11.3.12

Υπουργοί σε «κρίση πανικού», πάνε σε σύσκεψη για τις παρελάσεις..


Ομάδες διαδηλωτών αντιδρούν στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και εισβάλουν στο χώρο της στρατιωτικής παρέλασης για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Ο ... χώρος αποκλείστηκε από κλούβες των ΜΑΤ και για πρώτη φορά στα χρονικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας αποχωρεί από το σημείο και η παρέλαση ματαιώνεται.

Αυτός ο «εφιάλτης» φαίνεται ότι ξύπνησε ξανά για βουλευτές και υπουργούς ενόψει και της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Μάλιστα, οι υπουργοί βρίσκονται σε… κρίση πανικού καθώς μετά τα πρωτοφανή επεισόδια της 28ης Οκτωβρίου ακολούθησαν την περασμένη μόλις εβδομάδα εκτεταμένες σκηνές βίας και λαϊκής κατακραυγής στην παρέλαση για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου, στη Ρόδο, όπου πολίτες γιαούρτωσαν τους παραβρισκόμενους βουλευτές και τους εκσφενδόνισαν αντικείμενα με αποτέλεσμα να ματαιωθεί και αυτή η παρέλαση.

Όσο για το χτεσινό περιστατικό με το… γιαούρτωμα και το μπουγέλωμα του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου, από απελπισμένο συνταξιούχο στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ (!) πρόκειται ίσως για ένα θέμα που θα σχολιαστεί ποικιλοτρόπως στην αυριανή σύσκεψη των υπουργών με κύριο ζήτημα, διόλου τυχαία, τις αποδοκιμασίες προς τα πολιτικά πρόσωπα.

Τι θα συζητηθεί στην σύσκεψη για τις αποδοκιμασίες

Η οργή των πολιτών ξεχειλίζει. Το εξαγριωτικό «κούρεμα» σε συντάξεις, σε μισθούς, οι απολύσεις σε Δημόσιο, ο κατακρεουργημένος ιδιωτικός τομέας, ένας κατώτατος μισθός που δεν αρκεί ούτε για τα απαραίτητα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι που έχουν πάψει πια να αναζητούν εργασία και η οικονομική ανέχεια που μαστίζει τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα συνθέτουν τα χαρακτηριστικά μιας διαφορετικής κοινωνίας.

Μιας κοινωνίας που από την απάθεια βρίσκει την δράση, στο γιαούρτωμα, στο γιουχάισμα και στις φραστικές επιθέσεις σε πολιτικούς ανεξαρτήτου κόμματος. Αυτή η «νέα κοινωνία» και ο φόβος των βουλευτών για εκτεταμένα επεισόδια στις παρελάσεις της 25ης Μαρτίου (και για να το αποκωδικοποιήσουμε καλύτερα) και στις προεκλογικές εκστρατείες των υποψήφιων στις επικείμενες εκλογές είναι το θέμα που θα τεθεί για συζήτηση αύριο, Δευτέρα, σε διυπουργική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο.

Η εν λόγω σύσκεψη σημαίνει δύο τινά, πρώτον ότι οι πολιτικοί πλέον «τρέμουν» να εμφανιστούν σε δημόσιες εκδηλώσεις, ακόμα και να ξεμυτίσουν από το κατώφλι του σπιτιού τους και δεύτερον ότι αδυνατούν να χαράξουν μια προεκλογική εκστρατεία που θα περιλαμβάνει δημόσιες εμφανίσεις για την καθιερωμένη ψηφοθηρία καθώς η «επαφή με τον πολίτη» αποτελεί μια χαμένη έννοια.

Οι βουλευτές φαίνεται ότι συνειδητοποιούν πως οι αποδοκιμασίες που δέχονται δεν προέρχονται κυρίως από κομματικοποιημένους «στρατούς» της αντίπερα όχθης, αλλά από πραγματικά ταλαιπωρημένους ηθικά και οικονομικά πολίτες από τις πολιτικές πρακτικές τους. Γεγονός, που θα επηρεάσει όχι μόνο το προεκλογικό τους προφίλ, αλλά θα διαμορφώσει και τον τρόπο που θα «συστήνονται» στους υποψήφιους ψηφοφόρους τους αφήνοντας πίσω τα… μεγάλα λόγια και τις πανάκριβες εκδηλώσεις σε πλατείες και γειτονιές.

Ωστόσο, αμφίβολο παραμένει αν στην αυριανή σύσκεψη οι υπουργοί θα εστιάσουν την προσοχή τους στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στο πως θα ελαφρυνθεί η ελληνική κοινωνία από τα οικονομικά βάρη, η οποία αντιδρά με αυτόν τον τρόπο, παρά θα καταλήξουν να «αφορίσουν» την οργή του λαού και θα την μεταφράσουν σε ισχυρότερα αστυνομικά μέτρα στην παρέλαση της 2ηης Μαρτίου ή σε λιγότερα καθίσματα στους επισήμους ώστε να αποφθεχθούν τα χειρότερα.

Όπως και να έχει, ουδείς επικροτεί το γιαούρτωμα ή τη βία εναντίον ενός πολιτικού, αλλά ελάχιστοι μπορούν να αρνηθούν ότι απελπισμένοι άνθρωποι, κάνουν απελπισμένες κινήσεις. Και αυτό πρέπει να το καταλάβουν πρωτίστως όσοι επέλεξαν να είναι υποψήφιοι στις πιο «δύσκολες» εκλογές της χώρας. Άραγε το πάθημα έγινε μάθημα;
newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: