί να δίνει συντάξεις και τα επόμενα χρόνια.

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς δήλωσε ότι δεν προέκυψε τίποτα διαφορετικό στη διάρκεια της συνάντησης, όλες οι πλευρές κατέθεσαν τις απόψεις τους και το συμπέρασμα που προέκυψε είναι ότι δεν υπάρχουν λύσεις σε αυτή τη φάση και οι απεργιακές κινητοποιήσεις θα γίνουν κανονικά.

Ο κ. Χαλάς είπε επίσης ότι κανένα από τα αιτήματά τους δεν έγινε δεκτό και κατήγγειλε πως «ότι γίνεται από πλευράς κυβέρνησης δεν υπάρχει ούτε σχεδιασμός ούτε προγραμματισμός».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: