6.3.12

Νέο τοπίο στη φορολόγηση ακινήτων


Πόθεν έσχες για όλους, με Online σύνδεση των εφοριών με όλα τα σημεία συναλλαγών των φορολογουμένων, σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να παρακολουθεί ηλεκτρονικά τις δηλώσεις 5,5 εκατομμυρίων πολιτών.

Στόχος της Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων είναι να ... καταγράφονται μέσω διαδυκτίου οι αγοροπωλησίες ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών, οι αποταμιεύσεις, οι αγορές μετοχών, οι συστάσεις και αγοροπωλησίες επιχειρήσεων, αλλά και ό,τι άλλο υποδηλώνει την ύπαρξη κρυφού εισοδήματος.

Όπως αποκάλυψε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο ΓΓ Πληροφορικών Συστημάτων Χάρης Θεοχάρης, έχουν ήδη ξεκινήσει οι διαδικασίες για το διαγωνισμό που θα εγκαταστήσει το σύστημα εκείνο που θα επιτρέψει στις εφορίες, στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Οικονομική Αστυνομία και στην Αρχή για το ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος, να ελέγχουν αν υπάρχει αδικαιολόγητη αύξηση της περιουσίας, οπότε και να ξεκινούν αυστηροί έλεγχοι.

Σκέψη για ενιαίο φόρο στα ακίνητα
Την ίδια στιγμή το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πρόταση για επιβολή ενός φόρου στα ακίνητα που θα ενσωματώνει σχεδόν το σύνολο των 22 φόρων και τελών που τα επιβαρύνουν και κυρίως τα δύο υψηλότερα τέλη που έχουν επιβληθεί τα τελευταία χρόνια.

Με δεδομένη την αυστηρότητα της Τρόικας γύρω από τα έσοδα που δεν ανέχεται πλέον αποκλίσεις, το χαράτσι της ΔΕΗ θεωρείται ένας αξιόπιστος φόρος, καθώς θα αποφέρει φέτος 1,7 δισ. ευρώ, ενώ ο ΦΑΠ μόλις 600 εκατομμύρια, που όλα μαζί θα φέρουν στα ταμεία 2,3 δισ.

Στο στόχαστρο οι αντικειμενικές
Την ίδια στιγμή πάντως, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται και για την αύξηση των αντικειμενικών τον Ιούνιο, κάτι που έχει δημιουργήσει αντιδράσεις στους ιδιοκτήτες. «Αν το εννοούμε όταν λέμε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, τότε θα πρέπει να κάνουμε σοβαρότατες μειώσεις, ιδιαίτερα στα ακίνητα με τις παλιές μεγάλες αντικειμενικές αξίες και ιδιαίτερα ακόμη πιο πολύ στην επαγγελματική στέγη, στα ξενοίκιαστα μαγαζιά και γραφεία, στην εγκαταλελειμμένη κάτω Αθήνα», δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο πρόεδρος Ιδιοκτητών Ακινήτων, Στράτος Παραδιάς.

Ό νέος φόρος κατοχής των ακινήτων ή μία παραλλαγή αυτού, αναμένεται να επιβληθεί και σε όλα τα αγροτεμάχια, καθώς και στις υπόλοιπες εκτάσεις που βρίσκονται εκτός σχεδίου πόλεως και σήμερα δεν πληρώνουν φόρους, ενώ εξακολουθεί να είναι ανοιστό το θέμα με το ΕΤΑΚ, καθώς η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ετοιμάζεται αυτή την περίοδο να αποστείλει τα εκκαθαριστικά του 2009, ενώ για το 2010 και 2011 δεν γίνεται καν λόγος ακόμη.

ON LINE ΚΑΤΑΓΡΑΦΗ ΠΗΓΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
Θα παρακολουθούνται:
• Αγοραπωλησίες ακινήτων, αυτοκινήτων και σκαφών
• Οι αποταμιεύσεις
• Οι αγορές μετοχών
• Οι επιχειρηματικές μεταβολές
skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: