17.3.12

Συνάντηση Κουτρουμάνη, Διαμαντοπούλου, Λοβέρδου με την ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία)...


Σήμερα το μεσημέρι συναντώνται στην Ακτή Βασιλειάδη οι υπουργοί Εργασίας, Ανάπτυξης και Υγείας με τους εκπροσώπους της ΠΝΟ προκειμένου να βρεθούν λύσεις στο παρά πέντε των επαναλαμβανόμενων απεργιακών κινητοποιήσεων που έχει εξαγγείλει η Ομοσπονδία, αρχής γενομένης από τη Δευτέρα 19 Μαρτίου.

Σε ...
48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 6 το πρωί της Δευτέρας προχωρά η (ΠΝΟ), όπως αποφάσισε στην χθεσινή συνεδρίασή της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΝΟ για τις απεργιακές κινητοποιήσεις αναφέρει:

«Κατά την σημερινή συνεδρίασή της αποφάσισε παμψηφεί την κήρυξη 48ωρης επαναλαμβανόμενης Πανελλαδικής απεργίας των πληρωμάτων σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με έναρξη την Δευτέρα 19 Μαρτίου 2012 και από ώρα 06.01 και λήξη την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012 και ώρα 06.00».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης των ναυτεργατών με τη διοίκηση της ΠΝΟ επικοινώνησε το γραφείο του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κουτρουμάνη, ζητώντας τους συνάντηση για αύριο Σάββατο στο υπουργείο Εργασίας παρουσία επίσης της υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άννας Διαμαντοπούλου και του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου.

Η απάντηση της Ομοσπονδίας, ωστόσο, ήταν ότι εάν θέλουν πραγματικά να συζητήσουν με τους ναυτεργάτες οι τρεις υπουργοί να κατεβούν στο κτίριο του πρώην υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας στην Ακτή Βασιλειάδη στον Πειραιά, στη δική τους «έδρα», δηλαδή.

Η απάντηση από την πλευρά του κ. Κουτρουμάνη και της κυρίας Διαμαντοπούλου ήταν θετική και έτσι προγραμματίστηκε συνάντηση για σήμερα στις 14.00.

Ανάμεσα στα αιτήματα των ναυτικών είναι:

- Άμεση υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

- Διατήρηση του καμποτάζ στην επιβατηγό ναυτιλία

- Διατήρηση του ΝΑΤ και απρόσκοπτη συνέχιση χρηματοδότησής του από τον τακτικό προϋπολογισμό

- Διατήρηση των εφάπαξ παροχών, διατήρηση της κείμενης νομοθεσίας για τον Οίκο Ναύτη και κατάργηση του Ν. 4052 (άρθρο 13 παρ. 7) (αφορά ένταξη Οίκου Ναύτη στον ΕΟΠΥΥ)

- Άμεση επαναλειτουργία του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Εμπορικού Ναυτικού (Ν.Ι.Ε.Ν.)

- Διατήρηση του Ειδικού Λογαριασμού Οικογενειακών Επιδομάτων Ναυτικών )Ε.Λ.Ο.Ε.Ν.) ως αυτοτελούς λογαριασμού και φορέα ιδιωτικού δικαίου.

- Επαναφορά των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων των ναυτεργατών, στο προ του Ν. 3845/2010 καθεστώς (αφορά το πρώτο Μνημόνιο)

- Ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών

- Μη κατάργηση του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας και υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ.

-Μη περικοπή συντάξεων, κυρίων και επικουρικών

- Προσέλκυση νέων και παραμονή τους στο ναυτικό επάγγελμα

-Διασφάλιση θέσεων εργασίας Ελλήνων ναυτεργατών

-Αναβάθμιση ναυτικής εκπαίδευσης – μετεκπαίδευσης, με την κάλυψη των ελλείψεων του ΚΕΣΕΝ και βελτίωση λειτουργίας των ΑΕΝ.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ακόμη ότι «οι ναυτεργάτες, ενωμένοι σαν μια γροθιά είναι αποφασισμένοι να υπερασπισθούν δυναμικά τις εργασιακές και κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις τους από την ανελέητη και άγρια επίθεση της συγκυβέρνησης και να μην επιτρέψουν την εξαφάνιση ενός ολόκληρου επαγγελματικού κλάδου με ιστορία χιλιάδων ετών και προσφορά στο έθνος με το πολύτιμο συνάλλαγμά τους αλλά και το ίδιο τους το αίμα για την πατρίδα».

Υπενθυμίζεται ότι φορείς και αγρότες από την Κρήτη αλλά και το Επιμελητήριο Κυκλάδων, με επιστολές τους προς την ΠΝΟ αλλά και στους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης, έχουν ζητήσει να βρεθεί λύση ώστε να μην παρεμποδιστεί η μεταφορά προϊόντων, καθώς κάτι τέτοιο θα επιφέρει αναπόφευκτα τεράστια οικονομική ζημιά...

NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: