11.3.12

«Κλειδώνει» ο αριθμός των υποψηφιοτήτων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ...


Το Εθνικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Κυριακής, θα αποφασίσει σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις πόσες θα είναι οι υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, καθώς εκτός του κ. Βενιζέλου, που φαίνεται ότι... έχει συγκεντρώσει τον αναγκαίο αριθμό υπογραφών, όπως ορίζει το καταστατικό, κανένα άλλο στέλεχος δεν το έχει καταφέρει μέχρι το βράδυ του Σαββάτου.

Έτσι, το Εθνικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει εάν θα αποδεχθεί πολιτική έγκριση υποψηφιοτήτων, δηλαδή να είναι υποψηφία για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στελέχη που δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, όπως ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος.

Ωστόσο, μια τέτοια απόφαση έχει θετικές και αρνητικές επιπτώσεις, αφού μπορεί μεν να διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει μια εκλογική διαδικασία με μία μόνη υποψηφιότητα, αλλά δεν μπορεί να καθορίσει πόσες θα είναι τελικά οι υποψηφιότητες, που θα υποβληθούν.

Εάν υπερισχύσει η πολιτική απόφαση, τότε θα εγκριθεί και η υποψηφιότητα του Στέφανου Τζουμάκα για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Την πρόθεσή τους να είναι υποψήφιοι εξέφρασαν στις ομιλίες τους ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χρήστος Παπουτσής.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ένα «μεγάλο ευχαριστώ» και ένα «μεγάλο συγγνώμη» στους Έλληνες πολίτες, ενώ κάλεσε σε μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία.

«Οφείλουμε να πούμε στον ελληνικό λαό ένα μεγάλο 'ευχαριστώ' για τις θυσίες, τη μεγάλη προσπάθεια, την αντοχή, έστω και την ανοχή» είπε και συνέχισε: «οφείλουμε να πούμε και ένα μεγάλο 'συγγνώμη' για διαχρονικά πολιτικά και ιστορικά λάθη και παραλείψεις, που βεβαίως βαραίνουν και την παράταξή μας».

Μιλώντας για αυτή την «νέα κοινωνική συμμαχία» με μισθωτούς, αγρότες, ανέργους, νέους επιστήμονες και βιοτέχνες, «δηλαδή με αυτούς που πικράναμε και κουβαλούν στην πλάτη τους την κρίση», ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η αποστολή μας είναι πολύ δύσκολη, γιατί στόχος είναι να ξαναφτιάξουμε την Ελλάδα.

«Μετά τις εκλογές, ο τόπος θα κυβερνηθεί όπως αποφασίσει και πει ο ελληνικός λαός. Οι εκλογές είναι πολύ κρίσιμες, γιατί κρίνουν το μέλλον της δεκαετίας και την ταυτότητα του έθνους» είπε, τονίζοντας ότι «οι συναινέσεις δεν είναι λευκές επιταγές, ούτε 'αδειανά πουκάμισα'».

Διαβάστε την ομιλία Βενιζέλου

Ο Χρήστος Παπουτσής ζήτησε να μην γίνει μια προσχηματική εκλογική διαδικασία με μία μόνο υποψηφιότητα και κάλεσε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ να τον στηρίξουν ως υποψηφιότητα εντιμότητας και ενότητας.

Επίσης, πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, τη δραστική μείωση των μηνιαίων δόσεων σε δάνεια ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς και πλαφόν σε τιμές βασικών προϊόντων, για να διευκολυνθεί η ελληνική οικογένεια. Ακόμη ζήτησε να μην υπάρξουν αυξήσεις σε τιμολόγια των ΔΕΚΟ.

Ο κ. Παπουτσής άσκησε κριτική για τις πολιτικές που επιβάλλει η τρόικα, λέγοντας ότι πάντοτε, από την εποχή που ήταν κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, είχε εκφράσει τη διαφωνία του.

Ωστόσο, πρόσθεσε, και τότε στήριξα και τώρα στηρίζω τις προσπάθειες για να σωθεί η χώρα.

Τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Παπουτσής κάλεσαν όσα στελέχη απομακρύνθηκαν από το ΠΑΣΟΚ λόγω του Μνημονίου να επιστρέψουν, τονίζοντας ότι όταν το ΠΑΣΟΚ είναι ενωμένο δεν χάνει την εκλγοική μάχη.
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: