2.3.12

Ε.Ε.: Υπεγράφη το δημοσιονομικό σύμφωνο...


Υπεγράφη σήμερα από 25 κράτη - μέλη της Ε.Ε. το νέο σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Βρετανία και η Τσεχική Δημοκρατία αρνήθηκαν να το υπογράψουν.

«Πρόκειται για... ένα σημαντικό βήμα για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης στην οικονομική και νομισματική μας ένωση», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του συμφώνου στις Βρυξέλλες.

Για ένα «ισχυρό μήνυμα που δείχνει ότι διδαχθήκαμε από την κρίση, ότι κατανοήσαμε το μήνυμα» που έστειλαν οι αγορές και ότι «επιδιώκουμε ένα μέλλον με μία πολιτικά ενωμένη Ευρώπη», έκανε λόγο από την πλευρά της η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ.

Σημειώνεται ότι το Σύμφωνο προβλέπει την υιοθέτηση «χρυσών δημοσιονομικών κανόνων» καθώς επίσης την επιβολή κυρώσεων σε όσα κράτη - μέλη υπερβούν το όριο του 3% του ΑΕΠ στο ετήσιο δημοσιονομικό τους έλλειμμα. Οι κανόνες αυτοί είναι επιθυμητό, αλλά όχι υποχρεωτικό, να ενταχθούν στα συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών.

Προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή, το δημοσιονομικό σύμφωνο θα πρέπει να επικυρωθεί από τουλάχιστον 12 χώρες. Οποια χώρα της ευρωζώνης δεν το επικυρώσει, δεν θα έχει δικαίωμα στην οικονομική στήριξη των εταίρων της μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο.
naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: