21.3.12

"Τσιμέντο" οι παραλίες του Ελληνικού...


Στην προσφιλή του τακτική, να επιχειρεί να νομοθετήσει δηλαδή δίχως να ενημερώνει κανένα, προχώρησε για μια ακόμα φορά ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, φέρνοντας αλλαγές στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο ...Ελληνικό οι οποίες μεταξύ άλλων προβλέπουν ανέγερση κατοικιών έως και 16 μέτρα στην παράκτια ζώνη.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ και προέδρου της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για το Περιβάλλον Κώστα Καρτάλη ο οποίος έδειξε ότι δεν γνώριζε τίποτα για τις προθέσεις του υπουργού. Αναλυτικά, ο κ. Καρτάλης μιλώντας στην Ολομέλεια ανέφερε ότι «Σήμερα μας δώσατε μια δυσάρεστη έκπληξη, τη δυνατότητα να δημιουργηθεί χώρος αμιγούς κατοικίας στην παράκτια ζωνη με συντελεστή δομησης 0,6 και καλυψη 40%. Πως πρόεκυψε αυτή η ανάγκη; Φαίνεται ότι γίνεται για οικονομικούς λογους. Εχετε υποχρεωση να προσδιορίσετε με πιο ρητο τρόπο πως θα οριστεί ο ανάδοχος στο Ελληνικό» ενώ πρόσθεσε πως «Αποτελεί εσφαλμένη τακτική της Ελληνικό ΑΕ με τη γνωστή μανατζιδικη τακτική, να στέλνει επιστολές έξωσης φορέων από το Ελληνικό χωρίς να διακρίνει ποιος φορέας είναι αυτός. Αυτός ο οριζόντιος τρόπος αντιμετώπισης δεν είναι σωστός».

Πάντως, μεταξύ των τροποποιήσεων, περιλαμβάνονται:
- αύξηση του συντελεστή δόμησης στο παράκτιο μέτωπο του Αγίου Κοσμά από 0,2 σε 0,25
- αύξηση στο μέγιστο ύψος των κτιρίων από 10 μέτρα σε 16
- δυνατότητα χρήσεων αμιγούς κατοικίας, σε ποσοστό που δεν θα υπερβαίνει το 40% της συνολικής έκτασης του παράκτιου μετώπου

Επιπροσθέτως, η κοινή εισήγηση του κ. Ερνέστου Χαραλαμπόπουλου (ΠΑΣΟΚ) και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (ΝΔ) για τη δυνατότητα της Εκκλησίας να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στο Πεντελικό όρος, σε έκταση 3.500 στρεμμάτων, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα, παρά το διακομματικό της χαρακτήρα.

Ο εισηγητής βουλευτής ανέφερε ότι η τροπολογία κατατέθηκε σε συνεννόηση όχι μόνο με τον εισηγητή της ΝΔ αλλά και σε συνεννόηση με την κυβέρνηση η οποία θα πρέπει σήμερα να τοποθετηθεί επί του θέματος και πρόσθεσε ότι «Ο αρχιεπίσκοπος προτείνει την αναδάσωση μεγάλης έκτασης και στη συνέχεια τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου, το όφελος της οποίας θα διοχετεύσει στο αποστολικό έργο της Εκκλησίας».

Από την άλλη όμως ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι «Τον τελευταίο λόγο, θα τον πει το ΥΠΕΚΑ. Την τροπολογία, την κατέθεσαν βουλευτές και όχι το υπουργείο» και προανήγγειλε ότι «πιθανότατα, η τροπολογία δεν θα γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση»...


protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: