29.3.12

Φθηνά προϊόντα μέσω Διαδικτύου...


Πουλούν κατευθείαν στους καταναλωτές και του πουλιού το γάλα, χωρίς μεσάζοντες...
Μπορεί το «κίνημα της πατάτας» να κατάφερε να αφήσει εκτός τους μεσάζοντες από συγκεκριμένα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο στο διαδίκτυο υπάρχει ακόμα… πιο οργανωμένη ομάδα οι «Χωρίς Μεσάζοντες» όπου παραγωγοί από όλη την Ελλάδα, μεταξύ αυτών και από την Μαγνησία, διαθέτουν κάθε λογής προϊόν!
Από...
λάδι, φρούτα και λαχανικά, μέχρι κρέας, κρέμες, σαπούνια, όσπρια, κατεψυγμένα και ό,τι άλλο θέλετε θα τα βρείτε εκεί… Την ίδια στιγμή σε έρευνα που «τρέχει» μέσω της ιστοσελίδας της η Τοπική Εθελοντική Ομάδα «Άνωση», ώστε να καταγραφούν ποια προϊόντα θα ήθελαν περισσότερο να παραγγείλουν οι Βολιώτες χωρίς μεσάζοντες, η προτίμηση γέρνει αισθητά προς το ελαιόλαδο.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Αλίκη Φωτιάδου

Στην πρώτη περίπτωση, πρόκειται για την ιστοσελίδα www.xoris.gr όπου παραγωγοί διαθέτουν τα προϊόντα τους αγνοώντας τους μεσάζοντες κατευθείαν στους καταναλωτές. Οι χρήστες της ιστοσελίδας έχουν την δυνατότητα να δούνε όλα τα προϊόντα ή ανάλογα με την κατηγορία που επιθυμούν καθώς επίσης υπάρχει και πίνακας με «Ενδεικτικές τιμές χωρίς μεσάζοντες» όπου και ουσιαστικά τονίζεται από τους διαχειριστές του site πως δημιούργησαν έναν σύμβουλο τιμών, τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τους παραγωγούς, στην προσπάθειά τους να κρατήσουν τον χαρακτήρα και τα επίπεδα της κοινότητας εκεί που αρμόζουν.

Πιο συγκεκριμένα για το ελαιόλαδο δίνεται ενδεικτική τιμή από 2.80€ έως 3.40 για το έξτρα παρθένο 0.3 βαθμών (€/Λίτρο) και από 3.50€ έως 4.30€ για το Βιολογικό με Πιστοποίηση (€/Λίτρο), ενώ για το αγουρέλαιο οι καταναλωτές θα πρέπει να υπολογίζουν την τιμή περίπου 20% παραπάνω από την τιμή του έξτρα παρθένου. Αντίστοιχα ενδεικτικές τιμές υπάρχουν και για το μέλι οι οποίες και κυμαίνονται από 9 έως και 15 ευρώ ανάλογα αν είναι πεύκου, θυμαρίσιο (€/Kg) και θυμαρίσιο από τη νησιωτική Ελλάδα.

Στην ιστοσελίδα έχουν την δυνατότητα να εισέλθουν όλοι, όπως το αντίστοιχο ισχύει και για τους παραγωγούς που θέλουν να αναρτήσουν την αγγελία τους, ενώ διαθέτει και φόρουμ όπου ο κόσμος λέει τι προϊόν επιθυμεί να αγοράσει όπως επίσης και σελίδα όπου ο καθένας μπορεί να χαρίσει διάφορα αντικείμενα.

Αλοιφές, σαπούνια και λάδι από τον τόπο μας!

Στην ιστοσελίδα αυτή την στιγμή θα βρείτε τρεις παραγωγούς από την Μαγνησία. Στην διάθεσή σας είναι φυσικές κεραλοιφές Καλέντουλα με χαμομήλι, πρόπολη, σε ελαιόλαδο και φυσικό κερί μέλισσας! Είναι ιδανική για ευαίσθητα δέρματα, ξηροδερμίες, εκζέματα, ελαφριά εγκαύματα και πρόκειται για 100% φυσικό προϊόν οικοτεχνίας.

Η συσκευασία είναι σε γυάλινο βάζο των 100 mg. «Με μεράκι και αγάπη παρασκευάζουμε φυσικά προϊόντα», γράφουν οι παραγωγοί που στέλνουν με αντικαταβολή τις κεραλοιφές σε όλη την Ελλάδα, ενώ δέχονται και ανταλλαγές αλλά και αγορές με εναλλακτικά νομίσματα.

Ο κ. Ελευθέριος Γαϊτανίδης μέσω της ιστοσελίδας διαθέτει το λάδι του και συγκεκριμένα ηλιέλαιο προς 12 ευρώ σε συσκευασία 10 λίτρων καθώς και παρθένο ελαιόλαδο στην τιμή των 2.70 ευρώ/λίτρο σε συσκευασία 5 λίτρων.

Γιατί όχι όμως να μη χρησιμοποιήσετε και τα χειροποίητα σαπούνια ελαιόλαδου που πωλούνται μόλις 1 ευρώ από τον κ. Σωτηρόπουλο Μανώλη. Παρασκευάζεται με την ψυχρή μέθοδο διατηρώντας τη γλυκερίνη του λαδιού που δρα καλλυντικά κατά τη χρήση του σαπουνιού, χαρίζοντας ενυδάτωση στην επιδερμίδα.

Το σαπούνι παραμένει για ωρίμανση σε ξηρό και ευάερο χώρο για τουλάχιστον δύο μήνες και διατίθεται σε πέντε είδη και συγκεκριμένα, φυσικό, με αιθέριο έλαιο λεβάντας, με αιθέριο έλαιο γιασεμιού, με αιθέριο έλαιο βανίλιας και με γάλα και μέλι ενώ βασικά συστατικά του είναι το ελαιόλαδο, η σόδα, νερό ή γάλα και αιθέρια έλαια.

Το κάθε κομμάτι ζυγίζει 85~95 γραμμάρια και έχει σχήμα στρογγυλό, ενώ το κόστος αποστολής είναι από 1 έως 2 τεμάχια 0,70 ευρώ, από 3 έως 5 τεμάχια 1 ευρώ και από 6 έως 10 τεμάχια 1,5 ευρώ.

Ελαιόλαδο θέλουν οι Βολιώτες

Σύμφωνα με την έρευνα που «τρέχει» μέσω της ιστοσελίδας της η Τοπική Εθελοντική Ομάδα «Άνωση» αναφορικά με ποια προϊόντα θα ήθελαν να παραγγείλουν οι Βολιώτες φτηνά, χωρίς μεσάζοντες, η προτίμηση γέρνει αισθητά προς το ελαιόλαδο.

Ειδικότερα από τις 18 Μαρτίου οπότε και ξεκίνησε η ψηφοφορία έχουν ψηφίσει 1.950 άτομα εκ των οποίων οι 412 θα ήθελαν να παραγγείλουν ελαιόλαδο, με το μέλι, τα όσπρια, το κρέας και το αλεύρι να ακολουθούν και να κονταροχτυπιούνται. Ειδικότερα 250 άτομα θα ήθελαν να παραγγείλουν αλεύρι, 247 όσπρια, 246 μέλι και 226 κρέας. Συνολικά 201 άτομα θα ήθελαν να παίρνουν φτηνά φρούτα και 144 ζυμαρικά και 142 πατάτες. Τέλος μόλις 52 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για ρύζι και 30 για κρεμμύδια.

Η ψηφοφορία λήγει στις 18 Απριλίου, ενώ από μέρα σε μέρα αναμένεται να ανακοινωθεί το πρόγραμμα της δεύτερης διανομής των 180 τόνων πατάτας που θα γίνει το σαββατοκύριακο στο Πανθεσσαλικό...

Ταχυδρόμος, Πανθεσσαλική Εφημερίδα


Δεν υπάρχουν σχόλια: