20.3.12

ΚΥΠΡΟΣ: Έξω από το Προεδρικό παραμένουν οι αιγοπροβατοτρόφοι...


Λευκωσία: Σε αναμονή της απογευματινής συνάντησης, Υπουργού Γεωργίας και Φυσικών Πόρων Σοφοκλή Αλετράρη με τις αγροτικές οργανώσεις, των αντιπροσώπων των αιγοπροβατοτρόφων και των τυροκόμων τελούν οι συγκεντρωθέντες έξω από το Προεδρικό αιγοπροβατοτρόφοι και για να ...αποχωρήσουν από το Προεδρικό απόψε ζητούν την αμετάκλητη δέσμευση των γαλακτοβιομηχανιών ότι από αύριο θα αρχίσουν να παραλαμβάνουν όλη την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος.

Αιγοπροβατορόφοι βρίσκονται συγκεντρωμένοι έξω από το Προεδρικό ζητώντας την εφαρμογή της νομοθετημένης ποσόστωσης 51% αιγοπρόβειο γάλα στην παραγωγή χαλουμίου. Χθες έχυσαν, μπροστά από το Προεδρικό 20 τόνους γάλακτος που έμεινε αδιάθετο και σήμερα έχυσαν άλλο τόσο, ενώ άλλοι επτά τόνοι που δεν παρέλαβε σήμερα συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχία, όπως ανέφεραν, θα χυνόταν σε χωράφι.

Τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο των Τυροκόμων ανακοίνωσε στους συγκεντρωθέντες έξω από το Προεδρικό, προσωπικά ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας που αναχωρώντας από το Προεδρικό σταμάτησε οικιοθελώς για να τους διαβεβαιώσει για το προσωπικό ενδιαφέρον και την κατανόηση που έχει για τα προβλήματα του κλάδου και για την πρόθεση του να εξαντληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την οριστική τους επίλυση.

Ανακοινώνοντας ότι στις 14.00 την ερχόμενη Παρασκευή έχει προγραμματισθεί συνάντηση στο Προεδρικό στην οποία θα συμμετέχει ο ίδιος, ο Υπουργός Εμπορίου, οι αγροτικές οργανώσεις και οι αντιπρόσωποι των αιγοπροβατοτρόφων, διατύπωσε την πεποίθηση ότι «θα βρούμε λύση στο πρόβλημα».

«Με την εκδήλωση σας θέσατε τις θέσεις σας έναντι του ζητήματος, είναι καλά γνωστές και δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσετε την εκδήλωση έξω από το Προεδρικό», είπε στους αιγοπροβατρόφους ο κ. Αλετράρης.

Από τη στιγμή που ορίστηκε συνάντηση, κατά την οποία είμαι σίγουρος ότι θα βρούμε κάποια λύση στο πρόβλημα που σας βασανίζει εδώ και αρκετά χρόνια, συνεχίζοντας την εκδήλωση ταλαιπωρείστε χωρίς να ενισχύετε τη θέση σας, πρόσθεσε.

Η θέση σας κατέστη ξεκάθαρη και νομίζω πως πρέπει να επιστρέψετε στις δουλειές και τα σπίτια σας, είπε στους αιγοπροβατοτρόφους διαβεβαιώνοντας ότι θα «σας βοηθήσουμε όσο περισσότερο μπορούμε».

«Η λύση που θα δοθεί την Παρασκευή θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές και πρώτιστα τους αιγοπροβατοτρόφους», συνέχισε ο κ. Αλετράρης και προσθέτοντας πως από τους πρώτους μήνες που ανέλαβε την ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας διαπίστωσε πως δύο τάξεις είναι αδικημένες στην Κύπρο, η τάξη των ψαράδων της παράκτιας αλιείας και η τάξη των αιγοπροβατοτρόφων, τόνισε πως για αυτό κάνει ό,τι είναι δυνατό για να στηρίξει αυτούς τους επαγγελματικούς κλάδους.

Συνεχίζοντας ο κ. Αλετράρης ανέφερε πως η λύση θα είναι αποτέλεσμα του διαλόγου των δύο Υπουργών με τις αγροτικές οργανώσεις και τους συνδέσμους των αιγοπροβατοτρόφων.

Στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον κλάδο, σημείωσε διευκρινίζοντας πως στη λύση που θα δοθεί δεν πρόκειται να παρουσιαστεί το φαινόμενο να υπάρχει παραγωγή γάλακτος και να μην παραλαμβάνεται.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Επαρχίας Πάφου Ευάγορας Χρυσάνθου ενημέρωσε τον Υπουργό Γεωργίας ότι συγκεκριμένη βιομηχανία που παραλάμβανε 7 τόνους αιγοπρόβειο γάλα καθημερινά, σήμερα αρνήθηκε να το παραλάβει .Από 15 τόνους που ήταν ημερησίως το αδιάθετο γάλα, σήμερα αυξήθηκε στους 25 με 27 τόνους πρόσθεσε.

Από την πλευρά του ο κ. Αλετράρης δηλώνοντας γνώστης του θέματος ανέφερε πως καταβάλλονται προσπάθειες ώστε η συγκεκριμένη γαλακτοβιομηχανία παραλάβει το περίσσευμα ανακοινώνοντας ότι το απόγευμα στις 17.30 θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου των Τυροκόμων για το θέμα αυτό.

Απευθυνόμενος του αιγοπροβατοτρόφους ο Υπουργός Γεωργίας είπε καταληκτικά πως «υπάρχει πρόθεση από το Υπουργείο να σας στηρίξει, προσωπικό δικό μου ενδιαφέρον και επαναλαμβάνω ότι δεν προσφέρετε απολύτως τίποτε με την παρουσία σας έξω από το Προεδρικό».

Ο κ. Χρυσάνθου είπε ότι «ζητούμε το δίκιο μας, δεν ζητούμε κάτι παράλογο».

Ερωτηθείς γιατί οι αιγοπροβατοτρόφοι επιλέγουν να χύνουν το γάλα στους δρόμους την ώρα που υπάρχουν άπορα παιδιά σε σχολεία ή και οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσχέρειες και θα μπορούσαν να βοηθηθούν, ο κ. Χρυσάνθου ανέφερε πως η νομοθεσία είναι περιοριστική και δεν επιτρέπει την ανεξέλεγκτή διάθεση γάλακτος, προσθέτοντας ότι πριν την κατανάλωση πρέπει να προηγούνται οι υγειονομικοί έλεγχοι που επιβάλλει ο νόμος.

«Δώσαμε σε ιδρύματα γάλα μέσω τυροκομείων με δωρεάν τυροκόμηση», ανέφερε.

Μετά την ανακοίνωση της συνάντησης της Παρασκευής οι αιγοπροβατοτρόφοι και οι ηγεσίες των αγροτικών οργανώσεων συζήτησαν την έκκληση του Υπουργού Γεωργίας για τερματισμό της εκδήλωσης έξω από το Προεδρικό και αφού αποφάσισαν ότι πρέπει να συμμετέχουν στη συνάντηση του Υπουργού με τον Πρόεδρο του Συνδέσμου Τυροκόμων, κατέληξαν να παραμείνουν έξω από το Προεδρικό και να αναμένουν την έκβαση της συνάντησης με κύριο αίτημα τη δέσμευση των τυροκόμων για παραλαβή όλης της ποσότητας του γάλακτος τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα.

Οι ηγεσίες των αγροτικών οργανώσεων Παναγοριτικός, ΕΚΑ και ΠΕΚ τονίζοντας την ανάγκη οι αιγοπροβατοτρόφοι να παραμείνουν αδιάσπαστοι διαβεβαίωσαν ότι θα παραμείνουν στο πλευρό τους μέχρι την τελική επίλυση του προβλήματος.

Ο ΓΓ της ΕΚΑ Πανίκος Χάμπας προχώρησε ένα βήμα περαιτέρω λέγοντας στους αιγοπροβατοτρόφους, ότι «βλέπουμε φως με στόχο το 30%».

Συζητώντας την έκκληση του Υπουργού αποφάσισαν επίσης ότι θα αποχύσουν όπως είχαν προγραμματίσει έξω από το Προεδρικό δύο βυτιοφόρα γάλα.

Τα δύο βυτιοφόρα έφθασαν έξω από το Προεδρικό γύρω στις 14.00.

Πριν χύσουν το γάλα, προκλήθηκε ένταση καθώς η Αστυνομία ζητούσε το γάλα να χυθεί στον οχετό, ρύθμιση με την οποία οι αιγοπροβατοτρόφοι είχαν αντίρρηση και ζήτησαν να τους επιτραπεί να χυθεί το γάλα στο δρόμο. Αν οι Αρχές κρίνουν σκόπιμο ότι πρέπει να μας καταγγείλουν για αυτό, να το κάνουν, αλλά να μας αφήσουν να εκδηλώσουμε τη δυσαρέσκεια μας όπως εμείς κρίνουμε ανέφερε ένας εκ των παραγωγών.

Πριν αρχίσει η απόχυση γάλακτος από το δεύτερο βυριοφόρο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ζήτησε συνάντηση με αντιπροσωπεία των αιγοπροβατοτρόφων, η οποία πραγματοποιήθηκε...
philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: