12.3.12

Ένα βήμα πιο κοντά στο να κερδίσει το δικαίωμα να ...πεθάνει...


Ο Τόνι Νίκλινσον, ο οποίος είναι παράλυτος και χρειάζεται ιατρική βοήθεια για να τερματίσει τη ζωή του νόμιμα, θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να το κάνει αποφάσισε δικαστής Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με το BBC.
Ο 58χρονος από το Μέλκσαμ του Ηνωμένου Βασιλείου πάσχει από... το σύνδρομο «locked- in», το οποίο προκλήθηκε ύστερα από εγκεφαλικό επεισόδιο το 2005 και δεν είναι σε θέση να τερματίσει τη ζωή του χωρίς βοήθεια. Για τον λόγο αυτό αναζητά νομική προστασία για όποιον γιατρό προσφερθεί να τον βοηθήσει. Το «locked- in» σύνδρομο καθιστά παράλυτους τους ασθενείς, οι οποίοι όμως έχουν πλήρη εγκεφαλική λειτουργία.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης έχει δηλώσει ότι μια απόφαση υπέρ του αιτήματος του Νίκλινσον θα άλλαζε τους νόμους περί δολοφονιών.

Η απόφαση του δικαστή σημαίνει ότι η υπόθεση του Νίκλινσον θα πάει σε πλήρη ακρόαση όπου θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ιατρικές αποδείξεις.

«Είμαι ευτυχής που θέματα σχετικά με τον υποβοηθούμενο θάνατο θα συζητηθούν στο δικαστήριο. Δεν είναι πλέον αποδεκτό η Ιατρική του 21ου αιώνα να διέπεται από αντιλήψεις για τον θάνατο του 20ου αιώνα» δήλωσε ο κ. Νίκλινσον με τη βοήθεια της συζύγου του ύστερα από την ετυμηγορία.

Ο κ. Nicklinson, ο οποίος επικοινωνεί με τη χρήση ενός ηλεκτρονικού πίνακα ή ειδικού υπολογιστή, είχε δηλώσει στο παρελθόν ότι η ζωή του είναι «βαρετή, άθλια, μειωτική, αναξιοπρεπής και απαράδεκτη».

Όταν ρωτήθηκε τι ελπίζει να συμβεί στη συνέχεια, εκείνος απάντησε: «Ελπίζω να μπορώ να έχω πρόσβαση σε γιατρό, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή» ενώ πρόσθεσε: «Μόλις που καταφέρνω να τα βγάζω πέρα αυτή τη στιγμή, δε θα τα καταφέρνω όμως για πάντα».
Πηγή: BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια: