14.3.12

«Κλειδώνουν» για αρχές Μαΐου οι εκλογές...


ΡΕΠΟΡΤΑΖ Βούλα Κεχαγιά
Πιο κοντά στις 6 Μαΐου, παρά στις 29 Απριλίου, φαίνεται ότι οδηγεί ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών. Μάλιστα σύμφωνα με τις πληροφορίες, το θέμα έχει συζητηθεί και μεταξύ των κ.κ. Παπαδήμου, Σαμαρά και Βενιζέλου οι οποίοι πιστεύουν ότι η 6η Μαΐου είναι η...
πιθανότερη ημερομηνία να στηθούν οι κάλπες, εκτός αν συμβούν έκτακτα γεγονότα που θα επηρεάσουν τον χρόνο των εκλογών.



Οπως όλα δείχνουν, η Βουλή θα διαλυθεί αρχές Απριλίου οπότε απομένουν τρεις ή τέσσερις εβδομάδες για την επίσημη προεκλογική περίοδο. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι εξακολουθούν να υφίστανται ορισμένες εκκρεμότητες που σχετίζονται με τη δανειακή σύμβαση και ως εκ τούτου η προκήρυξη των εκλογών είναι σχεδόν απίθανο να γίνει πριν από την 25η Μαρτίου.
Στην παρούσα φάση η κυβέρνηση πρέπει να περάσει από τη Βουλή δύο σημαντικά νομοθετήματα: τη νέα δανειακή σύμβαση και ένα πολυνομοσχέδιο που περιλαμβάνει όλες τις προαπαιτούμενες ενέργειες των υπουργείων που πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, για παράδειγμα η απελευθέρωση σε κάποιες κατηγορίες κλειστών επαγγελμάτων. Σήμερα πάντως συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση και τους όρους που εμπεριέχονται σε αυτήν.
Ούτως ή άλλως, η Βουλή πρέπει να κλείσει για τις ημέρες του Πάσχα την Παρασκευή 6 Απριλίου, δηλαδή πριν από την Κυριακή των Βαΐων, λένε αρμόδιοι παράγοντες. Αρα, το διάστημα που απομένει μέχρι τότε πρέπει η κυβέρνηση Παπαδήμου να ολοκληρώσει ουσιαστικά το νομοθετικό έργο της.
Υπάρχει ωστόσο ακόμη μία εκκρεμότητα που σχετίζεται με την καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων, που είναι η 12η Απριλίου. Ωστόσο κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η συγκεκριμένη διαδικασία δεν επηρεάζεται από τη διάλυση της Βουλής.
Οι ίδιοι παράγοντες εξηγούν ότι από τη στιγμή που θα διαλυθεί η Βουλή, οι εκλογές πρέπει να διεξαχθούν το αργότερο τις επόμενες 30 ημέρες. Ωστόσο, η πρακτική προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων δείχνει ότι ποτέ προεκλογική περίοδος δεν κράτησε λιγότερο από 25 - 26 ημέρες, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα - αν συνυπολογιστεί η εβδομάδα του Πάσχα - ότι πιο πιθανή ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες είναι η 6η Μαΐου.
«Παρακαταθήκη για το μέλλον», χαρακτήρισε χθες την κυβέρνηση Παπαδήμου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής, από τη ΝΕΤ. «Φαντάζομαι ότι εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία, θα πρέπει να υπάρξει κάποιας μορφής κυβέρνηση συνεργασίας, στην οποία πιθανότατα θα μετέχουν τα δύο μεγάλα κόμματα. Το εάν θα επιλέξουν ή θα προτείνουν στον κ. Παπαδήμο και αν ο κ. Παπαδήμος θα αποδεχθεί, δεν το ξέρω. Ασφαλώς, όμως, αυτή η κυβέρνηση νομίζω ότι είναι μια παρακαταθήκη για το μέλλον». ...
ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: