21.3.12

ΙΤΑΛΙΑ: Γερμανός στρατιωτικός δικάζεται για τη σφαγή της Κεφαλλονιάς...


Η εισαγγελία της Ρώμης ζήτησε την παραπομπή σε δίκη του πρώην γερμανού στρατιώτη Άλφρεντ Στορκ, ο οποίος κατηγορείται για την εκτέλεση «τουλάχιστον 117 Ιταλών αξιωματικών» στην Κεφαλλονιά τον Σεπτέμβριο του 1943.
Ο Στορκ το 2005 είχε παραδεχθεί ότι...
συμμετείχε σε ένα από τα δυο εκτελεστικά αποσπάσματα που είχαν συσταθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 1943 για την εκκαθάριση των Ιταλών που είχαν αρνηθεί να παραδώσουν τα όπλα τους στη Βέρμαχτ.

Η εισαγγελία της Ρώμης είχε προσπαθήσει επανειλημμένα στο παρελθόν να παραπέμψει σε δίκη άλλους τρεις Γερμανούς, πρώην μέλη του ναζιστικού στρατού, χωρίς όμως να καταφέρει να συγκεντρώσει τα απαιτούμενα αποδεικτικά στοιχεία.

Σε ό,τι αφορά τον Στορκ, δικαστικοί αφήνουν να διαρρεύσει ότι τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει είναι σαφή και δεν επιδέχονται διάψευσης.

Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης, «το 1943, στην Κεφαλλονιά, έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 2.300 ιταλοί στρατιώτες της μεραρχίας Άκουι». Εκτιμάται ότι οι νεκροί μπορεί να ανέρχονται σε έως και 4.500.

Για την σφαγή της Κεφαλλονιάς ο μόνος που καταδικάσθηκε ως σήμερα ήταν ο στρατηγός Καρλ Χούμπερτ Λαντς, στην δίκη της Νυρεμβέργης. Έπρεπε να εκτίσει δώδεκα χρόνια φυλάκισης, αλλά παρέμεινε στην φυλακή μόνον τριάντα έξι μήνες.

Μετά την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους, στις 8 Σεπτεμβρίου 1943, οι Ιταλοί της μεραρχίας Άκουι που βρίσκονταν στην Κεφαλλονιά ως δύναμη κατοχής συγκρούστηκαν με τους Γερμανούς και παρά την αρχική αριθμητική υπεροχή τους ηττήθηκαν. Στις 21 Σεπτεμβρίου παραδόθηκαν στους Γερμανούς.

Η σφαγή της Κεφαλλονιάς αποτέλεσε το ιστορικό υπόβαθρο για το μυθιστόρημα Το μαντολίνο του Λοχαγού Κορέλι και την ομώνυμη χολιγουντιανή ταινία, το 2001.

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: