28.3.12

Αποσυνδέεται η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων από το νέο νόμο...


Την αποσύνδεση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Γιώργος Μπαμπινιώτης, δηλώνοντας ότι έχει τη σύμφωνη γνώμη του Πρωθυπουργού να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να έχουν τα πανεπιστήμια πρόσθετη χρηματοδότηση μετά το «κούρεμα» των...
αποθεματικών τους. Αντιδρά η Άννα Διαμαντοπούλου.

Όπως έκανε γνωστό ο κ. Μπαμπινιώτης, συγκροτείται επιτροπή από πρυτάνεις και στελέχη του υπουργείου, τα μέλη της οποίας θα μελετήσουν έως τις 15 Μαΐου τυχόν βελτιώσεις του νόμου.

Η σύνθεση της επιτροπής είναι η εξής:

- Τριαντάφυλλος Αλμπάνης, πρύτανης Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Συνόδου των πρυτάνεων

- Γιάννης Μυλόπουλος, πρύτανης Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

- Γιώργος Παναγιωτάκης, πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών

- Κωνσταντίνος Ρέμελης , πρύτανης Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου

- Βασίλειος Παπάζογλου, ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης

- Αθανάσιος Κυριαζής (σύμβουλος του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και πρώην ειδικός γραμματέας ανώτατης εκπαίδευσης)

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, όπως τόνισαν τόσο ο κ. Μπαμπινιώτης, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, ο νόμος θα εφαρμοστεί.

«Το μήνυμα που εκπέμπουμε», ανέφερε ο κ.Αρβανιτόπουλος, «είναι ότι προσπαθούμε να διευκολύνουμε τα Ιδρύματα. Ο νόμος θα εφαρμοσθεί και απο τη ΝΔ. Θα δεχθούμε προτάσεις, δεν κάνουμε επιτροπή για να αλλάξουμε το νόμο».

Αμφότεροι κάλεσαν τις πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Για τα Λύκεια

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές στα Λύκεια, ο υπουργός σημείωσε ότι υπάρχει ώριμο πλαίσιο, έτοιμο να κατατεθεί, εφόσον η επόμενη κυβέρνηση το επιθυμεί. Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι τα παιδιά που φοιτούν σήμερα στην Α' Λυκείου θα δώσουν εξετάσεις με το ισχύον σύστημα. Όσο για τα τετράδια των μαθητών, αυτά εκτυπώνονται και θα είναι στα χέρια των υποψηφίων στις 21 Μαΐου, πρώτη μέρα των Πανελληνίων, τόνισε.

Ο αριθμός των εισακτέων θα κινηθεί φέτος στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.

Σχετικά με τα βιβλία της νέας σχολικής χρονιάς, ο κ.Μπαμπινιώτης σημείωσε ότι τον Ιούλιο θα είναι έτοιμα για τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και τον Αύγουστο για τα Δημοτικά σχολεία.

Όσον αφορά τέλος τις τροπολογίες για την εισαγωγή των πολυτέκνων και τα ιδιωτικά σχολεία, συμπεριλαμβάνονται και κατατίθενται σε τρέχων νομοσχέδιο.

Ο υπουργός, απαντώντας στις καταγγελίες περί εύνοιας, εκ μέρους του, στα ιδιωτικά σχολεία, δεδομένου ότι και ο ίδιος είναι πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, στην οποία ανήκουν τα Αρσάκεια, ο κ.Μπαμπινιώτης διευκρίνισε ότι ήδη από την ημέρα της τοποθέτησής του στη θέση του υπουργού Παιδείας, υπέβαλε αίτηση αναστολής της ιδιότητας του ως προέδρου της συγκεκριμένης Εταιρείας.

Παράλληλα, τόνισε ότι οι τροπολογίες ήταν έτοιμες από την προηγούμενη κυβέρνηση, και ότι ως εκ τούτου, όσα λέγονται για το άτομο του είναι εκ του πονηρού.



Αντίδραση Διαμαντοπούλου

Την αντίδραση της υπουργού Ανάπτυξης - και πρώην υπουργού Παιδείας - Άννας Διαμαντοπούλου, προκάλεσε η απόφαση της νέας ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας να αποσυνδέσει τη χρηματοδότηση των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την εφαρμογή του νέου νόμου-πλαισίου.

«Ο νόμος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, που ψηφίστηκε από πρωτοφανή πλειοψηφία της Βουλής, εφαρμόζεται ήδη σε επτά ΑΕΙ και εμποδίζεται συστηματικά από εκείνες τις δυνάμεις οι οποίες από την αρχή τον πολέμησαν.

»Οι υγιείς δυνάμεις αυτού του τόπου, ιδιαίτερα αυτή τη στιγμή, θα αντισταθούν στις γνωστές πιέσεις και συντεχνίες, αποδεικνύοντας ότι έχουμε όλοι αντιληφθεί τις συμπεριφορές και τα λάθη που μας οδήγησαν εδώ ως χώρα» τόνισε η κ. Διαμαντοπούλου...

NEA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: