8.3.12

Ετοίμαζαν παρέμβαση του στρατού την νύχτα του Νέου Μνημονίου ...


Το βράδυ της ψήφισης του Νέου Μνημονίου, στις 12 Φεβρουαρίου 2012 και ενώ οι ακτιβιστές της άκρας αριστεράς άρχισαν να καίνε την Αθήνα, η κυβέρνηση αντιμετώπισε σοβαρά το ενδεχόμενο να ... κατεβάσει στο κέντρο της Αθήνας τον στρατό προκειμένου να εμποδίσει την γενίκευση των βανδαλισμών στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες εκείνες τις δραματικές ώρες σήμανε κόκκινος συναγερμός στην κυβέρνηση αφού μετά τις πρώτες πυρκαγιές υπήρξαν φόβοι ότι ενδέχεται να βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας και γενίκευσης των καταστροφών στην πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ο υπουργός Αμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος επικοινώνησε με κορυφαίους θεσμικούς παράγοντες της χώρας και υπουργούς και τους είπε ότι αν επεκταθούν οι εμπρησμοί κτιρίων στην Αθήνα και κινδυνέψει να οδηγηθεί η χώρα στο χάος, η μόνη λύση θα ήταν η παρέμβαση του στρατού, αφού κρίθηκε ότι η Αστυνομία δεν θα ήταν σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ένα οργανωμένο σχεδίο αποσταθεροποίησης. Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε τους συναδέλφους του υπουργούς ότι η ενεργοποίηση του «σχεδίου Δευκαλίων» προβλέπει την παρέμβαση του στρατού με μηχανοκίνητες δυνάμεις ελαφρού οπλισμού, που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά εμποδίζοντας την γενίκευση των βανδαλισμών.

Λέγεται ότι ο υπουργός Άμυνας εκείνο το βράδυ είχε τηλεφωνική επικοινωνία και με τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο. Λέγεται ακόμη ότι πολλοί συνομιλητές του υπουργού Άμυνας, συμμερίστηκαν τις ανησυχίες του.

Βεβαίως η παρέμβαση του στρατού θα δημιουργούσε μια σειρά από πολιτικά ζητήματα τόσο στο εσωτερικό τόσο στο εξωτερικό ενισχύοντας τις φήμες ότι η χώρα βρίσκεται στο χείλος ενός εμφυλίου πολέμου και δίνοντας επιχειρήματα στην Αριστερά για αυταρχικές λύσεις και εκτροπές, η οποία με την ρητορική της εκείνο το βράδυ, εντός και εκτός της βουλής έδειχνε να θέλει να οδηγήσει τις εξελίξεις στα άκρα.

Παρόλα αυτά οι υπουργοί έκριναν ότι «συμβολική ζημιά» που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν μικρότερη από το να καεί η Αθήνα στην περίπτωση που βρισκόταν σε εξέλιξη ένα οργανωμένο σχέδιο αποσταθεροποίησης. Και οι υπουργοί, ένιωσαν ανακούφιση όταν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας βεβαιώθηκαν ότι τα επεισόδια ήταν υπό έλεγχο και άρα δεν θα χρειαζόταν η παρέμβαση του στρατού.

Πηγή iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: