18.3.12

«Βιομηχανία» επιδομάτων και βαριά «αναπήρων»...


Βιομηχανία «βαριά αναπήρων» απομυζά τα κρατικά ταμεία, με αποτέλεσμα στην Αθήνα αλλά και σε πολλές πόλεις της επαρχίας να έχει στηθεί ένα «πάρτι» παράνομων επιδομάτων που κοστίζει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο.

Η απογραφή του ... υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τα στοιχεία που πρόκειται να ανακοινωθούν επίσημα τις επόμενες ημέρες, ανέδειξε... σημεία και τέρατα και περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πρωταθλήτριες σε συγκεκριμένες μορφές αναπηρίας.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους της Κυριακής» τα... ρεκόρ από τα «ανεξήγητα φαινόμενα» με τα επιδόματα, που ερευνούν οι επιθεωρητές υγείας, εντοπίζονται για μεν τους «τυφλούς» σε Ζάκυνθο, Ηράκλειο, Φλώρινα, Καβάλα και Χίο. Οι περισσότεροι «βαριά ανάπηροι» εντοπίζονται σε Κομοτηνή, Χαλκίδα και Θεσσαλονίκη. Οι Σέρρες έχουν το ρεκόρ σε «νεφροπαθείς». Η Θήβα έχει από χρόνο σε χρόνο αφύσικη αύξηση δικαιούχων όλων των επιδομάτων, με ρεκόρ αύξησης γενικών δαπανών στα προνοιακά επιδόματα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Ζάκυνθο, που αποτέλεσε και την αφορμή για να γίνει πανελλαδική έρευνα για «επιδόματα – μαϊμού», από τους 689 τυφλούς που έως τώρα εισέπρατταν επιδόματα, με την απογραφή περιορίστηκαν στους 150, δηλαδή κατά 539 λιγότεροι.

Τα ρεκόρ στο σύνολο της Επικράτειας:

Τυφλοί:
• Στο Ηράκλειο 1.271 (σε σύνολο 5.371 δικαιούχων όλων των επιδομάτων)
• Στη Ζάκυνθο 689 (σε σύνολο 1.445 δικαιούχων επιδομάτων)
• Στη Φλώρινα 374 (σε σύνολο 667 δικαιούχων επιδομάτων)
• Στην Καβάλα 644 (σε σύνολο 1.369 δικαιούχων επιδομάτων)
• Στη Χίο 625 (σε σύνολο 1.460 δικαιούχων επιδομάτων)

Βαριά ανάπηροι:
• Στην Κομοτηνή 2.816 βαριά ανάπηροι (σε σύνολο 4.419 δικαιούχων επιδομάτων)
• Στη Χαλκίδα 2.371 βαριά ανάπηροι (σε σύνολο 4.193 δικαιούχων επιδομάτων)
• Στη Θεσσαλονίκη από το 2009 στο 2010 έχουμε αύξηση βαριά αναπήρων κατά 1.157 άτομα
• Σε όλα τα άλλα επιδόματα έχουμε μεταβολή -366 έως +112 άτομα

Ακρωτηριασμένοι:
• Στην Κεφαλονιά 371 ακρωτηριασμένοι (σε σύνολο 683 δικαιούχων επιδομάτων)

Νεφροπαθείς:
• Στις Σέρρες 400 άτομα παίρνουν επίδομα νεφροπαθών (συγκριτικά, 480 έχει η Αν. Αττική). Ο νομός Σερρών έχει πληθυσμό 176.000, ενώ της Ανατ. Αττικής ξεπερνά το μισό εκατομμύριο.

Πάρτι τρωκτικών και στον ΟΑΕΔ

«Πλοκάμια» ακόμα και στα επιδόματα του ΟΑΕΔ είχαν απλώσει τα κυκλώματα επιτηδείων, που για χρόνια έκαναν «πάρτι» με τα χρήματα των ασφαλισμένων. Οι αποκαλύψεις είναι διαδοχικές για τη δράση των «τρωκτικών» στα ασφαλιστικά ταμεία αλλά και στον ΟΑΕΔ, καθώς εξετάζεται εξονυχιστικά ποιοι εισέπρατταν για δεκαετίες επιδόματα χωρίς να τα δικαιούνται. Με την ολοκλήρωση των ερευνών εκτιμάται πως θα φτάσουν τους 50.000 όσοι έχουν εισπράξει επιδόματα – «μαϊμού» (από ανεργίας έως προνοιακά επιδόματα και τοκετού). Η ζημιά για τα Ταμεία μόνο από τη χορήγηση επιδομάτων σε μη δικαιούχους εκτιμάται πως φτάνει τα 250 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

• Με πλαστές άδειες διαμονής έπαιρναν παροχές του ΟΑΕΔ: Με το αζημίωτο κυκλώματα χορηγούν πλαστές άδειες διαμονής σε μετανάστες, για να μπορέσουν να πάρουν παροχές από τον ΟΑΕΔ. Σημειώνεται πως για να δοθούν επίδομα σε μετανάστες πρέπει να έχουν τα απαιτούμενα ένσημα αλλά και άδεια διαμονής στη χώρα μας. Σε περίπτωση που δεν έχουν τη σχετική άδεια επιτήδειοι προσφέρονται να τους προμηθεύσουν με πλαστά έγγραφα για να μπορέσουν να πάρουν τις παροχές από τον Οργανισμό. Κυρίως πρόκειται για επιδόματα που δίνονται σε εποχικά απασχολούμενους και για τα οποία απαιτείται μικρότερος αριθμός ενσήμων σε σχέση με το επίδομα ανεργίας.

• Με αγοραπωλησίες – πλαστογραφίες... κέρδιζαν επιδόματα: Επιτήδειοι πουλάνε πλαστά ένσημα – κυρίως οικοδομικά - προκειμένου να μπορέσουν μη δικαιούχοι να πάρουν επιδόματα (π.χ. ανεργίας) από τον ΟΑΕΔ. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μεγάλη έρευνα στη Χαλκιδική, ενώ ανάλογα περιστατικά έχουν καταγραφεί σε Ξάνθη και Κρήτη.

• Ψευδείς δηλώσεις σε συνεργασία ή όχι με τον εργοδότη: Με πλαστά έγγραφα ή με ψευδείς υπεύθυνες δηλώσεις επιχειρούν μη δικαιούχοι να πάρουν επίδομα ανεργίας. Κατ’ αρχάς υπάρχουν περιστατικά εργαζομένων που δηλώνουν ψευδώς ότι δεν απασχολούνται για να επιδοτηθούν. Παράλληλα υπάρχουν άτομα που έχουν οικειοθελώς αποχωρήσει από τη δουλειά τους και πλαστογραφούν στοιχεία για να εμφανιστούν ως απολυμένοι και να πάρουν επίδομα.
real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: