5.3.12

Σημάδια κόπωσης στην εξαγωγική δραστηριότητα διαπιστώνει ο ΣΕΒΕ...


Σημάδια κόπωσης, που αποδίδονται στην έλλειψη ρευστότητας, έχουν αρχίσει να εμφανίζουν οι ελληνικές εξαγωγές, παρότι εξακολουθούν να αποτελούν σήμερα αναπτυξιακό μονόδρομο για την ελληνική οικονομία, όπως υποστήριξε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Δημήτρης Λακασάς, μιλώντας σε...
εκδήλωση, που διοργάνωσε στα Ιωάννινα ο φορέας, σε συνεργασία με το τοπικό επιμελητήριο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Οργανισμού Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων (ΟΑΕΠ) και της ICAP Group, ενώ την παρακολούθησαν περίπου 90 εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων της περιοχής.

«Πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση και οι τραπεζίτες να απαντήσουν στο ερώτημα: θέλουμε να έχουμε ενδυναμωμένο εξαγωγικό τομέα στην οικονομία μας; Και εφόσον απαντήσουν θετικά, να ακούσουν τις προτάσεις του ΣΕΒΕ που εδώ και τόσο καιρό επίμονα και με σοβαρότητα έχουμε καταθέσει, έτσι ώστε να αναπτυχθεί η εξωστρέφεια της χώρας» υπογράμμισε ο κ.Λακασάς.

Πρόσθεσε ότι βασική συνιστώσα στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών αναδεικνύεται η αύξηση της συνολικής παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία οφείλει να είναι ανταγωνιστική σε τιμή, ποιότητα και προηγμένη σε τεχνολογικό περιεχόμενο.

Την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων στηρίζει -μέσω της ασφάλισης των δραστηριοτήτων τους- και ο ΟΑΕΠ, σύμφωνα με τον προϊστάμενο του Τμήματος Κατάρτισης Συμβολαίων και Εξυπηρέτησης Πελατών του Οργανισμού, Άρη Κρεβατά.

Ενδεικτικά ανέφερε το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια» του ΟΑΕΠ, «το οποίο απευθύνεται σε όλες τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, από την πρώτη κιόλας εξαγωγή τους, ιδιαίτερα όμως στις μικρομεσαίες».

Το πρόγραμμα αναμένεται να καλύψει τουλάχιστον 500 επιχειρήσεις και θα διαρκέσει 12 μήνες. Μέσω του ΟΑΕΠ εξασφαλίζεται κεφάλαιο κίνησης μέχρι και 200.000 ευρώ για τέσσερις μήνες.

Οι τράπεζες που έχουν υπογράψει τη συγκεκριμένη σύμβαση-πλαίσιο με τον ΟΑΕΠ για το «Πρόγραμμα Εξωστρέφεια» μέχρι στιγμής είναι: Marfin Egnatia Bank, Eurobank EFG, Alpha Bank και Πειραιώς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: