26.3.12

Καταγγελία: Σε δήμο της Θεσσαλονίκης κινέζικα φασόλια βαφτίστηκαν Πρεσπών...


Σοβαρές καταγγελίες για την ελληνοποίηση προϊόντων στο πλαίσιο του κινήματος της διάθεσης φθηνών αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες διατυπώνει ο πρόεδρος του... Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος», Νικόλαος Στεργίου. Συγκεκριμένα, ο κ.Στεργίου καταγγέλλει ότι τα φασόλια Πρεσπών που διέθεσε δήμος της Θεσσαλονίκης σε καταναλωτές ήταν στην πραγματικότητα... κινέζικα. Μάλιστα, ο πρόεδρος του Πελεκάνου ετοιμάζεται να κινηθεί νομικά για εξαπάτηση του καταναλωτικού κοινού και δυσφήμιση των φασολιών των Πρεσπών.

Όπως αναφέρει ο κ.Στεργίου, ο συγκεκριμένος δήμος είχε έρθει σε επαφή με τον Συνεταιρισμό για τη διάθεση του προϊόντος σε χαμηλή τιμή. «Η πρότασή μας ήταν να διαθέσουμε φασόλια Πρεσπών προς 3,70 ευρώ/κιλό, όσο πουλάμε και στον έμπορο δηλαδή συμπεριλαμβανομένων του ΦΠΑ και των μεταφορικών. Ωστόσο, η τιμή τους φάνηκε ακριβή. Επιπλέον, δεν είχαμε διασφάλιση για το τι θα γίνει με τυχόν αδιάθετες ποσότητες διότι εμείς θα είχαμε κόψει τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε επιστροφές. Έτσι, τελικά δεν προχωρήσαμε», εξηγεί ο κ.Στεργίου.

Σημειώνει ότι τελικά ο δήμος διέθεσε φασόλια τα οποία παρουσιάστηκαν ως Πρεσπών προς 3 ευρώ/κιλό στους καταναλωτές. «Από την ανάλυση που κάναμε σε εργαστήριο της Γερμανίας σε δείγμα, που μας έστειλε καταναλωτής προέκυψε ότι το “DNA” του φασολιού ήταν κινέζικο», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Πελεκάνου. Σημειώνει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ελληνοποιούνται φασόλια από τρίτες χώρες. «Η κατανάλωση φασολιών στη χώρα μας υπολογίζεται σε 33.000 τόνους. Η Ελλάδα παράγει περίπου 5.000 τόνους. Όλα τα υπόλοιπα εισάγονται, αλλά αν ψάξετε να βρείτε για εισαγωγείς φασολιών δεν θα βρείτε ούτε έναν. Όλα τα φασόλια πωλούνται ως ελληνικά», επισημαίνει.

Σε κάθε περίπτωση, μετά την εμπειρία που είχε ο Συνεταιρισμός αποφάσισε να απέχει από το κίνημα κατά των μεσαζόντων. Όπως υποστηρίζει ο κ.Στεργίου, το κίνημα δεν στηρίζεται σε σωστές βάσεις και για αυτόν τον λόγο δεν θα έχει συνέχεια. «Δεν υπάρχει διασφάλιση για την ποιότητα και την καταλληλότητα των προϊόντων, που διατίθενται ή για τις επιστροφές των αδιάθετων ποσοτήτων. Το βασικό είναι να διασφαλίζεται ο καταναλωτής και δυστυχώς φοβάμαι ότι κάποιοι με αφορμή το κίνημα αισχροκέρδησαν», αναφέρει και προσθέτει: «Υπάρχουν πρακτικές που έχουν σωστή βάση. Θα μπορούσε να γίνει διάθεση φθηνών προϊόντων μέσω οργανωμένων συλλόγων όπως των Πολυτέκνων ή την Εκκλησία. Με αυτό τον τρόπο θα εκδίδονται τιμολόγια στο όνομα των συλλόγων ή της εκκλησίας και αυτοί θα διαθέτουν στη συνέχεια τα προϊόντα στους καταναλωτές».

Γλυκό κουταλιού από φασόλι και εξαγωγές
Στις Πρέσπες καλλιεργούνται 9.000 στρέμματα από 80-90 φασολοπαραγωγούς και παράγονται ετησίως 3.000 τόνοι φασόλια. Μόνο η μισή ποσότητα διατίθεται μέσω του συνεταιρισμού, ενώ η άλλη μισή διοχετεύεται στους εμπόρους απ' ευθείας από τους παραγωγούς. Σύμφωνα με τον κ. Στεργίου, ο Συνεταιρισμός πετυχαίνει καλύτερες τιμές, καθώς οι παραγωγοί πουλάνε με 2,30-2,40 το κιλό. Στόχος του Συνεταιρισμού, είναι να πείσει όλους τους παραγωγούς της περιοχής να παραδίδουν το προϊόν τους σε αυτόν, ώστε και οι ίδιοι να είναι κερδισμένοι και ο Συνεταιρισμός να μπορέσει να εξασφαλίσει περισσότερη ποσότητα για να αντεπεξέλθει στην αύξηση της ζήτησης.

Από τον Σεπτέμβριο ο Πελεκάνος θα στέλνει τα φασόλια Πρεσπών σε συσκευασίες ενός κιλού και δυο κιλών σε Αμερική και Αυστραλία. Επίσης, σχεδιάζει μετά τον Αύγουστο την κυκλοφορία νέων προϊόντων, γλυκό κουταλιού φασόλι, πατέ φασολιού σε δυο κωδικούς γλυκό και πικάντικο και φασόλια-τουρσί. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα υλοποιήσει επένδυση 500.000 ευρώ για νέες γραμμές παραγωγής για την οποία έχει υποβάλει αίτηση για ένταξη σε πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Επιπλέον, ο Πελεκάνος σε συνεργασία με ομάδα παραγωγών των Πρεσπών στοχεύει να αναδείξει την πιπεριά Φλωρίνης και θα κυκλοφορήσει μετά τον Αύγουστο για πρώτη φορά πιπεριές Φλωρίνης σε γυάλινο βάζο.
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: