14.3.12

Μάχη για τη ζωή δίνουν οι τραυματίες...


Σαράντα έξι παιδιά, από 11 έως 12 ετών, επέβαιναν στο βελγικό λεωφορείο το οποίο συνετρίβη σε σήραγγα του αυτοκινητόδρομου A9 στη νότια Ελβετία. Επέστρεφαν από... σχολικό ταξίδι για σκι στο πλαίσιο των χειμερινών διακοπών.

Τα 24 προέρχονταν από το δημοτικό σχολείο "Sint -Lambertus" της πόλης Εβερλεε, της φλαμανδικής επαρχίας Μπραμπάντ και 22 από το δημοτικό σχολείο "t Stekske" της πόλης Λομέλ της επαρχίας Λιμπούργκ, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, ανακοίνωσαν οι βελγικές αρχές. Επτά από τα παιδιά του δεύτερου αυτού σχολείου ήταν από την Ολλανδία.

Είκοσι δύο παιδιά σκοτώθηκαν, μαζί με τους έξι ενήλικες που τα συνόδευαν.

"Τα παιδιά βρίσκονταν στον δρόμο της επιστροφής από τις χειμερινές διακοπές. Ο αριθμός των νεκρών που προέρχεται από το Λομέλ δεν είναι ακόμη γνωστός", δήλωσε ο δήμαρχος της πόλης Πέτερ Βανβελτόβεν. "Είναι το χειρότερο που μπορεί να συμβεί. Είναι απερίγραπτο. Δεν υπάρχουν τα λόγια", δήλωσε ο διευθυντής του καθολικού σχολείου "Sint -Lambertus".

Και στα δύο σχολεία έχουν συσταθεί κέντρα ψυχολογικής υποστήριξης των γονέων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ελβετικών υπηρεσιών πρώτων βοηθειών, τον γιατρό Ζαν-Πιερ Ντελάρ, ο απεγκλωβισμός των νεκρών και των τραυματιών από τα συντρίμμια του λεωφορείου, το μπροστινό μέρος του οποίου διαλύθηκε εντελώς μετά τη σφοδρότατη μετωπική σύγκρουση στο τοίχωμα της σήραγγας, χρειάσθηκε πολύ χρόνο και ήταν μία εξαιρετικά οδυνηρή και τραγική επιχείρηση για τους διασώστες.

"Δεδομένης της κατάστασης του οχήματος, μπορούμε να θεωρήσουμε ότι η ταχύτητά του ήταν αναμφίβολα μεγάλη. Τα περισσότερα θύματα δυστυχώς φέρουν πολύ βαριά τραύματα, τραύματα που επιβαρύνουν τις προβλέψεις για την επιβίωσή τους. Στην πλειοψηφία τους πρόκειται για πολυτραυματίες", πρόσθεσε.

"Πολλά από τα παιδιά δεν μπορούν να μεταφερθούν προς το παρόν και έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία των Σιέρ, Σιόν, Βέρνης, Μαρτινί και Λωζάννης", δήλωσε ο Βέλγος πρεσβευτής την Ελβετία.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα ο Βέλγος πρωθυπουργός δηλώνει ότι η βελγική κυβέρνηση καταβάλλει κάθε προσπάθεια ώστε όλα τα μέλη των οικογενειών των θυμάτων να ενημερωθούν σωστά σε συνθήκες αξιοπρέπειας. Κάνει επίσης τα πάντα για να μεταφερθούν εκεί.

Η πρόεδρος της Ελβετίας Εβελίν Βίντμερ-Σλουμπφ θα μεταβεί εντός της ημέρας στον τρόπο του τραγικού δυστυχήματος και σύμφωνα με εκπρόσωπό της εξέφρασε τα συλλυπητήρια και τη βαθιά θλίψη της ελβετικής κυβέρνησης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: