7.3.12

Απεργιακές κινητοποιήσεις ναυτικών ακόμα και το Πάσχα...


Σε απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισε να προχωρήσει χθες η εκτελεστική επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας ακόμη και τις γιορτές του Πάσχα.
Οι λεπτομέρειες για το πλαίσιο των απεργιακών κινητοποιήσεων θα γίνουν γνωστές μετά από οκτώ ημέρες, αφού αποσταλεί το εξώδικο όπως...
προβλέπει ο νόμος.

Ωστόσο δεν αποκλείεται να αποφασιστούν 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες.

Οι Ελληνες ναυτικοί θεωρούν ότι η ελληνική ναυτιλία έχει αφεθεί στη μοίρα της από την πολιτεία και ζητούν άμεσα τον ορισμό ενός πολιτικού προϊσταμένου στον τομέα.

Αφορμή για την απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις αποτέλεσε η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ένταξή του Οίκου Ναύτου, στον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Η ΠΝΟ "απορρίπτει και αντιτάσσεται σε οποιαδήποτε σκέψη να μην διατηρηθεί ο ΕΛΟΕΝ, ως αυτοτελής λογαριασμός και φορέας ιδιωτικού δικαίου. Είναι κάθετα αντίθετη με οποιαδήποτε απόπειρα κατάργησης του Γραφείου Εύρεσης Ναυτικής Εργασίας και την υπαγωγή του στον ΟΑΕΔ. Πάγια θέση της για τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Γραφείου και τη χωρίς άλλη καθυστέρηση ίδρυση Ειδικού Ταμείου Ανεργίας Ναυτεργατών".

Σε ό,τι αφορά το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο, η ΠΝΟ απαιτεί την αυτοτελή διατήρησή του και την άμεση επιχορήγησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, τονίζει ότι "η επιδείνωση του επιπέδου της παρεχόμενης ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ναυτεργατών και των οικογενειών τους και η επαπειλούμενη ένταξή τους στον ΕΟΠΥΥ από τον Οίκο Ναύτου όπου σήμερα καλύπτονται, τους έχει οδηγήσει κυριολεκτικά σε απόγνωση".

Ο γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς, αιτιολογώντας την απόφαση της ομοσπονδίας για απεργίες, ανέφερε ότι "με τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση οδηγείται σε αφανισμό η ελληνική ναυτιλία ενώ επανέλαβε τη θέση της ναυτεργασίας περί της ανάγκης επανασύστασης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας".

Οι απεργίες των ναυτικών θα είναι πανελλαδικές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, η ΠΝΟ φέρεται αποφασισμένη να τις επεκτείνει χρονικά ακόμα και μέσα στο Πάσχα γεγονός που θα δημιουργήσει μπλακ άουτ στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες και μεγαλύτερα οικονομικά προβλήματα στις επιχειρήσεις του κλάδου...

Δεν υπάρχουν σχόλια: