14.3.12

Δυσαρεστημένοι πολίτες και γιατροί από τον ΕΟΠΥΥ...


Σύγχυση, άγνοια και απογοήτευση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), δηλώνει η συντριπτική πλειοψηφία των ασφαλισμένων και των γιατρών, σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε σε ασφαλισμένους και γιατρούς, κατά τη...
χρονική περίοδο 15- 23 Φεβρουαρίου και τα αποτελεσματά της παρουσίασαν σήμερα οι εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών. Ένας στους τρεις ασφαλισμένους θεωρούν ότι άλλαξαν όλα προς το χειρότερο, υποστηρίζουν ότι δεν εξυπηρετούνται ικανοποιητικά και πληρώνουν περισσότερα για τα φάρμακα και τις εξετάσεις τους, ενώ το 60% των ασφαλισμένων αγνοούν την ύπαρξη του Φορέα.

Μόνο το 31% των ερωτηθέντων γνωρίζουν την ύπαρξη του Φορέα και το 10% γνωρίζει κάτι ακαθόριστο ως ενιαίο φορέα.

Το 43% των ασφαλισμένων, δήλωσαν ότι πληρώνουν πιο πολλά χρήματα για τα φάρμακά τους και το 39,4% για τις εργαστηριακές εξετάσεις τους.

Όσον αφορά τις ποιοτικές παραμέτρους, στην παρεχόμενη περίθαλψη στον ΕΟΠΥΥ, μόνο το 4-16% δηλώνει αλλαγή προς το καλύτερο.

Ειδικότερα ένας στους τρεις, κατά μέσον όρο, θεωρεί ότι άλλαξε προς το χειρότερο ο τρόπος συνταγογράφησης των φαρμάκων, η ευκολία στα ραντεβού, ο χρόνος αναμονής, το κόστος επίσκεψης του γιατρού και το κόστος της αγοράς των φαρμάκων.

Το ενθαρρυντικό είναι, είπε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, ότι τα 2/3 (73%) των ασφαλισμένων απάντησαν ότι γνωρίζουν σε ποιο γιατρό να πάνε για να γράψουν τα φάρμακά τους.

Λίγο έως καθόλου ικανοποιημένοι από το νέο σύστημα υγείας, δηλώνει και το 70% των ερωτηθέντων γιατρών, οι οποίοι, σε ποσοστό 64% , απορρίπτουν τον νέο φορέα και αρνούνται να συνάψουν σύμβαση.

Το 74 % των ιδιωτών γιατρών (που ήταν, ως πρότινος, συμβεβλημένοι με τα επιμέρους Ταμεία του ΕΟΠΥΥ, ή συνεχίζουν να είναι και τώρα συμβεβλημένοι) δεν γνωρίζει πότε θα πληρωθεί από τον ΕΟΠΥΥ, ενώ το 60% δεν γνωρίζει ούτε τον τρόπο με τον οποίο θα πληρωθεί.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε ότι «τα στοιχεία αναδεικνύουν την αρνητική εικόνα του ΕΟΠΥΥ, με ασφαλισμένους και γιατρούς να θεωρούν ότι το νέο σύστημα, αντί για βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας και άρση της ταλαιπωρίας των ασθενών, οδήγησε σε χειροτέρευση την, ήδη, υφιστάμενη δυσμενή κατάσταση, υπήρχε πριν από τη λειτουργία του».
24h
trelokouneli.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: