9.3.12

ΚΥΠΡΟΣ: Πάει και έρχεται ο Νόμος περί υδρογονανθράκων...


Λευκωσία: Πολιτικό θέμα θέτει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την αναπομπή του Νόμου περί Υδρογονανθράκων που ψήφησε η Βουλή με τον οποίο οι αρμοδιότητες διαπραγμάτευσης με τις υποψήφιες εταιρείες για τα κοιτάσματα γίνονται από τεχνική επιτροπή και όχι απευθείας από τον Υπουργό Εμπορίου.

Αξίζει να...

σημειωθεί ότι στο τρισέλιδο κείμενο με τους λόγους αναπομπής που έστειλε χθες στη Βουλή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δεν γίνεται επίκληση λόγω αντισυνταγματικότητας, αλλά τίθεται κυρίως το πολιτικό ζήτημα της αφαίρεσης εξουσιών από πολιτικό πρόσωπο και ανατίθεται σε τεχνοκράτες που δεν είναι υπόλογοι ούτε στους προϊσταμένους τους ούτε απευθείας στη κρίση του λαού. Για το λόγο αυτό, ενδιαφέρον προκαλεί η περαιτέρω εξέλιξη του θέματος, αφού απόρριψη της αναπομπής από τη Βουλή, είτε θα γίνει αποδεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε θα παραπεμθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο για να κριθεί το πολιτικό ζήτημα και όχι η αντισυνταγματικότητα. Τα επιχειρήματα που υποβάλλονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είναι πανομοιότυπα με αυτά που υπέβαλε στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής η Υπουργός Εμπορίου κατά τη συζήτηση των προτάσεων.

Πάντως, παρά το γεγονός ότι έγινε πολύς λόγος από πλευράς κυβέρνησης και ΑΚΕΛ για την εμπλοκή του Γενικού Εισαγγελέα στη διατύπωση της νομοθεσίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ζητά από τη Βουλή να ακούσει τα επιχειρήματα της παραπομπής από την Υπουργό Εμπορίου Πραξούλα Αντωνιάδου, αλλά και τον Γενικό Εισαγγελέα.

Επίσης, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην αναπομπή, δεν γίνεται καμία αναφορά - και προφανώς είναι αποδεκτές από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - οι τροποποιήσεις που ψήφησε η Βουλή στον Νόμο και αφορούν τον διευθυντή Υπηρεσίας Ενέργειας, με τις οποίες μαζί με τον γενικό διευθυντή του Υπουργείου, είναι διά νόμου πληρεξούσιοι για τον έλεγχο των εταιρειών κατά τις διαδικασίες έρευνας και εκμετάλλευσης. Δηλαδή ουσιαστικά δεν γίνεται καμιά αναφορά και δεν εμφανίζεται καμία ένσταση του Προέδρου της Δημοκρατίας στην αναπομπή, στο κομμάτι του νόμου που αφορά τον Σόλωνα Κασίνη - γι’ αυτό και από πολλούς αναφέρεται ως Νόμος Κασίνη. Υπενθυμίζεται ότι η άρση των πληρεξουσίων Κασίνη από την Υπουργό Πραξούλα Αντωνιάδου, ήταν η αρχική αιτία τροποποίησης της Νομοθεσίας από τη Βουλή.

Επί της ουσίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στους λόγους αναπομπής, υπενθυμίζει πως η αρχική νομοθεσία του 2007, ήταν ομόφωνη και προέβλεπε πως ο Υπουργός είναι αυτός που κάνει τη διαπραγμάτευση και βάση αυτής έγινε η διαπραγμάτευση με τη Noble.

Όμως, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Υπουργός Εμπορίου (Αντώνης Πασχαλίδης) είχε δώσει εξουσιοδοτήσεις που «συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι οι διαπραγματεύσεις είχαν ουσιαστικά γίνει από ένα μόνο άτομο, τον διευθυντή της υπηρεσίας Ενέργειας». Ενώ τώρα η Πραξούλα Αντωνιάδου σκοπεύει να πλαισιωθεί από δυνατή ομάδα τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων, σημειώνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως επανειλημμένα έγραψε ο «Φ», ο Υπουργός Εμπορίου μετά τις αρχικές διαπραγματεύσεις του ιδίου με τη Noble, εξουσιοδότησε τον Σόλωνα Κασίνη να τις συνεχίσει, με τη βοήθεια ξένου οίκου νομικών συμβούλων, της Γενικής Εισαγγελίας και σε πολλές περιπτώσεις της Συμβουλευτικής Επιτροπής. Μάλιστα με απόφασή του το Υπουργικό Συμβούλιο τον Ιούνιο του 2008, υπογράμμιζε πως με αυτό τον τρόπο το συμβόλαιο βελτιώθηκε σημαντικά ως προς τους τεχνικοοικονομικούς του όρους.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αν παραμείνει η πρόβλεψη για να κάνει τις διαπραγματεύσεις η υπουργός Εμπορίου, δεδομένης της δέσμευσής της να πλαισιώνεται από τεχνοκράτες, «θα εξασφαλίζεται τόσο η τεχνοκρατική επάρκεια των αποφάσεων, όσο και εναπόθεση πολιτικής ευθύνης για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον όλων των Κυπρίων σε πολιτικούς, οι οποίοι κρίνονται από τον λαό».

Ακόμα, σύμφωνα με τον Πρόεδρο, με την τροποποίηση της Νομοθεσίας, «μετατρέπεται απλώς ο Υπουργός εμπορίου σε όργανο που μεταφέρει αποφάσεις των τεχνοκρατών προς το Υπουργικό Συμβούλιο για απόρριψη ή έγκριση. Ούτε στο ίδιο το Υπουργικό Συμβούλιο δεν δίνεται δικαίωμα διαφοροποίησης των αποφάσεων των τεχνοκρατών», σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, που προσθέτει ότι με τον Νόμο «μετατίθεται η αρμοδιότητα λήψης πολιτικών αποφάσεων αποκλειστικά σε τεχνοκράτες».

Η Βουλή μελέτησε χθες αυθημερόν την αναπομπή, και με συνοπτικές διαδικασίες απέρριψε την αναπομπή με 33 ψήφους -όλων των βουλευτών πλην του ΑΚΕΛ με 17 ψήφους αποδοχής της. Τώρα αναμένεται η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, αν θα την παραπέμψει ή όχι στο Ανώτατο Δικαστήριο...

philenews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: