14.3.12

Λεηλασία χωρίς τέλος στα Ταμεία...


Μια άνευ προηγουμένου λεηλασία των Ταμείων συντελέστηκε τα τελευταία χρόνια. Μεγάλα θύματα αυτής της κατάστασης είναι οι ασφαλισμένοι και κυρίως οι συνταξιούχοι, που βλέπουν τις αποδοχές τους να περικόπτονται δραστικά. Εργοδότες δεν καταβάλλουν τις εισφορές. Πρόσωπα που δεν ...

δικαιούνται εισπράττουν συντάξεις και επιδόματα. Σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Αν η εικόνα των εσόδων δεν βελτιωθεί, θα ληφθούν νέα επώδυνα μέτρα τον Ιούνιο


Πρωτοφανείς διαστάσεις έχει πάρει η λεηλασία των ασφαλιστικών ταμείων, με τον «λογαριασμό» να πηγαίνει στους συνταξιούχους. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, καθώς εργοδότες δεν καταβάλλουν μισθούς και κατ΄ επέκταση εισφορές, ασφαλισμένοι-φαντάσματα παίρνουν συντάξεις και επιδόματα και σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ανταποκρίνονται στις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Ουσιαστικά για χρόνια ήταν σε εξέλιξη μία άνευ προηγουμένων λεηλασία των Ταμείων και τελικά αυτοί που πλήρωσαν ήταν οι ασφαλισμένοι που είδαν τις συντάξεις τους να κόβονται. Μάλιστα η τρόικα θα επιστρέψει τον Ιούνιο στη χώρα μας, οπότε και ανάλογα με την πορεία των εσόδων θα υπάρξει και νέο πακέτο μέτρων.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης, προκύπτει πως:

Ενα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο χάνουν τα Ταμεία από την καταβολή συντάξεων και επιδομάτων σε συνταξιούχους-μαϊμού.
Λεηλασία χωρίς τέλος στα Ταμεία
Σε 400.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που δεν έχουν πάρει κανονικά τον μισθό τους για παραπάνω από έναν μήνα. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις οι επιχειρήσεις χρωστάνε μισθούς τριών ή και περισσοτέρων μηνών. Αυτό επηρεάζει άμεσα τα Ταμεία, καθώς δεν καταβάλλονται και ασφαλιστικές εισφορές.
Λεηλασία χωρίς τέλος στα Ταμεία
Πάνω από 800.000 άτομα χρωστάνε στα ασφαλιστικά ταμεία, με το ποσό της οφειλής να αγγίζει πλέον τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά το υπουργείο Εργασίας εκτιμά πως μπορούν να αναζητούν τα 2/3, δηλαδή σχεδόν 7 δισεκατομμύρια.
Σχεδόν οι μισοί ελεύθεροι επαγγελματίες και ένας στους τρεις αγρότες δεν καταβάλλουν ασφαλιστικές εισφορές. Με βάση τα τελευταία στοιχεία στον ΟΑΕΕ μόνο το 54,14% των ελεύθερων επαγγελματιών καταβάλλει ασφαλιστικές εισφορές. Την ίδια στιγμή στον ΟΓΑ πληρώνει κανονικά εισφορές το 62%, ποσοστό που ωστόσο παρουσιάζει σημαντικές διακυμάνσεις σε επίπεδο νομών.
Περίπου 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ χάνονταν τα προηγούμενα χρόνια από τις σπατάλες στην υγειονομική περίθαλψη και κυρίως στον χώρο του φαρμάκου. Για να μπει «φρένο» σε ανάλογα φαινόμενα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει σε ισχύ μία σειρά μέτρων, όπως για παράδειγμα η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Χθες ο υπουργός Εργασίας συνέδεσε άμεσα την πορεία του Ασφαλιστικού με τις εξελίξεις στο οικονομικό «μέτωπο», την πάταξη της σπατάλης, την αναπλήρωση των απωλειών των Ταμείων (δημιουργείται εταιρεία γι' αυτό το θέμα) και την ομαλή καταβολή των εισφορών.

Την ίδια στιγμή η μείωση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα θα οδηγήσει σε νέα απώλεια εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία. Με χθεσινή της ανακοίνωση η ΓΣΕΕ κάνει λόγο για «την πιο βάρβαρη αναδιανομή εισοδήματος, αφού μεταφέρονται πάνω από 6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως από τους εργαζόμενους στους εργοδότες».

Σημειώνεται πως η μείωση στον κατώτατο μισθό φτάνει το 22%, ενώ η περικοπή αγγίζει το 32% για νέους κάτω των 25 ετών (που περιορίζονται στα 510,95 ευρώ μεικτά).

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: