20.3.12

Έξι χρόνια μετά, η χρεοκοπία...


Ποιος θα ανοίξει τον καυτό φάκελο των 15 δις δολαρίων;...

kourdistoportocali
Ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης φρόντισε να καταχωνιάσει σε κάποιο από τα πολλά συρτάρια του τον φάκελο της υπόθεσης «Αθήνα 2004». Λογικό μια και μιλάμε για ένα καυτό φάκελο με... πολλές ανοιχτές πληγές όπως το περίφημο C4i, απευθείας αναθέσεις και έντονη φημολογία για λογιστικές ακροβασίες κάθε είδους.

Το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό Forbes σε παλαιότερη έκδοσή του έκανε άμεσο συσχετισμό ανάμεσα στο κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και στην κατάσταση της ελληνικής οικονομίας . Σύμφωνα με την έκδοση η διοργάνωση του 2004 ήταν η δεύτερη ακριβότερη στην ιστορία του θεσμού. Το κόστος των Αγώνων της Αθήνας ανήλθε στα 15 δισεκατομμύρια δολάρια (10,5 δισ. ευρώ), ποσό που πάντως αναμένεται να ξεπεραστεί από το προβλεπόμενο για τους Αγώνες του Λονδίνου το 2012 (32,7 δισ. δολάρια).



Όπως χαρακτηριστικά σημείωνε το περιοδικό, «η ελληνική τραγωδία των Αγώνων της Αθήνας συνίστατο στο τεράστιο χρέος που φορτώθηκαν οι Έλληνες μετά τους Αγώνες».

«Με δεδομένο και το ότι ήταν οι πρώτοι Αγώνες μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, το κόστος για την ασφάλεια καθώς και αυτό για τις υποδομές οδήγησαν σε εκρηκτική άνοδο τις δαπάνες. Το αποτέλεσμα ήταν το εθνικό έλλειμμα να ανέλθει στο 5,3% (του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος), κάτι που ήταν πολύ πάνω από το όριο του 3% που επέτρεπε η Ευρωπαϊκή Ενωση», προσθέτει ο συντάκτης του ρεπορτάζ, για να επισημάνει το χειρότερο για κάθε Έλληνα πολίτη: «Το συνολικό χρέος ανήλθε στο 112% του ΑΕΠ, δηλαδή στα 50.000 ευρώ ανά νοικοκυριό».

«Το παιχνίδι αυτό είναι απλό: Πρώτα λες στους πολίτες ότι τα έξοδα θα είναι πολύ μικρότερα από τα πραγματικά, ώστε να πουλήσεις στο έθνος σου τα οικονομικά πλεονεκτήματα της φιλοξενίας των Ολυμπιακών. Μετά, κάνεις τον έκπληκτο όταν τα έξοδα αρχίζουν να ανεβαίνουν και ύστερα δείχνεις περισσότερη έκπληξη όταν η πραγματικότητα για τα έσοδα και τα οικονομικά κέρδη δεν ανταποκρίνεται στις προβλέψεις», σχολιάζει δηκτικά το άρθρο.

Πρωταγωνιστικό ρόλο στο Αθήνα 2004, είχαν εκτός από τις κυβερνήσεις Σημίτη και Καραμανλή η κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και τα στελέχη του 2004 ανάμεσά τους και ο κ. Σπανουδάκης, επικεφαλής σήμερα του αμαρτωλού ΟΠΑΠ.

Η κ. Αγγελοπούλου φρόντισε επιμελώς να αποσυρθεί από τα φώτα της δημοσιότητας. Κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν διαμένει στην Αθήνα η στο Λονδίνο.

Είχε προηγηθεί μια έντονη φημολογία γύρω από την υγεία της, την οποία πολλοί χαρακτηρίζουν ως αποτέλεσμα επικοινωνιακής διαχείρισης των συνεπειών της αλόγιστης δαπάνης που προηγήθηκε και η οποία μας βύθισε μια ώρα αρχύτερα στην κόλαση του Μνημονίου.

Είναι μείζον θέμα για την πολιτική ζωή του τόπου να γίνει έρευνα σε βάθος για την υπόθεση «Αθήνα 2004». Ο ελληνικός λαός οφείλει να γνωρίζει πως 6 χρόνια μετά το Ολυμπιακό ιδεώδες κατάντησε άστεγος και ζητιάνος.

Το πιο περίεργο της υπόθεσης είναι ότι κανένα πολιτικό κόμμα-του ΣΥΡΙΖΑ συμπεριλαμβανομένου-δεν ζητεί επιτακτικά να ανοίξει ο καυτός φάκελος «Αθήνα 2004»…

Δεν υπάρχουν σχόλια: