7.3.12

Πατάει γκάζι με ανασχηματισμό-έκπληξη...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
Εκπλήξεις επεφύλασσε η αποχώρηση του Χρήστου Παπουτσή από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθώς προκάλεσε τις μετακινήσεις δύο κορυφαίων υπουργών – της Αννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη – σε νέα χαρτοφυλάκια, αλλά και την τοποθέτηση του ...
Γιώργου Μπαμπινιώτη στο υπουργείο Παιδείας: σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος θέλησε να δώσει την αίσθηση ότι η κυβερνητική ταχύτητα στην υλοποίηση των δεσμεύσεων δεν θα επηρεαστεί από την προεκλογική ατμόσφαιρα.


Ο μίνι ανασχηματισμός κυοφορήθηκε για τουλάχιστον δύο 24ωρα, καθώς σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες οι αλλαγές σκόνταφταν στο πρόσωπο που θα αντικαθιστούσε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Ανάπτυξης, ενώ μετά την επιλογή της Αννας Διαμαντοπούλου σημειώθηκε εμπλοκή για κάποιες ώρες όσον αφορά τον αντικαταστάτη της στο υπουργείο Παιδείας.
Ως εκ τούτου, έγιναν πολλές παρασκηνιακές συζητήσεις από το Μέγαρο Μαξίμου τόσο με το ΠΑΣΟΚ όσο και με τη Νέα Δημοκρατία προτού κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις, οι οποίες ανακοινώθηκαν επισήμως αργά τη νύχτα.

Θετικός στην επιστροφή του στη Λεωφόρο Κατεχάκη, όπου βρίσκεται το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης από την πρώτη στιγμή που ενημερώθηκε σχετικώς από τον Πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο προ ημερών.
Η παρουσία του στο υπουργείο Ανάπτυξης φαινόταν να είχε κάνει τον κύκλο της ενώ το τελευταίο διάστημα ο κ. Χρυσοχοΐδης δεχόταν έντονες πιέσεις με επίκεντρο την κριτική που υφίστατο από τον γερμανό αντικαγκελάριο Φίλιπ Ρέσλερ για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των στόχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κόντρα του με το νούμερο 2 της γερμανικής κυβέρνησης έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην απόφαση του κ. Παπαδήμου να ζητήσει από τον κ. Χρυσοχοΐδη να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι η βεντέτα Μ. Χρυσοχοΐδη - Φ. Ρέσλερ ήταν αντιπαραγωγική για την κυβέρνηση και θα μπορούσε να αποτελέσει εμπόδιο για γερμανικές επενδύσεις στην Ελλάδα. Θύμιζαν ότι στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός πήγε μόνος χωρίς να έχει τον αρμόδιο για την ανάπτυξη υπουργό μαζί του.

ΓΝΩΡΙΜΟ. Παράλληλα η τοποθέτηση του κ. Χρυσοχοΐδη στο γνώριμο για τον ίδιο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο είχε σημαντικές επιτυχίες, θα βοηθούσε πολύ την κυβέρνηση σε μια δύσκολη περίοδο με αύξηση της εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα. Η τοποθέτηση αυτή διευκόλυνε πολιτικά - έλεγαν πηγές του ΠΑΣΟΚ - και τον ίδιο τον κ. Χρυσοχοΐδη να υπαναχωρήσει από τη δημόσια τοποθέτησή του ότι θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με το αιτιολογικό ότι έχει να επιτελέσει ένα δύσκολο και σημαντικό έργο. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, χθες το πρωί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης συναντήθηκε και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, με τον οποίο αναμένεται να συνταχθεί στην κούρσα της διαδοχής.
Η μεγαλύτερη έκπληξη ωστόσο κρυβόταν στο πρόσωπο της Αννας Διαμαντοπούλου, η οποία έχοντας παραμείνει επί δυόμισι χρόνια στο υπουργείο Παιδείας αποφάσισε να μετακομίσει στο υπουργείο Ανάπτυξης, όπου ως γνωστόν διετέλεσε στο παρελθόν και επί διακυβέρνησης Σημίτη υφυπουργός για δυόμισι χρόνια. Η κ. Διαμαντοπούλου δέχτηκε το πρώτο τηλεφώνημα από τον Πρωθυπουργό χθες, περίπου στις επτά το απόγευμα. Δεν απάντησε αμέσως, γνωρίζοντας μάλιστα ότι ο επόμενος μήνας επιφυλάσσει τεράστιες δυσκολίες για τον υπουργό Ανάπτυξης καθώς θα πρέπει να «τρέξει» πολλά έργα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Εως ότου οριστικοποιηθούν οι αλλαγές, τροφοδοτήθηκαν αρκετά σενάρια. Για παράδειγμα, ο νέος (δεύτερος) υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, φερόταν ως ο πιθανός νέος επικεφαλής της Κατεχάκη. Μάλιστα ο αναβαθμισθείς γενικός γραμματέας του υπουργείου κλήθηκε χθες στο Μαξίμου και συζήτησε όλα τα ενδεχόμενα με τον Λουκά Παπαδήμο. Ωστόσο, φαίνεται ότι για τον κ. Οικονόμου ίσχυσε αυτό που ισχύει για όλα τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, καθώς ο Αντώνης Σαμαράς δεν θέλει μεγαλύτερη εμπλοκή των στελεχών του κόμματος στην κυβέρνηση. Δεδομένου ότι ο κ. Οικονόμου επιθυμεί να πολιτευθεί ως υποψήφιος βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία, τελικώς αποφασίστηκε η αναβάθμισή του σε υφυπουργό. Να σημειωθεί ότι διερευνητικές επαφές είχαν γίνει και με τον Μανώλη Οθωνα την περασμένη Τρίτη, όταν ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Σταυρόπουλος, εκπροσωπώντας τον Πρωθυπουργό, συζήτησε με τον υφυπουργό το ενδεχόμενο να οριστεί υπουργός. Εκτοτε όμως δεν έγινε άλλη κρούση.

ΑΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΝΔ. Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης, μέχρι το βράδυ της Δευτέρας ο κ. Χρυσοχοΐδης θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο ότι θα αποχωρήσει. Ωστόσο η άρνηση της Νέας Δημοκρατίας να τοποθετηθεί δικό της στέλεχος στο υπουργείο - λόγω της απροθυμίας του προέδρου της κ. Σαμαρά να συμμετάσχουν κι άλλα στελέχη του στο κυβερνητικό σχήμα - οδήγησε σε αδιέξοδο. Οι πρώτες πληροφορίες μιλούσαν για τον ορισμό του πρώην γαλάζιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη στη θέση του υπουργού.
Μπροστά στο αδιέξοδο το θέμα πάγωσε και χθες το πρωί ο Μ. Χρυσοχοΐδης ενημερώθηκε αρμοδίως ότι δεν θα μετακινηθεί στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Μάλιστα, ο ίδιος έλεγε στους συνεργάτες του ότι «παραμένουμε εδώ, δεν πάμε πουθενά». Η εικόνα άρχισε να διαφοροποιείται μετά το μεσημέρι, όταν η συνάντηση Λ. Παπαδήμου - Γ. Παπανδρέου στο Μέγαρο Μαξίμου τροφοδότησε τη συζήτηση στην κατεύθυνση του ότι ο Πρωθυπουργός μίλησε με τον απερχόμενο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το πρόσωπο που θα κάλυπτε την ορφανή θέση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Η πρόσκληση του κ. Οικονόμου όμως στο Μέγαρο Μαξίμου περιέπλεξε τα πράγματα καθώς εκτιμήθηκε ότι ο νέος υπουργός δεν θα προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Ώς αργά χθες το βράδυ εκκρεμούσε το θέμα του ορισμού του νέου υπουργού Παιδείας - πριν «κλείσει» τελικά ο ακαδημαϊκός Γιώργος Μπαμπινιώτης, που διαθέτει πολύ μεγάλη εμπειρία στα θέματα της παιδείας.
ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: