16.3.12

Στον γύψο ήθελε να μας βάλει το ΙΚΑ!...


Απίστευτα μεγάλες ποσότητες υλικών, που ποτέ δεν αξιοποιήθηκαν, βρέθηκαν στις αποθήκες του ΙΚΑ. Εκτός από τις τανάλιες, την ελαφρόπετρα, το βαμβάκι, απογράφηκαν και οκτώ τόνοι γύψου. Ο όγκος του αρκούσε για να τοποθετηθεί σε όλους τους ασφαλισμένους του Ιδρύματος. Ανεξέλεγκτα δρούσαν τα «τρωκτικά» για...

να εξασφαλίζουν μίζες

Χωρίς όρια κινούνταν τα τρωκτικά του ΙΚΑ, αποδεκατίζοντας τα χρήματα των ασφαλισμένων. Τεράστιες ποσότητες υλικών, που δεν αξιοποιήθηκαν ποτέ, βρέθηκαν σε αποθήκες του Οργανισμού. Ανάμεσά τους απογράφηκαν και οκτώ τόνοι γύψου. Αρκούσαν για... να μπουν στον γύψο όλοι οι ασφαλισμένοι του Ιδρύματος.

Οι νέες αποκαλύψεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας δείχνουν τις πρωτοφανείς διαστάσεις που είχε πάρει για πολλά χρόνια το όργιο σπατάλης στα Ταμεία. Ενδεικτικό των διαστάσεων που έχει πάρει το θέμα είναι πως αρκετοί τόνοι υλικών παρέμεναν αναξιοποίητοι, αλλά την ίδια στιγμή γίνονταν νέες παραγγελίες, με τις υπερκοστολογήσεις να φτάνουν το 1.000%.

Οι ποσότητες από γύψο, βαμβάκι, τανάλιες για δόντια, μπουκάλια οινόπνευμα, ακόμα και ελαφρόπετρα αρκούν για να καλυφθούν οι ανάγκες του Ταμείου για χρόνια. Με βάση τα πρώτα στοιχεία στην υπόθεση -που αφορά κυρίως το διάστημα από το 2005 έως το 2010- εμπλέκονται γιατροί, υπάλληλοι του Ταμείου αλλά και εταιρείες που χορηγούσαν τα υλικά.
Στον γύψο ήθελε να μας βάλει το ΙΚΑ!

Αρκεί να αναφερθεί πως συνολικά βρέθηκαν 6.5 τόνοι βαμβάκι, 2.5 εκατομμύρια πίεστρα γλώσσας και 6.000 τανάλιες για τα δόντια. Σχεδόν ένας τόνος ήταν η ελαφρόπετρα που βρέθηκε, ενώ στις αποθήκες υπήρχαν μεταξύ άλλων 40.000 κολποσκόπια και 2.000 κουτιά ρητίνες για δόντια.

Το πλέον εξωφρενικό είναι πως ενώ αυτά τα υλικά στοιβάζονταν στις αποθήκες του ΙΚΑ χωρίς να χρησιμοποιούνται, κάποιοι φρόντιζαν να γίνονται και νέες παραγγελίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγες μέρες πριν λήξει η σύμβαση μίας εταιρείας με το Ταμείο, φαίνεται πως δόθηκαν επιθέματα αξίας 60.000 ευρώ.

Υπερτιμολογήσεις
Η λεηλασία είναι ακόμα μεγαλύτερη, αν ληφθεί υπόψη πως τα υλικά αγοράζονταν από το Ταμεία πολύ ακριβότερα από τη χοντρική τιμή πώλησής τους. Για παράδειγμα, υπήρξε περιστατικό σε υποκατάστημα του Ταμείου που τεστ κύησης αγοράστηκε 50 ευρώ όταν η χοντρική τιμή του είναι μισό ευρώ.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν ο Ενιαίος Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ζήτησε από τα ασφαλιστικά ταμεία να καταγράψουν αναλυτικά τα υγειονομικά υλικά που έχουν στις αποθήκες τους. Τώρα για το θέμα διεξάγεται ΕΔΕ και μέσα στην επόμενη εβδομάδα αναμένονται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα.

Ο διοικητής του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης, που αποκάλυψε την υπόθεση, επισημαίνει στο «Εθνος» πως «θα πορευτούμε με γνώμονα το συμφέρον του ασφαλισμένου και θα διαχειριστούμε με διαφάνεια το δημόσιο χρήμα. Αυτού του είδους οι πρακτικές δεν πρόκειται να συνεχιστούν. Δεν πρόκειται να κρύψουμε τίποτα από τους ασφαλισμένους».

Υπόθεση Καλλιθέας
Τα στοιχεία αυτά έρχονται στο φως μόνο λίγες μέρες μετά την πρωτοφανή υπόθεση χορήγησης επιδομάτων-μαϊμού στο ΙΚΑ Καλλιθέας. Ουσιαστικά οι αποκαλύψεις διαδέχονται η μία την άλλη, αποδεικνύοντας πως για πολλά χρόνια διεξαγόταν όργιο σπατάλης στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, το όφελος θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ από την αποκάλυψη συντάξεων και επιδομάτων-μαϊμού. Παράλληλα, 3.2 δισεκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν για το ασφαλιστικό σύστημα από την αντιμετώπιση της σπατάλης στους κλάδους υγείας (π.χ. στο φάρμακο).

Σημειώνεται πως σε αυτήν τη φάση εξετάζονται άλλα εννέα υποκαταστήματα του ΙΚΑ για τη χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων-μαϊμού.

Η ζημιά για το μεγαλύτερο Ταμείο της χώρας εκτιμάται πως ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ και τις επόμενες μέρες θα γίνουν και νέες αποκαλύψεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ
Ποσότητες για να καλύψουν τα... Βαλκάνια

«Πανδημία» οδοντιατρικών προβλημάτων ετοιμαζόταν να αντιμετωπίσει το ΙΚΑ. Οι ποσότητες του υλικού (κυρίως οδοντιατρικού) που εντοπίστηκε στην αποθήκη της πλατείας Θεάτρου είναι τεράστιες και δικαιολογούνται μόνον εάν προορίζονταν να καλύψουν τεράστιες χρονικές περιόδους ή πολύ μεγαλύτερη χώρα.

Ενδεικτικοί είναι οι τόνοι γύψου οδοντοτεχνίας ή τα 6.626 τεμάχια υδρόφιλου βαμβακιού του ενός κιλού (συνολικό βάρος 6,6 τόνοι)! Αυτός που προμηθεύτηκε και στοκάρισε το εν λόγω υλικό ήταν πολύ γενναιόδωρος.

Φρόντισε να αποθηκεύσει τεράστιες ποσότητες υλικού, σε μία περίοδο κρίσης, που κάθε επίδεσμος έπρεπε να χρησιμοποιείται με φειδώ. Μεταξύ άλλων, οι ελεγκτές του ΙΚΑ, εντόπισαν:

Γλωσσοπίεστρα ξύλινα μίας χρήσης (2.487.350 τεμάχια). Πρόκειται για το γνωστό σε όλους ξύλινο εργαλείο με το οποίο ο γιατρός πιέζει τη γλώσσα για να εξετάσει τον λαιμό. Η ποσότητα θεωρείται μεγάλη.

Χάρτινα επιστόμια για σπιρόμετρα (204.833 τεμάχια). Χρησιμοποιούνται για τη μέτρηση της αναπνοής (σπιρομέτρηση) και αρκούν για να καλύψουν έναν πολύ μεγάλο αριθμό εξετάσεων.

Καλυπτρίδες τετράγωνες (σχεδόν δύο εκατομμύρια τεμάχια). Χρησιμοποιούνται για μικροσκοπικές εξετάσεις και ο αριθμός τους είναι αρκετά μεγάλος.Μικροβιολογικό υλικό είναι οι αντικειμενοφόρες πλάκες (1.500.000 τεμάχια). Είναι πλάκες επίστρωσης υλικού και ο αριθμός τους θεωρείται επαρκής.

2.900 κοχλιάρια οδοντίνης
Ο έλεγχος αποκάλυψε και 2.900 κοχλιάρια οδοντίνης. Πρόκειται για υλικό μίας χρήσης το οποίο χρησιμοποιεί ο οδοντίατρος για να καθαρίσει με τα χέρια την τερηδόνα.

Εντοπίστηκαν, επίσης, σχεδόν 3.500 οδοντάγρες διαφόρων τύπων. Πρόκειται για εργαλείο για την αφαίρεση δοντιών.

Οι ξύλινες σφήνες που βρέθηκαν (113.000) αρκούν για ισάριθμα σφραγίσματα, καθώς πρόκειται για υλικό μίας χρήσης το οποίο μπαίνει ανάμεσα από τα σφραγίσματα για να μη φύγει υλικό στο ούλο.

Για την περίπτωση μαζικής... αποτυχίας των σφραγισμάτων, είχε προβλεφθεί άφθονο υλικό για μασέλες. Οι ελεγκτές του ΙΚΑ βρήκαν 37.537 τροχόλιθους εργαστηρίου, 12.088 τροχόλιθους «επί μανδρέν» και 11.223 τροχόλιθους «χωρίς μανδρέν». Πρόκειται για υλικό χωρίς ημερομηνία λήξης, με το οποίο τροχίζονται οι τεχνητές οδοντοστοιχίες.

Σε άλλες συσκευασίες υπήρχαν 176.824 κώνοι χάρτου, ένα υλικό το οποίο χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό στις απονευρώσεις.

Αφθονο ήταν το οδοντιατρικό υλικό χωρίς ημερομηνία λήξης: Ελαφρόπετρα (825 κιλά), κάψουλες αμαλγάματος, ταινία υαλόχαρτου για λείανση σύνθετης (172 κουτιά), ελαφρόπετρα (825 κιλά), γύψος καλλιτεχνίας (4.050 κιλά), γύψος αποτυπωμάτων (4.025 κιλά), βαμβακολαβίδες οδοντιατρικές (700) και στοματοκάτοπτρα (1.800).

Τι βρέθηκε στην αποθήκη

8 τόνοι γύψου
2.5 εκατομμύρια πίεστρα γλώσσας
6.5 τόνοι βαμβάκι
6.000 τανάλιες για δόντια
1 τόνος ελαφρόπετρα
40.000 κολποσκόπια
2.000 κουτιά ρητίνες για δόντια

Δ. ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

ΕΟΠΥΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αποσύρθηκαν πανάκριβα φάρμακα λόγω βλάβης στο... ψυγείο

Μεγάλη ποσότητα ακριβών φαρμάκων, συνολικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ, που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση του καρκίνου, αποσύρθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ στη Θεσσαλονίκη, γιατί κατά τη μεταφορά του φαρμακείου από την περιοχή του ΙΚΑ Παναγίας στα κεντρικά γραφεία του πρώην ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους παρουσίασε βλάβη (;) ένα από τα ψυγεία.

Για το περιστατικό διατάχθηκε ΕΔΕ από τη διοίκηση του Οργανισμού και αν προκύψουν ευθύνες -όπως ανακοινώθηκε χθες-, ο φάκελος της υπόθεσης θα σταλεί στον εισαγγελέα.

Το όλο θέμα δημιουργήθηκε πριν από περίπου δύο εβδομάδες, κατά τη μεταφορά του φαρμακείου σε ιδιόκτητους χώρους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΙΚΑ. Ενα από τα δέκα ψυγεία τέθηκε εκτός λειτουργίας, με αποτέλεσμα να αποσυρθεί το περιεχόμενό του.

Σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ αναφέρει ότι τα φάρμακα δεν υπέστησαν ουδεμία αλλοίωση, ωστόσο επιστράφηκαν και αντικαταστάθηκαν από τις προμηθεύτριες εταιρείες. Οπως μάλιστα διαβεβαιώνεται, ο Οργανισμός ήρθε σε επαφή με τις εταιρείες και τα φάρμακα αντικαταστάθηκαν, χωρίς να υπάρξει καμία πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τον ΕΟΠΥΥ.
ΕΘΝΟΣ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: