16.3.12

Ο προκλητικός κύριος... Μπαγίς


Είμαστε χίλια βήματα μπροστά από τη ελληνοκυπριακή πλευρά και την Ελλάδα”, δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης Υπουργός της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς αναφερόμενος στο Κυπριακό.
Ως προς την Κυπριακή Προεδρία που θα αρχίσει τον Ιούλιο, είπε ότι “εμείς δεν ...
συμπεριφερόμαστε σαν σε κράτος, απέναντι σε ένα κράτος που δεν αναγνωρίζουμε, απλά και μόνο επειδή κάποιοι το αποκαλούν προεδρία”.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα μαζί με τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, ο κ. Μπαγίς απάντησε σε ερώτηση σχετικά με το τι μέλλει γενέσθαι μετά την πρώτη Ιουλίου.

“Εάν υπάρξει μία λύση στηριζόμενη στην πολιτική ισότητα, την οποία οι δύο ηγέτες στο νησί θα κάνουν να γίνει δεκτή από τις δύο κοινότητες, εάν δηλαδή πριν από την 1η Ιουλίου υπάρξει ένα κράτος ομπρέλα που θα δημιουργήσουν τα δύο ιδρυτικά κράτη, τότε εμείς θα χαρούμε με την προεδρία του κράτους αυτού στην ΕΕ. Εάν όμως δεν υπάρξει τέτοια λύση και η Νότια Κύπρος, εκπροσωπώντας το ήμισυ του νησιού, επιχειρήσει να έλθει μπροστά μας με την ιδιότητα της προεδρίας της ΕΕ, δεν θα μας βρει συνομιλητή”, είπε ο Μπαγίς και υποστήριξε ότι “η προεδρία της Νότιας Κύπρου μοιάζει με τα παιδιά μας που κάθε χρόνο στην επέτειο της εθνικής γιορτής της 23ης Απριλίου, ως είθισται, καταλαμβάνουν τις θέσεις των κρατικών αξιωματούχων. Οση αρμοδιότητα έχουν τα παιδιά αυτά, τόση θα είναι και η αρμοδιότητα της εν λόγω Προεδρίας”.

Ο κ. Μπαγίς είπε πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, κατά τα άλλα θα συνεχιστούν και μετά τον Ιούλιο, λέγοντας ότι “υπάρχουν δύο σημεία, πρώτον το άνοιγμα κεφαλαίων και δεύτερον η σύνοδος του Συμβουλίου Σύνδεσης”.

Εδώ και τρία χρόνια δεν ανοίγουν κεφάλαια και συνεπώς δεν τίθεται έτσι κι αλλιώς θέμα, είπε ο Τούρκος Υπουργός για το πρώτο, ενώ για το δεύτερο δήλωσε πως “και κατά τη γαλλική και τη βελγική προεδρία δεν έγινε το Συμβούλιο Σύνδεσης”...

Πηγή: ΚΥΠΕ/ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: