20.3.12

Μ. Γλέζος «Δεν έχουν σβήσει οι οφειλές της Γερμανίας»...


Στην μεγάλη ληστεία της Ελλάδας από τους Γερμανούς κατά την περίοδο της ναζιστικής κατοχής αναφέρθηκε ο κ. Μανώλης Γλέζος κατά την διάρκεια της συζήτησης στην Βουλή για τις γερμανικές αποζημιώσεις και το .. κατοχικό δάνειο και τόνισε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι «δεν υπάρχει τίποτα που να έχει σβήσει τις οφειλές της Γερμανίας… πρέπει το σύνολο του κοινοβουλίου να αποφασίσει για την διεκδίκησή τους».

Αναλυτικά, ο κ. Γλέζος είπε ότι όταν «κατέλαβαν τη χώρα τα γερμανικά στρατεύματα ακολούθησε επιτροπή οικονομολόγων που αποφάσισε:

-το 51% των μετοχών όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και του κράτους περνούσε στη διοίκηση των Γερμανών
-εφάρμοσαν τη δεκάτη και η αγροτική παραγωγή πέρασε στα χέρια τους κατά 10%

-έδωσαν το γερμανικό χαρτονόμισμα των 50 μάρκων στους στρατιώτες που πλήρωναν με αυτό , αγόραζαν κ.λπ. Οι πολίτες δεν ήξεραν ότι τα χαρτονομίσματα ήταν πλαστά.

- υπήρχε το Κρατικό πιστωτικό Ίδρυμα. Δεν υπήρχε τράπεζα. Η σύγκριση έδειξε ότι το χαρτονόμισμα ήταν πλαστό, δεν είχε υπογραφή Οικονομικών ούτε του διοικητή τράπεζας που την είχε εκδώσει…. Αυτή ήταν η πρώτη μορφή κλοπής του λαού» και συμπλήρωσε πως «η δεύτερη ήταν η ισοτιμία που πλήρωναν και έπαιρναν και τα ρέστα, η τρίτη ήταν η κυβέρνηση Τσολάκογλου που έδωσε 530.000 χρυσές λίρες Αγγλίας για να αγοράσει το πλαστό χαρτονόμισμα».

Επιπροσθέτως, ο γνωστός αγωνιστής σημείωσε πως «οι Γερμανοί βρήκαν τα κέρματα, τα κατάσχεσαν, τα έλιωσαν, πήραν τόνους χαλκό, νικέλιο, ασήμι, τσίγκο κ.λπ. Πλήρωσαν την ΤτΕ 104 χρυσές λίρες Αγγλίας (ενώ για το πλαστό οι Γερμανοί ζήτησαν 530.000 χρυσές λίρες Αγγλίας)… έκαναν επισχέσεις , κατασχέσεις, αρπαγές, ληστείες… κατέστρεψαν την οικονομία της χώρας».

Τέλος είπε ότι «όταν ήταν στην ΤτΕ ο κ. Λουκάς Παπαδήμος του ζητήσαμε τα στοιχεία αν έχουν πληρωθεί οι δόσεις του κατοχικού δανείου γιατί είχαμε πληροφορία ότι είχαν πληρωθεί 2 δόσεις. Ήταν αρνητικός και μας είπε ότι πρέπει να πάρει εντολή από τον πρωθυπουργό. Τώρα ως πρωθυπουργός μπορεί να δώσει την εντολή, να μάθουμε πόσο ήταν το δάνειο, πόσες ήταν οι δόσεις»

Από την άλλη ο εκπρόσωπος της ΤτΕ Παπαδάκης είπε ότι το κατοχικό δάνειο υπολογίστηκε το 2001 σε 6 δισ. ευρώ
protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: