6.3.12

Μέρκελ - Ρούσεφ αλληλοπροσάπτουν «προστατευτισμό»...


Ευγενικές αλληλοκατηγορίες μεταξύ ηγεσιών Γερμανίας και Βραζιλίας...
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ εκτίμησε σήμερα πως εάν η Βραζιλία ανησυχεί για το «συναλλαγματικό τσουνάμι» που έχουν ξεκινήσει οι χώρες στην Ευρώπη για να αντεπεξέλθουν στην κρίση, οι...
ανεπτυγμένες χώρες από την πλευρά τους ανησυχούν για το θέμα των «μέτρων προστατευτισμού».

Απευθυνόμενη στην πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, η οποία είχε προσκληθεί για να εγκαινιάσει την Έκθεση Υψηλής Τεχνολογίας Cebit στο Ανόβερο, η Μέρκελ δήλωσε: «εμείς πρόκειται να συζητήσουμε για την κρίση και τις ανησυχίες που έχει ο καθένας. Η πρόεδρος μίλησε για ένα 'τσουνάμι από συνάλλαγμα' που την ανησυχεί. Εμείς από την πλευρά μας κοιτάζουμε πού υπάρχουν τα μέτρα προστατευτισμού».

Η Βραζιλία έχει λάβει μία σειρά από μέτρα προστασίας των προϊόντων της, παραδείγματος χάρη η κυβέρνηση αποφάσισε τον περασμένο Σεπτέμβριο να αυξήσει τη φορολογία των εισαγομένων αυτοκινήτων.

Η Βραζιλία εκτιμά πως «ο συναλλαγματικός πόλεμος» που έχει ξεσπάσει λόγω της τάσης των πλουσιότερων χωρών να καταπολεμούν τα επακόλουθα της κρίσης μειώνοντας το κόστος δανεισμού και διατηρώντας χαμηλά τα σχετικά επιτόκια, αυξάνει την τιμή των προϊόντων της, μειώνοντας ταυτόχρονα την τιμή των ανάλογων προϊόντων που προέρχονται από την Ευρώπη, ή τις ΗΠΑ.

Η Μέρκελ ζήτησε να υπάρξει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη μεταξύ των εταίρων στην Ομάδα G20, που συγκεντρώνει τις ανεπτυγμένες και τις αναδυόμενες οικονομίες του πλανήτη. «Πρέπει να μπορούμε να δείξουμε περισσότερη εμπιστοσύνη και να στηριζόμαστε σε δίκαιες συνθήκες» σε ό,τι αφορά τις οικονομικές συναλλαγές, τόνισε η καγκελάριος...

BHMA.

Δεν υπάρχουν σχόλια: