28.3.12

ΚΥΠΡΟΣ: Στο εσωτερικό «γίνεται το σώσε» δηλώνει πικραμένος ο Πρόεδρος...


«Και η Τουρκία συνεχίζει να είναι αλλαζονική»...
Λευκωσία: Η στάση της Τουρκίας στο Κυπριακό εξακολουθεί να είναι αλαζονική, με την Άγκυρα να εκβιάζει την ίδια την ΕΕ ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας και να απειλεί για σχέδιο Β’ , δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Ανέφερε επίσης ότι... οι απλοί Τουρκοκύπριοι είναι οι φυσικοί μας σύμμαχοι και αντιδρούν και οι ίδιοι στα σχέδια εποικισμού της Άγκυρας, διαβεβαιώνοντας ότι η ε/κ πλευρά δεν θα αποδεχθεί σε καμία περίπτωση κάτι τέτοιο, γιατί θα ισοδυναμούσε με απόπειρα αυτοκτονίας.

Ο Πρόεδρος απηύθυνε επίσης έκκληση για ενότητα στο εσωτερικό μέτωπο εκφράζοντας θλίψη γιατί όπως είπε, ενώ στο Κυπριακό έπρεπε να πορευόμαστε στη βάση κοινών συνισταμένων, δεν είμαστε ενωμένοι και έχουμε τάσεις αυτοκαταστροφής κάτι που εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοί μας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας μιλούσε το πρωί σε ομάδα Φοιτητών και Καθηγητών της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, του Πανεπιστημίου Παλέρμο στην Ιταλία και του Πανεπιστημίου Γρανάδας στην Ισπανία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του είπε ότι νιώθει ικανοποίηση να συναναστρέφεται και να έχει επαφή με τους νέους ανθρώπους και για το λόγο αυτό υποστηρίζει τα αιτήματα και τις απαιτήσεις των νέων ανθρώπων, όπως για παράδειγμα την αντίθεσή τους στην επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης.

Καλωσορίζοντας τους φοιτητές ο Πρόεδρος έκαμε σχόλιο για τον καιρό φέτος στην Κύπρο λέγοντας ότι είναι ευλογία, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να πει το ίδιο για την κατάσταση στο Κυπριακό.

Ανέφερε ότι η προσπάθεια για επανένωση της Κύπρου και του λαού της και για τερματισμό της κατοχής δεν έχει δώσει ακόμη καρπούς, γιατί η τουρκική ηγεσία ένεκα διαφόρων επιτυχιών της στο εσωτερικό αλλά και στην περιοχή έχει γίνει ακόμη πιο αλαζονική και σκληρή στην συμπεριφορά της.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στην ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από την Κύπρο την 1η Ιουλίου κάνοντας λόγο για πολύ σημαδιακή μέρα για την Κύπρο και μέρα τιμής. Είπε ότι η προεδρία υπογραμμίζει και την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ισότιμου μέλους της ευρωπαϊκής οικογένειας.

Μίλησε για εκβιασμό από πλευράς Άγκυρας λέγοντας ότι οι Τούρκοι δεν αποδέχονται την ανάληψη της προεδρίας από την Κύπρο και προκαλούν την ίδια την ΕΕ, απειλώντας να τερματίσουν τις επαφές με τα όργανα της ΕΕ.

«Αν αναλάβει η Κύπρος χωρίς λύση στο Κυπριακό, απειλούν για εφαρμογή σχεδίων Β’ και Γ΄ που είναι εντελώς προκλητικά και απαράδεκτα για την διεθνή κοινότητα, αυτό σημαίνει περιφρόνηση των ΗΕ, της ίδια της ΕΕ και ύβρη κατά της ΕΕ η οποία βέβαια έχει πάρει θέση ότι είναι θεσμικές υποθέσεις της Ενωσης το ποιός προεδρεύει και δεν είναι δουλειά ούτε της Τουρκίας, ούτε κανενός άλλου κράτους εκτός της Ενωσης, πολύ δε περισσότερο που η Τουρκία κτυπά την πόρτα της Ενωσης και θέλει να γίνει μέλος», σημείωσε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι αν η Τουρκία δεν συνειδητοποιήσει ότι χωρίς την λύση του Κυπριακού και εάν συνεχίσει να εφαρμόζει προκλητικά, σχέδια τα οποία προκαλούν κρίσεις στην Κύπρο και γύρω από αυτή, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει μέλος. Πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι ακόμη και με λύση, οι λαοί της Ευρώπης δεν θα δεχτούν την Τουρκία γιατί θα καταστεί το μεγαλύτερο κράτος και θα διαδραματίζει ρόλο.

Ανέφερε ότι αυτό δεν βολεύει ούτε την Λευκωσία ούτε και την Αθήνα γιατί η Τουρκία θα συνεχίσει την προκλητική της στάση και θα επιβουλεύεται την εδαφική ακεραιότητα και των δύο κρατών.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας αναφέρθηκε στο πραξικόπημα κάνοντας λόγο για καταραμένη μέρα που έδωσε την δυνατότητα στην Άγκυρα να πατήσει το πόδι της στην επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό αποτελεί μεγάλο δυστύχημα γιατί από τότε μέχρι σήμερα επί του εδάφους έχουν δημιουργηθεί φοβερά τετελεσμένα και φτάνουμε στο σημείο κάποιοι με θράσος να σου λένε ότι «οι περιουσίες σας, των Ε/κ πρέπει να περιέλθουν στα χέρια των Τ/κ και όχι μόνο, αλλά και στα χέρια των εποίκων».

Εξήγησε ότι έχουν κατανεμηθεί περιουσίες Ε/κ στους έποικους, πολίτες της Τουρκίας και θεωρούν κάποιοι ότι νομιμοποιούνται για κάτι τέτοιο, όπως νομιμοποιούνται να θέτουν στο τραπέζι απαιτήσεις πολιτογράφησης όλων των κουβαλητών εποίκων.

Ανέφερε ότι ο εποικισμός έχει χαρακτηριστεί διεθνώς ως έγκλημα πολέμου και ως τέτοιο είναι καταδικαστέο και τιμωρητέο . Εξέφρασε δυσαρέσκεια γιατί η διεθνής κοινότητα επειδή η Τουρκία είναι μια μεγάλη χώρα και διαδραματίζει ρόλο χωροφύλακα στην περιοχή, ανέχεται και στηρίζει την Αγκυρα.

«Η απαίτηση της Τουρκίας για πολιτογράφηση όλων των εποίκων σημαίνει παραβίαση επί της παραβίασης του διεθνούς δικαίου και είναι καταδικαστέα και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να αποδεχθούμε να ευλογηθεί ο εποικισμός, να αποδεχτούμε δηλαδή να αλλάξει η δημογραφική σύνθεση της Τ/κ κοινότητας και κατά προέκταση του πληθυσμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό θα ήταν κάτι σαν απόπειρα αυτοκτονίας», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας απαντώντας σε διάφορους που διερωτώνται τι φταίει ο απλός Τούρκος πολίτης που ήρθε στα κατεχόμενα, τόνισε ότι φταίει η ηγεσία που τον κουβάλησε, διότι εκείνος μπορεί να ήρθε για να δει «χαΐρι» καλύτερο, όμως η ηγεσία, πίσω από το κεφάλι της, δεν είχε το καλώς νοούμενο συμφέρον του κουβαλητού αλλά να εφαρμόσει συγκεκριμένο σχέδιο αλλαγής της δημογραφικής σύνθεσης , επεκτατισμού στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος σημείωσε ότι και οι ίδιοι οι Τ/κ αντιδρούν στα σχέδια της Αγκυρας και δεν θέλουν τους έποικους, σημειώνοντας ότι ως Ε/κ πρέπει να κατανοήσουμε ότι έχουμε φυσικούς συμμάχους στην Τ/κ κοινότητα, τους απλούς Τ/κ που είναι Κύπριοι όπως και οι Ε/κ.

«Δεν θέλουν οι Τ/κ να χάσουν την κυπριακή τους ταυτότητα και εμείς οι Ε/κ πρέπει να το κατανοήσουμε αυτό, έχουμε περισσότερα κοινά με τους Τ/κ από ότι έχουν με τους Τούρκους της Τουρκίας γιατί είμαστε Κύπριοι και πέραν από την εθνική μας προέλευση, έχουμε την κυπριακή μας ταυτότητα και πρέπει να την διατηρήσουμε και να την σεβαστούμε εμείς οι ίδιοι και χρειάζεται να τείνουμε χέρι φιλίας στους απλούς Τ/κ», σημείωσε.

Είπε ότι οι Τ/κ, οι άνθρωποι που έχουν έγνοια για τον τόπο τους και για την πατρίδα τους, είναι φυσικός μας σύμμαχος.

Ανέφερε ότι πρέπει να κατανοήσουμε ότι η Κύπρος είναι πατρίδα και για τους Τ/κ , σημειώνοντας ότι παρά τα όσα δεινά και κακά που πάθαμε, είμαστε «κεφάλια αγύριστα».

«Για αυτά που λέω τώρα κατηγορούμαι βέβαια, αλλά πάντα θα λέω τη γνώμη μου μέχρι τέλους, πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία, και λαοί που δεν διδάσκονται από την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να χαθούν και εμείς δυστυχώς επιμένουμε να μην διδασκόμαστε», σημείωσε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο απλός άνθρωπος είναι αγνός και είναι θύμα κύκλων που είναι «αγύριστα κεφάλια» και ιδεολογικά και πολιτικά.

Απηύθυνε έκκληση για ενότητα λέγοντας ότι «εδώ "γίνεται το σώσε" και δυστυχώς χίλιες φορές και θλίβομαι τα μάλα για αυτό, γιατί στο Κυπριακό επειδή βρήκαμε κάποτε κάποιες κοινές συνισταμένες, έπρεπε να συνεχίσουμε στη βάση αυτών».

Είπε ότι το γεγονός ότι δεν είμαστε ενωμένοι το εκμεταλλεύονται οι αντίπαλοί μας, τονίζοντας ότι εμείς πρέπει να αντλήσουμε δύναμη και από τις παραδόσεις μας και από την σύγχρονη διπλωματία.

Ανέφερε ότι στην Τ/κ κοινότητα, όσες διαφορές και αν υπάρχουν αυτές δεν φαίνονται τόσο έντονα όσο σε εμάς, σημειώνοντας ωστόσο ότι στα κατεχόμενα υπάρχει έλλειψη δημοκρατίας.

Αναφερόμενος στην τουρκική διπλωματία είπε ότι στην Άγκυρα επικρατεί ένας μηχανισμός μονόβουλος, που καθοδηγείται από ένα κέντρο και δεν είναι ποτέ διασπασμένος.

Εκ μέρους του Πανεπιστημίου Αθηνών ο τέως ΓΓ, Καθηγητής Παναγιώτης Κοντός, τόνισε στην ομιλία του ότι έχει καταστεί παράδοση η επίσκεψη ομάδας φοιτητών στο Προεδρικό Μέγαρο της Κύπρου και φέτος συμπληρώνονται 27χρόνια.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι επίτιμος διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών, προσθέτοντας ότι «ακούσαμε με προσοχή τα όσα είπατε που είναι καρπός βαθιάς και υπεύθυνης γνώσης της πολιτικής της Κύπρου και του κόσμου».

Ανέφερε ότι το πρόβλημα της Κύπρου, ο εποικισμός, η πολιτιστική γενοκτονία και η παραβίαση των διεθνών κανόνων είναι πρόβλημα οικουμενικής διάστασης και η παρουσία φοιτητών από άλλα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια έχει αυτή την έννοια.

«Ολοι οι άνθρωποι των καλών προθέσεων και της καλής θέλησης πρέπει να είναι συμπαραστάτες των αγωνιζόμενων αδελφών Κυπρίων ώστε κάποια στιγμή να επιτευχθεί το ποθούμενο, λύση βιώσιμη, δίκαιη και εφαρμόσιμη και αποτελεσματική ώστε να σταματήσει αυτή η τραγωδία», ανέφερε.

Ο Καθηγητής Κοντός ανέφερε ότι ο διχασμός και το «αλληλοφάγωμα» έχουν βλάψει πάρα πολύ την Κύπρο και την Ελλάδα και πρέπει να σταλεί ένα μήνυμα ενότητας των Ελλήνων στην Κύπρο και την Ελλάδα αλλά και μεταξύ μας γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο μπορούμε να βοηθήσουμε τα συμφέροντά μας.

Μετά την αντιφώνηση του Καθηγητή, έγινε ανταλλαγή δώρων και οι φοιτητές τραγούδησαν στα ελληνικά το τραγούδι «Πότε θα κάνει ξαστεριά»...


philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: