11.3.12

Τα διλήμματα των εκλογών και η επόμενη μέρα...


Πολιτικές διεργασίες που προωθούν ως πρότυπο διακυβέρνησης στην Ελλάδα το μοντέλο Μόντι πυροδοτεί η επιτυχία του τεράστιου «κουρέματος» του δημόσιου χρέους της χώρας μας.Μια νέα αφετηρία για το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, με ευκαιρίες και κινδύνους ταυτόχρονα, ανοίγει η ... μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που έχει γίνει ποτέ, αναγκάζοντας την κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν σε μια δεύτερη λεπτομερή ανάγνωση των νέων δεδομένων.

Η επιτυχής έκβαση του PSI, παρότι έχει «ουρές» που πρέπει να προσεχθούν μέχρι τις πρώτες μέρες του Απρίλη, δημιουργεί εκ των πραγμάτων έναν νέο ορίζοντα για τα πολιτικά πράγματα, που επιτρέπει στις πολιτικές δυνάμεις να σχεδιάσουν έναν ασφαλή οδικό χάρτη για τις επόμενες κινήσεις τους.

Από την Παρασκευή ξεκίνησε ουσιαστικά ένας νέος πολιτικός κύκλος - αρχικά με τους ίδιους πρωταγωνιστές και με ένα ιδιαίτερα έντονο παρασκήνιο. Από τη μια πλευρά το πλαίσιο παραμένει ασφυκτικό μέχρι και το τέλος του Ιούνη και επιτάσσει στην ουσία δυνάμεις της κυβέρνησης να εργαστούν αποκλειστικά για την εφαρμογή του νέου προγράμματος, και από την άλλη ανασύρει ερωτήματα για την ανάγκη παράτασης του βίου της κυβέρνησης Παπαδήμου, ώστε να μη διακοπούν αιφνιδίως τα αναγκαία βήματα.

Τα ερωτήματα υπάρχουν και προκαλούν συζητήσεις στο παρασκήνιο, ωστόσο η απόλυτη άρνηση της ΝΔ να δεχθεί, έστω και τυπικά, οποιαδήποτε πρόταση για διάλογο σχετικά με την ιδανική ημερομηνία εκλογών στην Ελλάδα φαίνεται ότι απομακρύνει οριστικά το ενδεχόμενο για παράταση του βίου της παρούσας κυβέρνησης.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, εν τω μεταξύ, μπορεί να μην έχουν τάσεις... αναχωρητισμού, εντούτοις συνεχίζουν να λειτουργούν με βάση τη συμφωνία που απέδωσε η συνεργασία των δύο κομμάτων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος είναι άλλωστε ένας άνθρωπος ιδιαίτερα μεθοδικός, επίμονος και αποφασισμένος να ολοκληρώσει το έργο που κάθε φορά αναλαμβάνει. Στην παρούσα φάση και όντας στην τελική ευθεία για το φινάλε της ειδικής αποστολής, εμφανίζεται -όπως λένε οι στενοί συνεργάτες του- ιδιαιτέρως προβληματισμένος για το πώς το πολιτικό σύστημα θα αντιμετωπίσει τη νέα «μεγάλη ανηφόρα» που έχει η χώρα μπροστά της.

Νέο τοπίο
Παράλληλα, ενώ τονίζει σε κάθε ευκαιρία στους συνομιλητές του ότι οι εκλογές είναι προ των πυλών (βάσει της συμφωνίας των κομμάτων πάντα), αντιλαμβάνεται ότι πολλά κορυφαία ζητήματα είναι ανοιχτά με ορίζοντα που προσπερνά τους μήνες της φετινής άνοιξης.

Ο αείμνηστος Ιταλός Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, που είχε αναλάβει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, προσπάθησε σε κάποια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην αίθουσα Θ. Καρατζά στην Εθνική να ταρακουνήσει τους Ελληνες κυβερνητικούς λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η υλοποίηση δεν είναι η νομοθέτηση!». Με αυτήν του τη φράση ήθελε να πει στους Ελληνες κυβερνητικούς ότι μπορεί να ψηφίζουν... χιλιάδες νόμους, οι οποίοι όμως αν δεν έχουν την... τύχη να εφαρμοστούν, πεθαίνουν άδοξα την επόμενη ώρα...

Πολύ απλά, συνέστησε στην τότε κυβέρνηση ένα πειθαρχημένο ευέλικτο σχήμα, με τη δυνατότητα όχι να νομοθετεί αλλά να εφαρμόζει κυρίως και άμεσα τα συμφωνηθέντα, υπό τον αυστηρό έλεγχο της ηγεσίας.

Και σήμερα; Το σίγουρο είναι ότι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος ενισχύει την παρουσία του στο πολιτικό σκηνικό - ειδικά μετά τη νέα επιτυχία με το PSI, που κατά τον ίδιο μας υποχρεώνει όλους να δούμε τα λάθη τα οποία μας ανάγκασαν να οδηγηθούμε στην αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτό όμως -διευκρίνισε στη δήλωσή του προχθές- ενδυναμώνει τη θέλησή μας και την αποφασιστικότητά μας να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή όμως, ένα από τα δύο κόμματα εξουσίας, η ΝΔ, ξεκινά την προεκλογική του εκστρατεία. Η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, παρότι έχει στα συρτάρια της εισηγήσεις για τη μετάθεση των εκλογών το φθινόπωρο (με το επιχείρημα ότι τον Ιούνη θα πρέπει να ληφθούν νέα σκληρά μέτρα...), φαίνεται ότι έχει επιλέξει να τραβήξει το χαρτί των εκλογών είτε για την 29η Απρίλη είτε για τις αρχές του Μάη.

Το ΠΑΣΟΚ πάλι, θυμίζει ότι δεν έχει ζητήσει εκλογές -το δήλωσε προχθές ο κ. Ευ. Βενιζέλος-, ωστόσο ο οιονεί πρόεδρος του κόμματος συμπληρώνει ότι εάν και εφόσον ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι και με βάση τα νέα δεδομένα πρέπει η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες, τότε δεν μπορεί παρά να συμφωνήσει.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, και τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται μπροστά σε δίλημμα και εξετάζουν όλες τις εναλλακτικές - αν και επισήμως ετοιμάζονται για εκλογές.

Το υπάρχον «ημερολόγιο» των κινήσεων που δεν... μπαίνουν σε συζήτηση δείχνει ότι μέχρι τη Μεγάλη Πέμπτη στις 12 Απρίλη η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραδώσει τα κλειδιά της και να προκηρύξει εύκολα εκλογές, υπό την έννοια ότι μέχρι εκείνη την ημέρα θα συνεχίζεται η ανταλλαγή ομολόγων (για το PSI) με αλλοδαπό δίκαιο.

Που σημαίνει ότι μετά το Eurogroup της Δευτέρας, που θα επικυρώσει τα του «κουρέματος», τα επόμενα εικοσιτετράωρα αλλά και οι μήνες μέχρι τον Ιούνη αποτελούν το διάστημα που πρέπει να υλοποιηθούν όλα όσα με τους πρόσφατα ψηφισμένους νόμους αποφασίστηκαν.

Αφορούν βεβαίως το νέο οικονομικό πρόγραμμα, τις προαπαιτούμενες ενέργειες (κλειστά επαγγέλματα, τράπεζες, ενέργεια και «φρέσκο» μεσοπρόθεσμο).

Η... παρένθεση

Κατά την εισήγηση του κ. Σαχινίδη, οι εκλογές δεν μπορεί παρά να είναι μια «παρένθεση» στην κυβερνητική λειτουργία, αφού για το τρέχον δημοσιονομικό έτος η πρώτη έκθεση προόδου πρέπει να είναι έτοιμη στις 30 Μάρτη, η δεύτερη στις 15 Απρίλη (με την κατάθεση του προσχεδίου προτάσεων) και η τρίτη στις 30 Ιούνη, που πρέπει να παραδοθεί ολοκληρωμένη η μελέτη και τα συμπεράσματα για τις Δαπάνες 2013-2016...

Δεν υπάρχουν σχόλια: