2.3.12

Καλά λόγια επιτέλους για την Ελλάδα!...


Αίσιο τέλος στο θρίλερ διαρκείας δίνει το Eurogroup, ανάβοντας το πράσινο φως για την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου και τη νέα δανειακή σύμβαση. Κορυφαίοι κοινοτικοί παράγοντες μίλησαν με εγκωμιαστικά λόγια για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Αθήνα. «Η Ελλάδα είχε...

καιρό να ακούσει καλά λόγια» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του Ευ. Βενιζέλου
Καλά λόγια επιτέλους για την Ελλάδα!

Το «πράσινο φως» για τη νέα δανειακή σύμβαση της Ελλάδας και το PSI άναψε χθες το Eurogroup, δίνοντας αίσιο τέλος στο πολύμηνο θρίλερ του μαρτυρίου της σταγόνας, ενώ για πρώτη φορά ύστερα από μεγάλο χρονικό διάστημα ακούστηκαν καλά λόγια για την Ελλάδα από κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους.

Ο επικεφαλής της Ευρωζώνης, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρθηκε στην εκπλήρωση των 100 προαπαιτούμενων δράσεων που είχαν ζητηθεί από την Αθήνα, ο επίτροπος Ολι Ρεν μίλησε για ικανοποιητική πρόοδο προς την εκπλήρωση των όρων δανειοδότησης και ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουέν, τόνισε ότι αυτά που ζητήθηκαν έχουν υλοποιηθεί.

Ακόμη και ο «σκληρός» Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, έκανε λόγο για μία θεμελιωδώς θετική απόφαση, η οποία ελήφθη χθες για την Ελλάδα.

Το στίγμα των αποφάσεων της Ευρωζώνης έδωσε με τις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια και σήμερα άκουσε καλό λόγο».
Καλά λόγια επιτέλους για την Ελλάδα!

Οι τελευταίες τυπικές εκκρεμότητες για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, που αφορούν κυρίως πτυχές των κειμένων των νόμων, των υπουργικών αποφάσεων και των εγκυκλίων και οι οποίες θα πρέπει να μεταφραστούν στην αγγλική γλώσσα, θα κλείσουν σε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μαρτίου, οπότε λήγει η προθεσμία για την ανταπόκριση των ιδιωτών πιστωτών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ανταλλαγής των ομολόγων. Μάλιστα, είναι ενδεικτικό ότι χθες έπεσαν και οι πρώτες υπογραφές.

Με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπο Οικονομίας Ολι Ρεν υπεγράφη το Μνημόνιο συνεργασίας για το νέο πρόγραμμα. To Μνημόνιο συνεργασίας προσυπογράφει και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ενώ σε αυτό επισυνάπτονται οι δεσμευτικές επιστολές των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας προς τον πρόεδρο του Eurogroup.
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ. «Η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια και σήμερα άκουσε καλό λόγο», δήλωσε ο
Ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μ. Μόντι και τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κρ. Λαγκάρντ. «Η Ελλάδα είχε καιρό να ακούσει καλά λόγια και σήμερα άκουσε καλό λόγο», δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος

Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος υπέγραψε με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, πέντε κρίσιμες συμβάσεις, ύψους 93 δισ. ευρώ, από τα συνολικά 130 δισ. ευρώ του νέου προγράμματος, για την υλοποίηση του PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Πλέον μεγάλο στοίχημα αποτελεί η συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων. Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η χθεσινή απόφαση συνιστά μήνυμα προς τον ιδιωτικό τομέα σε μια προσφορά της Ελλάδας, η οποία είναι «ισορροπημένη, συμφέρουσα, αμοιβαία επωφελής».

Από την πλευρά του ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σημείωσαν με ικανοποίηση το γεγονός ότι η Ελλάδα προώθησε αποφασιστική και ταχεία νομοθετική δράση στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, της διοικητικής αρμοδιότητας στη συλλογή εσόδων, της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού, της ρύθμισης του χρηματοπιστωτικού τομέα και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Καλά λόγια επιτέλους για την Ελλάδα!

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ
Οι πέντε συμβάσεις

Πέντε συβάσεις για PSI και ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών υπεγράφησαν χθες στις Βρυξέλλες.
Η σύμβαση για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ύψους 23,5 δισ. ευρώ.
Η σύμβαση για τις εγγυήσεις που παρέχει το EFSF προς την ΕΚΤ για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια εφαρμογής του PSI (35 δισ. ευρώ).
Η σύμβαση για τα 30 δισ. ευρώ, με τα οποία χρηματοδοτείται από τον επίσημο τομέα η ανταλλαγή των ομολόγων (κίνητρα για τους ιδιώτες).
Η σύμβαση για την κάλυψη από το EFSF των δεδουλευμένων τόκων των ομολόγων ύψους 5,5 δισ. ευρώ.
Η σύμβαση για το σχήμα συγχρηματοδότησης μεταξύ επίσημου και ιδιωτικού τομέα.

ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Στήριξη από Ρομπάι και Μπαρόζο

Την ικανοποίησή του για το νέο πρόγραμμα της Ελλάδας, που θα διασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, εξέφρασε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν φαν Ρομπάι, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Δήλωσε ότι οι ελληνικές Αρχές έλαβαν αποφασιστικά μέτρα σε εσωτερικό επίπεδο, τήρησαν τις δεσμεύσεις τους και αυτό «το χαιρετίζουμε».

Παράλληλα, ο Χ. Ρομπάι τόνισε ότι οι εταίροι στηρίζουν την Ελλάδα, όπως και η Κομισιόν από την πλευρά της, με την παροχή της τεχνικής βοήθειας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μπαρόζο, υπογράμμισε ότι υπάρχει στήριξη των προσπαθειών της Ελλάδας και επεσήμανε πως το ζητούμενο είναι να συνδυάσουμε τη δημοσιονομική σταθεροποίηση με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με την επίδειξη αλληλεγγύης.

Β. Δεμίρης - Κ. Τσαχάκης
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: