22.3.12

Κολοκυθιά με την ημερομηνία των εκλογών...


«πιθανή η 13η Μαΐου για αντικειμενικούς λόγους», λένε κυβερνητικά στελέχη...
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΒΟΥΛΑ ΚΕΧΑΓΙΑ
Την κολοκυθιά παίζουν στην κυβέρνηση με την ημερομηνία των εκλογών. Τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου μιλούσαν χθες για την 6η Μαΐου, μετά τις υπόγειες αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ που επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη...
προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες κυβερνητικές πηγές παραμένει πολύ πιθανό να οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες στις 13 Μαΐου «για αντικειμενικούς λόγους», καθώς λόγω του χρόνου που απαιτείται για την ολοκλήρωση του PSI ενδέχεται να μην υπάρχει περιθώριο για την εκλογική προετοιμασία πριν από τα μέσα Απριλίου.


Ο Πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία του νέου υπουργού Οικονομικών Φίλιππου Σαχινίδη στο Προεδρικό Μέγαρο προέτρεψε τους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν σχετικά με την εκλογική αναμέτρηση, «κάντε λίγη υπομονή», επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο του ότι όλα θα γίνουν με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει αποφασιστεί εδώ και αρκετό καιρό και έχει ως άξονα την ψήφιση όλων των νομοθετημάτων που συνιστούν τις προαπαιτούμενες ενέργειες. Σε κάθε περίπτωση, οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας.
Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί οι κάλπες να στηθούν στις 29 Απριλίου. Ωστόσο, πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι το κόμμα τους θα μπορούσε να δεχθεί ακόμη και την 6η Μαΐου αν παρουσιαστούν κωλύματα. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα συναινέσει και σε νέα παράταση για την 13η Μαΐου.
Αλλωστε, το γεγονός και μόνο ότι ο κ. Σαμαράς αποδέχθηκε την ανατροπή του αρχικού σχεδιασμού που αναφερόταν στις 19 Φεβρουαρίου και αργότερα δήλωνε ότι δεν θα δεχθεί άλλη ημερομηνία πλην της 8ης Απριλίου, έχει φέρει τη Νέα Δημοκρατία σε δυσχερή θέση απέναντι στους ψηφοφόρους της.
Από την άλλη, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο νέος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Βενιζέλος θα προτιμούσε οι εκλογές να διεξαχθούν στις 13 Μαΐου για τον απλούστατο λόγο ότι χρειάζεται χρόνο για να προετοιμάσει το ΠΑΣΟΚ στην πορεία προς τις κάλπες. «Οσο πιο αργά τόσο καλύτερα», αναφέρουν συνεργάτες του κ. Βενιζέλου.
Ως εκ τούτου και επειδή τα χρονοδιαγράμματα είναι οριακά οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι οι εκλογές έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν στις 6 Μαΐου, ημερομηνία που θα αποδέχονταν τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Σαμαράς.
Χθες το απόγευμα ο Πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον νέο υπουργό Οικονομικών, με τον οποίο εξέτασαν όλες τις εκκρεμότητες που συνδέονται με τη νέα δανειακή σύμβαση, το PSI και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Ο Λουκάς Παπαδήμος επικοινώνησε γύρω στις δέκα το πρωί με τον Φίλιππο Σαχινίδη και τον ρώτησε αν έχει αντίρρηση να ορκιστεί υπουργός. Ο κ. Σαχινίδης εμφανίστηκε θετικός και έτσι η ορκωμοσία κλείστηκε για το μεσημέρι.
Ο Πρωθυπουργός κατέληξε στην απόφαση να ορίσει διάδοχο του κ. Βενιζέλου τον λαρισαίο πολιτικό έπειτα από πολλά διαφορετικά σενάρια, όπως να αναλάμβανε το υπουργείο ο ίδιος ή ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης.
Ο κ. Σαχινίδης επελέγη με γνώμονα την αποφυγή αλλαγών που θα μπορούσε να επηρεάσουν το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης και την υλοποίηση των δεσμεύσεων της δανειακής σύμβασης. Ηδη από την περασμένη εβδομάδα ο κ. Παπαδήμος έλεγε στους συνομιλητές του ότι δεν ενδιαφέρεται να αναλάβει ο ίδιος το υπουργείο Οικονομικών, κάτι που δεν αποκλείεται να συνδέεται και με τα σχέδιά του για μετά τις εκλογές.
Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο μεταξύ των άλλων θα συζητήσει και το νομοσχέδιο που αφορά την απελευθέρωση των ταξί...

ΝΕΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: