23.3.12

ΠαρΕΛΑΣη με έκτακτα μέτρα ασφαλείας!...


Δρακόντεια μέτρα παίρνουν οι Αρχές για την ομαλή διεξαγωγή της παρέλασης. Στόχος είναι να μην επαναληφθούν τα όσα συνέβησαν στη Θεσσαλονίκη στις 28 Οκτωβρίου. Δύναμη 7.000 αστυνομικών, στην οποία περιλαμβάνονται 40 διμοιρίες των ΜΑΤ, θα αναπτυχθεί στην πλατεία Συντάγματος και ...

στους γύρω χώρους
Επί ποδός βρίσκεται η κυβέρνηση για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Οι συσκέψεις και οι διαβουλεύσεις από πλευράς πολιτείας είναι συνεχείς, προκειμένου να καταστρωθεί ένα σχέδιο αποτροπής εκτρόπων κατά τη διάρκεια των παρελάσεων, ώστε να μην αμαυρωθεί η μέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας.

Από την άλλη, πρωτοβουλίες, κόμματα της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και πρωτοβάθμια σωματεία έχουν καλέσει τα μέλη τους σε διαμαρτυρίες, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν θα θίξουν το κύρος της ημέρας.

Οι Αρχές είναι αποφασισμένες να λάβουν όλα τα μέτρα που χρειάζονται, ώστε να μην επαναληφθούν οι σκηνές που σημειώθηκαν κατά τη στρατιωτική παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη. Για τον λόγο αυτόν, ήδη, πολλοί δήμοι της Ελλάδας έχουν αποφασίσει να... καταργήσουν τις εξέδρες των επισήμων, προκειμένου οι πολιτικοί που τυχόν βρεθούν εκεί να μην αποτελέσουν στόχο.
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη η στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας να μη συνδυαστεί με επεισόδια
Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη η στρατιωτική παρέλαση της Αθήνας να μη συνδυαστεί με επεισόδια

Επίκεντρο των εορτασμών, αλλά και των διαμαρτυριών, αναμένεται να είναι το κέντρο της Αθήνας. Για τον λόγο αυτόν, δήμος και αστυνομία έχουν στρέψει στη στρατιωτική παρέλαση της Κυριακής το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους.

Το σχέδιο αποτροπής των εκτρόπων περιλαμβάνει κιγκλιδώματα που θα περιορίζουν την κίνηση, αυστηρούς ελέγχους ταυτότητας για όσους επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την εξέδρα των επισήμων και προληπτικές προσαγωγές.
ΠαρΕΛΑΣη με έκτακτα μέτρα ασφαλείας!

Πληροφορίες αναφέρουν ότι περισσότεροι από 7.000 αστυνομικοί από όλη την Αττική, με «προμετωπίδα» 40 διμοιρίες των ΜΑΤ, θα επιχειρούν στην ευρύτερη περιοχή του Συντάγματος.

Στον βασικό σχεδιασμό συμπεριλαμβάνεται και η συνεισφορά μελών των ενόπλων δυνάμεων που, μαζί με αστυνομικούς της Ασφάλειας, θα τοποθετηθούν σε στρατηγικά σημεία της πλατείας Συντάγματος και γύρω από την εξέδρα των επισήμων, που -όπως πάντα- θα στηθεί μπροστά στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

Σκοπός των Αρχών είναι ο περίγυρος της εξέδρας να είναι πλήρως ελεγχόμενος. Ενδεικτικό των μέτρων ασφαλείας είναι ότι ακόμη και οι δημοσιογράφοι που θα καλύψουν την παρέλαση χρειάστηκαν ειδική διαπίστευση, προκειμένου να έχουν πρόσβαση στον χώρο απέναντι από τους επισήμους.

«Καλέσματα»
Την ίδια στιγμή, οι αντιμνημονιακές δυνάμεις οργανώνονται. Η συζήτηση στο Διαδίκτυο έχει «πάρει φωτιά» για το είδος και το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα των συγκεντρώσεων. Πολλά είναι τα «καλέσματα» των οργανώσεων και των κομμάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, που όμως δεν προτρέπουν τα μέλη τους για πόλεμο με... γιαούρτια και ντομάτες, αλλά με συνθήματα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως ο λαός που αυθορμήτως θα θελήσει να διαδηλώσει να είναι προσεκτικός στις προβοκάτσιες. Αποστάσεις από τις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας πήρε ο Φ. Κουβέλης τονίζοντας ότι «ο λαός μπορεί να εκφράσει την αγανάκτησή του στην κάλπη».

Παρέμβαση για την παρέλαση έκανε και ο Μ. Θεοδωράκης, που σε επιστολή του δήλωσε -μεταξύ άλλων- πως «η 25η Μαρτίου ανήκει στον Ελληνικό Λαό. Σε κείνους που ακόμα και σήμερα αγωνίζονται για την Ανεξαρτησία της Χώρας».

Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, η Συνομοσπονδία Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου Ελλάδας ανακοίνωσε ότι τα μέλη της δεν θα συμμετέχουν στην παρέλαση, αντιδρώντας στα σκληρά κυβερνητικά μέτρα που επιβάλλονται.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΛ.ΑΣ. ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΚΡΟΔΕΞΙΟΥΣ
«Κανέναν συμπαραστάτη στο έργο της δεν χρειάζεται η ΕΛΑΣ» τονίζεται από την Κατεχάκη. Η στάση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι απολύτως σαφής σε σχέση με τα μέλη των ακροδεξιών οργανώσεων που με ανακοινώσεις τους προσφέρθηκαν να... συνδράμουν την αστυνομία στην προστασία των παρελάσεων.

«Η αστυνομία κάνει τη δουλειά της και δεν χρειάζονται αυτόκλητοι σωτήρες», δήλωσε πρόσφατα άλλωστε ο ίδιος ο υπουργός Μ. Χρυσοχοΐδης. Η κινητοποιήσεις των ακροδεξιών στοιχείων αποτελούν επιπλέον «πονοκέφαλο» για τις Αρχές. Οι αξιωματικοί διαμηνύουν πάντως ότι «σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει ανοχή ή κανενός είδους συνεργασία με κανέναν εκτός Σωμάτων Ασφαλείας».

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αυστηρό «φέις κοντρόλ», απομακρύνονται κάδοι σκουπιδιών

Διαπιστεύσεις για να καλυφθεί δημοσιογραφικά από τον χώρο των επισήμων η στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει μεθαύριο Κυριακή στο Σύνταγμα, ζητεί για πρώτη φορά η Περιφέρεια Αττικής. Ανάλογη διαδικασία ακολουθεί και ο Δήμος Αθηναίων για την αυριανή μαθητική παρέλαση, ο οποίος ταυτόχρονα λαμβάνει μέτρα για την αποφυγή επεισοδίων.

Ειδικότερα, ο Δήμος Αθηναίων διαθέτει το σύνολο της δημοτικής αστυνομίας, η οποία θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί του Σαββάτου στο Σύνταγμα και θα παραμείνει καθ΄ όλη τη διάρκεια της μαθητικής παρέλασης. Ταυτόχρονα, η υπηρεσία καθαριότητας θα απομακρύνει όλους τους κάδους από τη γύρω περιοχή.

Στο Μαρούσι, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γ. Πατούλη, θα ακολουθηθεί το ίδιο πρόγραμμα, χωρίς καμία ιδιαίτερη αλλαγή. Αύριο θα γίνει η κατάθεση στεφάνων στην πλατεία Ηρώων, ενώ την Κυριακή η μαθητική παρέλαση.

«Η εξέδρα θα στηθεί κανονικά, ενώ δεν έχουμε ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας», τονίζει ο δήμαρχος Αμαρουσίου.

Στην Καλλιθέα, η δημοτική αρχή προσανατολίζεται σε μικρές αλλαγές στο πρόγραμμα της παρέλασης την Κυριακή. Αν θα στηθεί ή όχι εξέδρα, αυτό θα αποφασιστεί την τελευταία στιγμή, σύμφωνα με τον δήμαρχο Κ. Ασκούνη.

Ζωγράφου
Ο Δήμος Ζωγράφου από πέρυσι έχει καταργήσει την εξέδρα των επισήμων υιοθετώντας τα λόγια του Μανώλη Γλέζου πως «τιμάται το Ηρώων κι όχι τα πρόσωπα». Πάντως, ο δήμαρχος Κ. Καλλίρης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν έχουμε λόγο ούτε να μας τιμούν αλλά ούτε να προκαλούμε».

Στο Χαλάνδρι, η παρέλαση, όπως είπε στο «Εθνος» ο δήμαρχος της πόλης Γ. Κουράσης, θα πραγματοποιηθεί κανονικά χωρίς καμία ιδιαίτερη αλλαγή.

Φέτος πρόκειται να τοποθετηθεί μια χαμηλή εξέδρα, χωρίς ωστόσο καρέκλες για τους επισήμους.

Α. ΚΑΡΙΜΑΛΗ

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΑΞΗΣ
Εντολή για μηδενική ανοχή στη Θεσσαλονίκη

Η μη διακοπή της παρέλασης και η διατήρηση των διαδηλωτών σε απόσταση ασφαλείας από την εξέδρα των επισήμων είναι οι δύο βασικοί στόχοι των ειδικών μέτρων τάξης που σχεδιάστηκαν για τις επετειακές εκδηλώσεις της Κυριακής στη Θεσσαλονίκη για την 25η Μαρτίου.

Από την πλευρά τους, μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, πρωτοβουλίες κατοίκων και ομάδες πολιτών, που κινούνται σε όλο το φάσμα από την άκρα Αριστερά έως την άκρα Δεξιά, ετοιμάζονται να δώσουν δυναμικό «παρών» στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, σχεδιάζοντας να μετατρέψουν την παρέλαση σε λαϊκή διαδήλωση κατά των κυβερνητικών μέτρων και της τρόικας.

Με νωπές τις μνήμες από τα γεγονότα της παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω της εισβολής ομάδας διαδηλωτών στην παραλιακή λεωφόρο, και τις ασχήμιες που ακολούθησαν με επιθέσεις στο πρόσωπο και στον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, έγιναν απανωτές συσκέψεις στο αστυνομικό μέγαρο, στις οποίες σχεδιάστηκε η στρατηγική των δυνάμεων αστυνόμευσης και δόθηκαν οδηγίες στο πλαίσιο του δόγματος της μηδενικής ανοχής.

Από το ύψος της οδού Καλλιδοπούλου, όπου έχει στηθεί η εξέδρα, και σε μήκος έως και 2 χιλιομέτρων εκατέρωθεν, θα στηθούν κάγκελα που θα εμποδίζουν την είσοδο πολιτών στο οδόστρωμα, ενώ οι αστυνομικοί που θα βρίσκονται κατά μήκος της λεωφόρου έχουν σαφείς εντολές για συλλήψεις σε περίπτωση που επιχειρηθούν έκτροπα.

«Δεν θα επιτραπεί παθητική στάση», είπε χαρακτηριστικά στο «Εθνος» υψηλόβαθμος αξιωματικός.

Ενας κλοιός αστυνομικών θα παραταχθεί γύρω από την εξέδρα των επισήμων ώστε να αποκρουστεί οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης διαδηλωτών, ενώ στοχευμένοι προληπτικοί έλεγχοι θα γίνονται και σε όσους προσέρχονται στον χώρο της παρέλασης.

Η αστυνομία θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της, ενώ εκτιμά πως την παρέλαση θα παρακολουθήσουν περίπου 10.000 πολίτες.

«ΛΑΪΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ»
«Στις 25 Μαρτίου παρέλαση κάνει ο λαός», είναι το σύνθημα με το οποίο η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα και Επιτροπές Κατοίκων καλούν τους Θεσσαλονικείς σε συγκέντρωση στην εκκλησία Κυρίλλου και Μεθοδίου.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, ωστόσο, τα μέλη τους διευκρίνισαν πως δεν επιθυμούν την ακύρωση της παρέλασης, αλλά τη μετατροπή της σε λαϊκή διαδήλωση, και διεμήνυσαν πως δεν θέλουν την παρουσία επισήμων. «Καλούμε και τους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας να αναλογιστούν ότι έχουν δεχτεί κι αυτοί σκληρές περικοπές και μειώσεις και να αφήσουν τον κόσμο να διαδηλώσει», δήλωσε η εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας, Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Bασίλης Ιγνατιάδης


ΡΟΔΟΣ - ΣΥΡΟΣ
Δήμοι αποσύρουν τις εξέδρες

Μπροστά στον φόβο νέων επιθέσεων στην εξέδρα των επισήμων κατά την παρέλαση της 25ης Μαρτίου στο Ηράκλειο, η αστυνομία αλλά και η Περιφέρεια Κρήτης προχωρούν στη λήψη μέτρων για την αποτροπή επεισοδίων. Αποφασίστηκε η ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας αλλά και η αλλαγή της θέσης της εξέδρας των επισήμων από την «ανοιχτή θέση» της Λεωφόρου Δημοκρατίας στον «κλειστό» ελεγχόμενο χώρο της οδού Δικαιοσύνης.

ΠΑΤΡΑ: Σε επιφυλακή βρίσκεται η ΕΛ.ΑΣ. στην αχαϊκή πρωτεύουσα για την παρέλαση της 25ης Μαρτίου. Μέλη των κινημάτων «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» και των «Αγανακτισμένων» προγραμματίζουν κινητοποιήσεις και παράσταση διαμαρτυρίας απέναντι από την εξέδρα των επισήμων.

ΡΟΔΟΣ - ΣΥΡΟΣ: Δεν θα στηθεί εξέδρα επισήμων στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Ρόδο, προκειμένου να αποφευχθούν επεισόδια, όπως αυτά που αμαύρωσαν την παρέλαση για τον εορτασμό της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα, στις 7 Μαρτίου. Η ίδια απόφαση ελήφθη και για την Ερμούπολη της Σύρου, την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, μετά από συνεννόηση που είχε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρι?δης με τον δήμαρχο Σύρου Γιάννη Δεκαβάλα.

ΣΤΗΝ ΕΞΕΔΡΑ ΜΟΝΟ ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΠΟΛΕΜΟΥ
Χωρίς επισήμους και η παρέλαση στον Βόλο

Στη Θεσσαλία, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Λάρισας Δημήτρης Παπαγεωργίου κάλεσε τις Εισαγγελίες των τεσσάρων νομών να βρίσκονται σε αυξημένη επαγρύπνηση την Κυριακή και σε στενή συνεργασία με τις αστυνομικές αρχές.

Στον Βόλο, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που υιοθετήθηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, δεν θα υπάρξει εξέδρα επισήμων στην παραλιακή οδό όπου θα πραγματοποιηθεί η παρέλαση. Θα στηθεί εξέδρα μόνο για τους αναπήρους πολέμου, ενώ οι βουλευτές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, των φορέων και των τοπικών αρχών θα παρακολουθήσουν την παρέλαση όρθιοι, δίπλα σ' αυτήν.

Η αρχική πρόταση είχε γίνει από την επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Ζέττα Μακρή και έγινε δεκτή από τη διοίκηση.

Χθες πραγματοποιήθηκε στον Βόλο νέα σύσκεψη, παρουσία εκπροσώπων της περιφέρειας, του δήμου, της αστυνομίας και του στρατού για να εξεταστούν οργανωτικά θέματα και μέτρα τάξης.

Ειδικός σχεδιασμός για αυξημένα μέτρα ασφαλείας υπάρχει και στη Λάρισα, όπου ομάδες πολιτών και μέλη πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων είχαν σύσκεψη χθες το απόγευμα για να καταστρώσουν το δικό τους σχέδιο για τη δυναμική παρουσία - διαμαρτυρία τους στην κεντρική πλατεία και την οδό Κύπρου.

Ιωάννινα, Καβάλα
Ειδικά μέτρα τάξης και αποτροπής εκτρόπων στις παρελάσεις σχεδιάζονται και σε άλλες περιοχές και στο πλαίσιο αυτό υπήρξαν συσκέψεις στα Ιωάννινα, στην Καβάλα και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ειδικές συστάσεις έχουν δοθεί από τις κατά τόπους Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προς τους διευθυντές των σχολείων που θα παρελάσουν, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν οι ..ανοιχτές παλάμες και άλλες παρόμοιες συμπεριφορές που καταγράφηκαν πρόσφατα στα Ιωάννινα, στη Λάρισα και αλλού.

ΜΑΡΙΑ ΨΑΡΑ
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: