10.3.12

Για ποιο λόγο θριαμβολογούν Βενιζέλος και Παπαδήμος;..


Το κάστρο έπεσε! Ο Βενιζέλος θριαμβολογούσε σαν τον Αχιλλέα πάνω στο πτώμα του Έκτορα, στο πτώμα δηλαδή της Ελλάδας. Ο Παπαδήμος ήταν ένας από τους δούρειους ίππους που επιστρατεύτηκαν. Ποιο είναι εντέλει το... κέρδος και για ποιους από το PSI;

Το επίσημο «χρέος» αγγίζει περίπου τα 360 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που μας δίνουν. Από αυτά, το “κούρεμα” αφορούσε μόνο τα 180 δις. Πρώτα από όλα εξαιρέθηκαν τα ομόλογα του ελληνικού κράτους που βρίσκονται στα θησαυροφυλάκια της ΕΚΤ, ύψους 65δις ευρώ. Εξαιρέθηκαν ακόμη τα ομόλογα του ελληνικού κράτους που λήγουν μετά το 2020. Προσθέστε λοιπόν άλλα 40 με 45 δις ευρώ, για τα οποία θα κληθούμε να πληρώσουμε μετά το 2020, όταν τότε, όπως επίσημα αναγνωρίζεται το εξωτερικό μας χρέος θα έχει ξεπεράσει το 120% του ΑΕΠ, όριο που το 2009 κρίθηκε και είναι μη βιώσιμο, οπότε άρχισαν τα μνημόνια.

Εξαιρούνται επιπλέον από το “κούρεμα” άλλα 65 δις ευρώ για τα δάνεια που έχει πάρει πρόσφατα η Ελλάδα από την τρόικα ΕΕ – ΔΝΤ – ΕΚΤ στη βάση του Μνημόνιου . ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ: Στη διαδικασία του περίφημου PSI αφαιρέθηκαν όλα τα παραπάνω ( 175 δις ευρώ περίπου). Προσθέστε και καμία 20αριά-25 δις ευρώ που είναι στα χέρια διεθνών επενδυτικών κεφαλαίων που δεν δέχτηκαν το “κούρεμα” και θα ξεκινήσουν μακρόχρονες δικαστικές διαδικασίες, με απρόβλεπτο αποτέλεσμα, κι έχετε μια πρώτη εικόνα περί “κέρδους” από τη διαδικασία. (και τα οποία αναγκαστικά θα αφαιρεθούν από το ποσό που ανακοινώνεται θριαμβολογικά ως «κέρδος» – (90δις), αλλά σύντομα θα επικαλεστούν μικρότερο και πάμε πάλι απο την αρχή. ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΒΕΒΑΙΩΣ με στοιχεία που στην ουσία δεν μπορεί να ελέγξει ο λαός, με καταγγελίες για φούσκωμα, με στοιχεία που σε τελική ανάλυση δε μας αφορούν ουσιαστικά.

Ποιο είναι το κέρδος από το «κούρεμα», ποιοι έχασαν;

Τα 100 δις των ομολόγων που κουρεύτηκαν κατά 50% είναι στα χέρια ελληνικών τραπεζών και ασφαλιστικών ταμείων. Περίπου τα μισά (50 δις) αφορούν σε τράπεζες εκτός Ελλάδας. Οι τράπεζες ενισχύονται με πρόσθετα κεφάλαια, ισοφαρίζουν τις ζημίες και με την τοκογλυφική δανειοδοσία προς το ελληνικό δημόσιο θα καταγράψουν τελικά κέρδη. (Δανείζονται από την ΕΚΤ με 1% και αποκομίζουν από το δανεισμό του δημοσίου 4-5%). Τα ασφαλιστικά ταμεία απογυμνώνονται από τα αποθεματικά τους. Το ασφαλιστικό σύστημα τινάζεται στον αέρα, ενώ δεν προβλέπεται καμία ενίσχυση, καμία αναπλήρωση. Ένα είναι βέβαιο: αυτοί που θα “πληρώσουν το μάρμαρο” –και πάλι- είναι οι ασφαλισμένοι με συνεχείς μειώσεις συντάξεων και με ισοπέδωση του συς΄τηματος κοινωνικής περίθαλψης και υγείας. Παράλληλα, αναμένεται μείωση του εργατικού κόστους/ μείωση μισθών και ημερομισθίων προκειμένου να ισοσκελίσουν τη ζημιά οι ομολογιούχοι, ώστε να περάσουν στη συνέχεια στην ανάπτυξη, ήτοι στην κερδοφορία πάνω στο πτώμα της ελληνικής κοινωνίας.

Και τώρα, τι;

Η αποδοχή του εξωτερικού χρέους από την ελληνική κοινωνία θα την καταδικάσει σε μια μακρόχρονη υποταγή και ατελείωτη φτώχεια. Η κυβέρνηση Παπαδήμου την πήρε από το χεράκι και την έσπρωξε σε ένα ατελείωτο τούνελ κοινωνικής εξαθλίωσης.
Προετοιμάζεται με γοργούς ρυθμούς ο κοινωνικός καιάδας για τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών. Επιδιώκουν να επιβάλλουν τη νέα κατοχή με κάθε τρόπο.
Γιατί αυξάνουν καθημερινά την τρομοκρατία και τις απειλές;
Γιατί επιδιώκουν την κυριαρχία κλίματος ανασφάλειας;
Το κάνουν επειδή τίποτα δεν τελείωσε ακόμη. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι το μόνο που δεν τους περισσεύει, είναι η σιγουριά της επιτυχίας. Φοβούνται την κοινωνική αντίδραση, τρέμουν μία πιθανή εξέγερση που θα τα τινάξει όλα στον αέρα

Επίλογος με δύο λόγια

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΕΥΓΕΙ όταν διαβάζουμε ή ακούμε αναλύσεις και δηλώσεις «περί χρέους» είναι η φύση αυτή καθεαυτή του χρέους. Τα εκατοντάδες δις των ελληνικών ομολόγων εκδόθηκαν για να πληρωθούν ΤΟΚΟΧΡΕΩΛΥΣΙΑ. Δεν υπάρχει κανένα χρέος πραγματικού κεφαλαίου!

Θωμάς Σίδερης
mediasoup.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: