13.3.12

Δέκα καμουφλαρισμένες αποθήκες προϊόντων παρεμπορίου στο Ηράκλειο...


Περίπου δέκα είναι οι καμουφλαρισμένες αποθήκες προϊόντων παρεμπορίου στο Ηράκλειο σύμφωνα με εκτιμήσεις, ωστόσο οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές φαίνεται πως δεν είναι οργανωμένες και συντονισμένες, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η καταπολέμηση του φαινομένου.

"Μαϊμού"... τσάντες, παπούτσια, γυαλιά και άλλα αξεσουάρ, παιχνίδια, ρούχα, και κάθε λογής αντικείμενο εξακολουθούν να κυκλοφορούν ανενόχλητα στην αγορά, απειλώντας ακόμη και τη βιωσιμότητα των στεγασμένων, νόμιμων καταστημάτων.

Σοβαρά τα προβλήματα

Τα σοβαρά προβλήματα που προκαλεί στην ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς το παραεμπόριο, το οποίο υφίσταται σε πολλούς κλάδους της οικονομίας αναδείχθηκαν στην πολύωρη σύσκεψη. Συζητήθηκαν εκτενώς ζητήματα όπως οι ελλείπεις έλεγχοι στις πύλες εισόδου του νησιού και στις λαϊκές αγορές, το παράνομο πλανόδιο εμπόριο, η άνευ αδείας παροχή υπηρεσιών και οι κίνδυνοι που εγκυμονούν για τους πολίτες, η χρήση παραποιημένων προϊόντων κ.α.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο Αντιδήμαρχος Ηρακλείου, κ. Αριστείδης Μπολάκης υπεύθυνος Αγροτικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος & Πρασίνου, o Πολιτικός Προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Δήμου Ηρακλείου κ. Στρατής Δαγκωνάκης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου κ. Θωμάς Χαριτάκης, εκπρόσωποι της ΟΕΒΕΝΗ, του Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου, της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου, του Τελωνείου, του Λιμεναρχείου, του ΟΛΗ, καθώς και οι Πρόεδροι των Τμημάτων του Επιμελητηρίου Ηρακλείου.

Κατά την έναρξη της συζήτησης ο κ. Μανώλης Αλιφιεράκης ανέφερε ότι το παραεμπόριο είναι ένα θέμα το οποίο το Επιμελητήριο αναδεικνύει συστηματικά, ως μείζον πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, για τις νόμιμες επιχειρήσεις, για την ασφάλεια και το συμφέρον των καταναλωτών. Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου πρόσθεσε επίσης «Αίτημά μας είναι η εφαρμογή της νομοθεσίας για τον έλεγχο του παραεμπορίου, και η εντατικοποίηση των ελέγχων στο νομό, προκειμένου να παταχθεί το φαινόμενο. Επίσης πρέπει όλοι μας να ενεργήσουμε συντονισμένα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, την αιρετή Περιφέρεια, το ΣΔΟΕ και τους Δήμους, και να φροντίσουμε για την κατάρτιση ενός συνολικού, κοινού, σχεδίου δράσης για την καταστολή του παραεμπορίου, στο πλαίσιο του οποίου ο κάθε φορέας θα συμπληρώνει τον άλλο και θα υπάρχει διαρκής ροή της πληροφορίας για την αξιολόγηση εκτέλεσης του σχεδίου».

Οι εκπρόσωποι των φορέων κατέθεσαν προτάσεις για τον περιορισμό του φαινομένου και ανέδειξαν την αναγκαιότητα συστράτευσης - Δημοτικής Αστυνομίας, Λιμεναρχείου και ελεγκτικών μηχανισμών της Περιφέρειας – καθώς και επιμονής σε στοχευμένες δράσεις για να υπάρξουν σοβαρά αποτελέσματα.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κ. Ευριπίδης Κουκιαδάκης παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καταγγελίες για εκτεταμένο παραεμπόριο και δεσμεύτηκε ότι τα μικτά κλιμάκια θα πυκνώσουν τους ελέγχους και θα κάνουν άτακτες εφόδους στα λιμάνια περιφερείας.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Αριστείδης Μπολάκης, δεσμεύτηκε ότι το πρόβλημα λειτουργίας των λαϊκών αγορών θα λυθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο εφόσον οριστικοποιηθεί το νομοθετικό πλαίσιο....

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: