20.3.12

Φεύγει πλοίο με τα αγροτικά προϊόντα της Κρήτης...


Σήμερα φορτώνει, αύριο αναχωρεί το πρώτο πλοίο με μεγάλες ποσότητες κηπευτικών, αν όλα πάνε καλά και δεν προκύψει κάτι απρόοπτο, σύμφωνα με το σχεδιασμό των αγροτικών οργανώσεων του Ηρακλείου.

Οι παραγωγοί αγωνιούν να έχουν τοποθετήσει τα ευπαθή προϊόντα τους στις λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης την ...
Πέμπτη, ενόψει της εορτής της 25ης Μαρτίου.

Οι διαπραγματεύσεις με τα πληρώματα όπως φαίνεται μέχρι τώρα πάνε καλά, ενώ αυτονόητο είναι ότι οι επικεφαλής των ακτοπλοϊκών εταιρειών συμφωνούν με τη μεταφορά των προϊόντων.

Αγωνία για την Πέμπτη

Η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς «κρέμεται» σε πολύ μεγάλο βαθμό, από τη μεταφορά και τοποθέτηση των προϊόντων το επόμενο διήμερο.

Κι αυτό διότι, την Πέμπτη και την Κυριακή γίνονται οι σημαντικές πωλήσεις κηπευτικών από τις κεντρικές λαχαναγορές της χώρας. Την Κυριακή οι κεντρικές λαχαναγορές θα είναι κλειστές λόγω του εορτασμού της 25ης Μαρτίου. Κατά συνέπεια οι σημαντικές πωλήσεις θα γίνουν μεθαύριο Πέμπτη.

Κι αν οι επιχειρήσεις και οι παραγωγοί της Κρήτης δε στείλουν τα προϊόντα τους, τότε αυτομάτως βρίσκονται εκτός αγοράς. Κατά συνέπεια, η προσδοκία όλων είναι να αναχωρήσει αύριο ένα πλοίο από το Ηράκλειο για Πειραιά μεταφέροντας εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες τόνους τομάτες, πιπεριές, μελιτζάνες, κολοκυθάκια κλπ.

Το πλοίο αποκλειστικά και μόνο με ευπαθή προϊόντα λίγες ώρες μετά που θα αναχω- ρήσει από το Ηράκλειο (όλοι ελπίζουν χωρίς επεισόδια), χρειάζεται να καταπλεύσει σε άλλο σημείο και όχι στο λιμάνι του Πειραιά, πράγμα που απαιτεί την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.

Και ως συνήθως οι υπηρεσίες καθυστερούν. Με την παρέμβαση της Περιφέρειας ωστόσο, εκτιμάται ότι η άδεια θα δοθεί.

Νέα συνάντηση ΠΝΟ - Διαμαντοπούλου

Νέα συνάντηση με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ΠΝΟ θα έχει στις 11:00 το πρωί η υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε μια προσπάθεια να βρεθεί συμβιβαστική λύση, προκειμένου οι ναυτεργάτες να μην προχωρήσουν σε νέα 48ωρη απεργία.

"Κάθοδος" των Λασιθιωτών

Με κονβόι προτίθενται να φθάσουν στο Ηράκλειο και στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης οι Λασιθιώτες παραγωγοί που έχουν ήδη κινητοποιηθεί και ορίσει ραντεβού στις 17.00 στις ελαιοδεξαμενές έξω από την Ιεράπετρα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν στο Ηράκλειο, σε περίπτωση που η ΠΝΟ επιμείνει στη στάση της.

Όπως είπε στην ΕΡΑ Ηρακλείου και τη Νεκταρία Μανουσουδάκη ο πρόεδρος του Α.Σ. "Ησίοδος", Μ.Γερακιανάκης "αν δεν έχουμε θετική εξέλιξη θα κάνουμε ότι είναι εφικτό για να διασφαλίσουμε ότι την Τετάρτη θα είναι τα προϊόντα μας στις αγορές". Με συλλαλητήριο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, ενδεχομένως και αποκλεισμό, οι αγρότες σκοπεύουν να πιέσουν διεκδικώντας το αίτημά τους.

Όπως είπε ο κ.Γερακιανάκης, ήδη η ζημιά είναι μεγάλη, καθώς χθες έπρεπε να είχαν φύγει σημαντικές ποσότητες πρώιμων κηπευτικών, των οποίων η παραγωγή τώρα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της, με θερμοκήπια σε πάνω από 15.000 στρέμματα να παράγουν συνεχώς προϊόντα, γεμίζοντας κάθε μέρα 50-70 νταλίκες που φεύγουν από το Λασίθι για την αγορά της Κρήτης και της Ελλάδας....

Πέλλα Λασηθιωτάκη
ΠΑΤΡΙΣ -

Δεν υπάρχουν σχόλια: