4.3.12

Περικοπές σε εφάπαξ και αποζημιώσεις απαιτεί τώρα η τρόικα!...


Μετά τη μείωση του κατώτερου μισθού και τη βίαιη αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, τον Ιούνιο αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για τα νέα μέτρα που... ζητά η τρόικα και που αφορούν τη μείωση του εφάπαξ και την περικοπή στις αποζημιώσεις λόγω απόλυσης ή συνταξιοδότησης σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Πέραν αυτών, στην ατζέντα της τρόικας παραμένει η μείωση του 13ου και 14ου μισθού, περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Έθνος της Κυριακής, σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών, το εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία στους ασφαλισμένους που βγαίνουν στη σύνταξη θα περικοπεί έως και 30% σε πρώτη φάση, με στόχο την ολοσχερή κατάργησή του σε μεταγενέστερο χρόνο.

Παράλληλα, το σχέδιο προβλέπει δραστική μείωση στις αποζημιώσεις απόλυσης ή συνταξιοδότησης, με τη θέσπιση πλαφόν που δεν θα ξεπερνά τοςυ τέσσερις με πέντε μηνιαίους μισθούς.

Σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, από τις περικοπές δεν θα γλιτώσουν ούτε όσοι έχουν καταθέσει αίτηση, αλλά θα δεν έχουν πάρει μέχρι τον Ιούνιο το εφάπαξ, λόγω των καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

Εκτιμάται ότι σε αυτήν την κατηγορία βρίσκονται 55.000 ασφαλισμένοι -κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι- των οποίων οι αιτήσεις για το εφάπαξ είναι σε αναμονή.

Τα ζητήματα αυτά τέθηκαν από την τρόικα το προηγούμενο διάστημα και όπως ειπώθηκε θα επανέλθουν για εξειδίκευση τον Ιούνιο. Η τρόικα θεωρεί το εφάπαξ και το ύψος των αποζημιώσεων «ελληνικό παράδοξο», καθώς θεωρεί αδιανόητο το ελλειμματικό ασφαλιστικό σύστημα να δίνει τέτοιες παχυλές παροχές στους ασφαλισμένους.

Πέραν αυτών, στην ατζέντα της τρόικας παραμένει η μείωση του 13ου και του 14ου μισθού, περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και καθιέρωση ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό, εάν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα έως το τέλος του 2012, θα εξετασθούν πιο άμεσες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η τρόικα έχει προτείνει:

-Περαιτέρω μείωση του κατώτερου μισθού
-Περικοπή ή και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού
-Επέκταση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης με γενικευμένη εφαρμογή συμβάσεων ορισμένου χρόνου ή εκ περιτροπής εργασία, που αναμένεται να επιφέρει δραστική μείωση των βασικών αποδοχών και κατάργηση πρόσθετων αμοιβών, για υπερωριακή απασχόληση, Κυριακές και αργίες.

parapolitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: