8.3.12

Στη Βουλή η τροπολογία για τη ρύθμιση αποπληρωμής των δανείων των κομμάτων...


Κατατέθηκε στη Βουλή η κοινή τροπολογία των γραμματέων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, Μ.Καρχιμάκη και Α.Λυκουρέντζου, για το θέμα της ρύθμισης αποπληρωμής των δανείων των κομμάτων.
Ειδικά για το θέμα της αποπληρωμής του κεφαλαίου των δανείων που έχουν συνάψει τα... κόμματα, προβλέπεται η εξόφλησή τους σε ετήσιες δόσεις με σταθερό επιτόκιο 4%, ενώ απαγορεύεται να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων, ποσοστό άνω του 50% της ετήσιας κρατικής χρηματοδότησής τους.

Πιο συγκεκριμένα:

Απαγορεύεται από 1.1.2012 στα πολιτικά κόμματα και τους συνασπισμούς κομμάτων να εκχωρούν προς εξασφάλιση δανείων ή πιστώσεων ποσοστό μεγαλύτερο του 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης τους συμπεριλαμβανομένης και της οικονομικής ενίσχυσης για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς των άρθρων 1 και 3 του ν. 3023/2002, όπως αυτός ισχύει.
Η αποπληρωμή του κεφαλαίου των δανείων ή πιστώσεων που έχουν συναφθεί μέχρι 31.12.2011 από πολιτικά κόμματα ή συνασπισμούς με εκχώρηση των μελλοντικών ποσών της παραγράφου 1 του παρόντος προς εξασφάλισή τους, ρυθμίζεται να εξοφληθεί ολοσχερώς σε ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις και με σταθερό επιτόκιο 4%.

Για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις δεν υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανέρχονται στο 20% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Για πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς των οποίων οι δανειακές υποχρεώσεις υπερβαίνουν τα 20.000.000 ευρώ, οι ετήσιες τοκοχρεωλυτικές δόσεις ανέρχονται στο 50% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης που δικαιούνται.

Το Ελληνικό Δημόσιο θα καταβάλει απευθείας σε καθέναν από τους εκδοχείς, κατά την αναλογία ενός εκάστου, τη συμφωνηθείσα τοκοχρεωλυτική δόση, το δε απομένον ποσό της παραγράφου 1 του παρόντος θα καταβάλλεται στα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς.

Ειδικά, από τα οφειλόμενα και μη καταβληθέντα ακόμη ποσά της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης και οικονομικής ενίσχυσης για το έτος 2011, σε κάθε εκδοχέα καταβάλλονται μόνον τα οφειλόμενα ποσά τόκων μέχρι 31.12.2011 και τα υπόλοιπα ποσά καταβάλλονται στα αντίστοιχα πολιτικά κόμματα και συνασπισμούς.

Η τροπολογία, που φέρει τον χαρακτηρισμό «εκπρόθεσμος», κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις».

* Από το κείμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε απαλείφθηκε η ρύθμιση για διαγραφή των ανεξόφλητων τόκων των κομματικών δανείων. Όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, ανεξάρτητα από το αν θα γίνει δεκτή ή όχι η κοινή τροπολογία για τη ρύθμιση των κομματικών δανείων, το σημείο στο οποίο αναφερόταν «διαγραφή ανεξόφλητων τόκων» διαγράφεται από το κείμενο.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: