18.3.12

Η βία στις παρελάσεις και πώς να την αποφύγετε...


"Σας έχω έτοιμη τη λύση: παρελάσεις τέρμα. Καπούτ. Φινίτο"...
Θανάσης Χειμωνάς

Ποια Συρία και ποια Γάζα; Ολάκερη η Υφήλιος περιμένει με κομμένη την ανάσα την παρέλαση στις ελληνικές λεωφόρους για τα 191 χρόνια της εθνικής μας παλιγγενεσίας!
Από τη μια πλευρά, σύσσωμος ο ... ελληνικός πολιτικός λεγόμενος «φιλομνημονιακός» κόσμος. Από την άλλη, το γνωστό οργισμένο μπουλούκι ακροδεξιών, ακροαριστερών και ακροκεντρώων οι οποίοι (παρά τη λόρδα που φέρεται να τους κόβει) είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τα γιαούρτια τους στον βωμό της ενδόξου επαναστάσεως. Πώς θα αποφευχθεί αυτό το πρωτοφανές μακελειό;
Μην κουράζεστε. Σας έχω έτοιμη τη λύση: παρελάσεις τέρμα. Καπούτ. Φινίτο. Γκέιμ Οβερ. «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» έλεγαν οι πρόγονοι των Νεοελλήνων και πιστεύω πως έφτασε πια η ώρα να ξεμπερδεύουμε με αυτή τη συνήθεια.
Ποιο το νόημα να βλέπουμε τα φανταράκια (τώρα μάλιστα που έχουν καταργηθεί τα γκλαμουράτα άρματα μάχης) να σουλατσάρουν πάνω - κάτω την Βασιλίσσης Σοφίας, μπροστά σε μερικούς army lovers και μια χούφτα μεγαλόσχημους που ψιλοχειροκροτούν; Μήπως για να τρομάξουμε τους κακούς Τούρκους; Ή για να αποθαρρύνουμε τους ποταπούς και φιλάργυρους Γερμανούς;
Τέλος πάντων. Ας πούμε πως η στρατιωτική παρέλαση είναι ένα είδος φολκλόρ. Πως είναι ο οβελίας το Πάσχα και ο χαρταετός την Καθαρά Δευτέρα; Κάτι τέτοιο.
Η μαθητική όμως; Γιατί να διαιωνίζουμε ένα φασιστικό έθιμο του δικτάτορα Μεταξά - το οποίο μάλιστα δεν συμβαίνει σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα; Στην τελική, αν κάποιοι γονείς θέλουν σώνει και καλά να καμαρώσουν τα βλαστάρια τους, ας τα στείλουν στο «Master Chef Junior».
Τέλος οι παρελάσεις λοιπόν. Συνεχώς λέμε πως σε αυτή τη χώρα πρέπει να αλλάξουν πολλά. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τα πιο απλά.
ΤΑΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: