27.3.12

Ολέθριο λάθος η κατάργηση των φοροαπαλλαγών...


Έρχονται τα επιδόματα της τρόικας ή αλλιώς παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του. Διότι, κι επισήμως πλέον το υπουργείο Οικονομικών επιβεβαιώνει την κατάργηση όλων των φοροαπαλλαγών και την αντικατάστασή τους με επιδόματα αλλά μόνο σε λίγους.

Αυτό...
σημαίνει ότι εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι θα δουν τους φόρους τους να εκτινάσσονται στα ύψη καθώς πλέον δε θα απαλλάσσεται απολύτως τίποτε. Χιλιάδες ζευγάρια που αγόρασαν ένα κεραμίδι (μιλάμε για μικρομεσαίες οικογένειες με στεγαστικό δάνειο) ελπίζοντας ότι η φοροαπαλλαγή για πρώτη κατοικία θα τους ανακουφίσει από τις δόσεις, καλούνται τώρα να τα βγάλουν πέρα μόνοι τους.

Το σωστό, όπως και για όλες τις απαλλαγές είναι να τα παίρνουν οι μη έχοντες όχι όλοι. Δε μπορεί δηλαδή να παίρνει φοροαπαλλαγή για πρώτη κατοικία ένας κακομοίρης του μεροκάματου που αγόρασε σπίτι με 100.000 ευρώ κι ένας ζάμπλουτος που πήρε βίλα με 5 εκατ. ευρώ.

Το ίδιο ισχύει και για φόρου για διάφορες δαπάνες (π.χ. ιατρικά έξοδα, ασφάλιστρα ζωής και υγείας, ενοίκιο κύριας κατοικίας, εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, ηλιακού θερμοσίφωνα κ.ά) που εξέπιπταν από το φόρο εισοδήματος.

Η πλάκα είναι ότι αντί το κράτος να εισπράξει περισσότερους φόρους θα χάσει αφού κανείς πλέον δε θα ζητά απόδειξη από γιατρούς και άλλους ελεύθερους επαγγελματίες αφού δε θα του χρειάζεται στη δήλωση. Η χαρά των επαγγελματιών που δε θα κόβουν απόδειξη δηλαδή.

Όσο για τα επιδόματα που θα δοθούν προς αντικατάσταση των φοροαπαλλαγών, μάλλον θα είναι στοχευμένα και θα αφορούν λίγους

φορολογούμενους με πολύ χαμηλό εισόδημα (π.χ. κάτω από το όριο της φτώχειας). Έτσι όμως, θα γίνουν φτωχοί και οι υπόλοιποι μικρομεσαίοι, αλλά ποιος νοιάζεται γι’ αυτούς;

Θα είναι, πάντως, ολέθριο λάθος να καταργηθούν πλήρως οι φοροαπαλλαγές αφού στο τέλος το κράτος θα ζημιωθεί...


http://www.antinews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: