11.3.12

Χωρίς εφορίες έχει μείνει η χώρα..


«Υπό μετακόμιση» και σε κατάσταση διάλυσης βρίσκονται πλέον οι περισσότερες ΔΟΥ της χώρας, λόγω του εκτεταμένου προγράμματος αναδιάρθρωσης που ... βρίσκεται εδώ και μήνες σε εξέλιξη. Ως αποτέλεσμα οι φοροεισπρακτικοί μηχανισμοί έχουν παραλύσει, αφήνοντας το κράτος χωρίς έσοδα, την ώρα της έσχατης ανάγκης.

Είναι ενδεικτικό ότι τα μόνα έσοδα που παρουσιάζουν οι ΔΟΥ φέτος προέρχονται από τις ρυθμίσεις χρεών των περασμένων ετών. Μόνο σε δύο μέρες (28-29 Φεβρουαρίου) εισπράχτηκαν 1,2 δισ. ευρώ από 28.000 πολίτες. Αλλά λόγω του προγράμματος συγχωνεύσεως εφοριών, χιλιάδες φορολογούμενοι αναγκάστηκαν να γυρίζουν από εδώ και από εκεί ψάχνοντας με ποια ΔΟΥ συστεγάζεται το τμήμα εσόδων ή το δικαστικό της εφορίας στην οποία ανήκουν.

Τα υπόλοιπα έσοδα προήλθαν από βεβαιώσεις φόρου του 2011 (που εισπράχθηκαν έως 20 Ιανουαρίου αλλά «πιστώνονται» στο προηγούμενο έτος) δημιουργώντας έτσι ένα σημαντικό κενό για την είσπραξη στο κρίσιμο α΄τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε.

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας 17 εφοριών και την μεταφορά τους (από την 1η Δεκεμβρίου 2011) σε 15 άλλες, οι οποίες και μετονομάζονται. Ως αποτέλεσμα, υπάλληλοι και φάκελοι βρίσκονται σε αναζήτηση χώρων, χωρίς να μπορούν να διεκπεραιώσουν έγκαιρα τις εργασίες τους και τις συναλλαγές με τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: