2.3.12

Colpo grosso: Απευθείας στη διυπουργική οι αιτήσεις για επενδύσεις !


Βρήκαν τον τρόπο οι μεγάλες (γερμανικές) εταιρείες να παρακάμψουν τους τοπικές φορείς...
Διαμαρτυρίες από τη Σητεία για την ακύρωση του ηλιοθερμικού
Του Κώστα Μπογδανίδη
Αφού η μια γερμανική εταιρεία εισέπραξε την άρνηση της Περιφέρειας για άδεια εγκατάστασης τεράστιου ηλιοθερμικού πάρκου στο...
Χώνο Σητείας, η δεύτερη (πάλι γερμανική!) αποφάσισε να ακολουθήσει την...fast track τακτική καταθέτοντας το σχετικό φάκελο μέσω της Invest In Greece!

Μάλιστα το αίτημά της θα συζητηθεί στη Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων μαζί με το αίτημα της ΤΕΡΝΑ που έχει πάρει άδεια για αιολικά 1000 Μεγαβάτ και θέλει να φτιάξει το υποβρύχιο καλώδιο!

Οι μεγάλες ξένες και ελληνικές εταιρείες φαίνεται πως θέλουν να παρακάμψουν τις τοπικές αρχες και τους φορείς
και προτιμούν τις κεντρικές υπηρεσίες μέσω της διαδικασίας fast track ώστε να εξασφαλίσουν την άδεια και να ξεκινήσουν.

Μάλιστα η εταιρεία SPES SOLARIS- SOLAR CONCEPT βλέποντας ότι το ηλιοθερμικό στο Χώνος απορρίφθηκε δεν μπήκε καν στον κόπο να καταθέσει εδώ αίτημα, αλλά πάει κατευθείαν στη διαδικασία της διυπουργικής που διά των μεγάλων επενδύσεων δίνει άμεσα τις εγκρίσεις.

Μάλιστα αυτή τη λογική σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες μεγάλες εταιρείες που θέλουν να επενδύσουν στην Κρήτη είτε στον χώρο της ενέργειας είτε σε άλλους τομείς.

Και μόνο η κίνηση αυτή της γερμανικής εταιρείας, καθώς και της ΤΕΡΝΑ καταδεικνύουν το τι θα συμβεί το επόμενο
διάστημα στην Κρήτη και πόσο επίκαιρο είναι το σχέδιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας και της περιφέρειας (σήμερα συζητούν να μπουν και οι δήμοι της Κρήτης) για την εταιρεία λαϊκής βάσης που θα διαχειριστεί τις ΑΠΕ στο νησί.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πριν από λίγους μήνες εγκρίθηκε το ηλιοθερμικό στον Αθερινόλακο Σητείας ισχύος 32 Μεγαβάτ που είναι σύμπραξη ξένων και ελληνικών υπηρεσιών. Ωστόσο, πριν δυο εβδομάδες η επιτροπή περιβάλλοντος είπε "όχι" στην επένδυση της Sustainable Solar Thermal Future East Crete στην περιοχή Χώνος που είναι διπλάσια της πρώτης (60 Μεγαβάτ) με το αιτιολογικό ότι η μελέτη είχε ελλείψεις.

Εκείνο όμως που προέκυψε από τις συζητήσεις μεσα στην επιτροπή είναι ότι υπήρξαν κοινωνικές αντιδράσεις (για τις οποίες πάντως οι ιδιοκτήτες των οικοπέδων κατέθεσαν τις αντιρρήσεις τους και είναι υπέρ της επένδυσης) κι ότι ... φοβούνται το μέγεθος του ξέροντας δε ότι ακολουθεί κι άλλο!

Ποιο είναι το άλλο ηλιοθερμικό πάρκο που είναι και πιο μεγάλο; Πρόκειται για την επένδυση της εταιρείας SPES SOLARIS- SOLAR CONCEPT AE που υπέβαλε αίτημα για την επαύξηση ισχύος του ήδη υπαχθέντος επενδυτικού σχεδίου της στις διατάξεις του Ν.3894/2010, καθώς και της SOLAR POWER PLANT LASSITHI ΕΠE που προωθεί την
κατασκευή ηλιοθερμικού σταθμού ισχύος 70 MW στη θέση Φουρνιά ΔΕ Ίτανου, Δ. Σητείας, Ν. Λασιθίου. μεγαλύτερο λοιπόν από εκείνο που απέρριψε η επιτροπή και προφανώς οι Γερμανοί επιχειρηματίες κατάλαβαν ότι δεν έχει νόημα να το στείλουν στην επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας και μέσω του Invest In Greece ζητούν να πάρει την απόφαση η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων που τις επόμενες ημέρες θα συζητήσει όλους τους σχετικούς φακέλους!

Στην ίδια επιτροπή έχει υποβληθεί το αίτημα για Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) Κρήτης, με διασύνδεση στο Εθνικό Διασυνδεδεμένο Σύστημα Ενέργειας μέσω υποβρυχίου καλωδίου (ΑΣΠΕ Αιτωλοακαρνανίας - Αντλησοταμιευτικά συστήματα παραγωγής ενέργειας ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ) και ανάπτυξη συστοιχιών αιολικών πάρκων στην Κρήτη και διασύνδεση με το ηπειρωτικό σύστημα από την ELICA GROUP.

Πρόκειται για τα 1000 Μεγαβάτ που έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων- μαζί με τον Κοπελούζο έχουν πάρει τις μεγάλες άδειες και θέλουν να φτιάξουν το υποβρύχιο καλώδιο για να εξάγουν από την Κρήτη ενέργεια.

Αντίδραση από 67 ιδιοκτήτες

Στο μεταξύ χθες 67 κάτοικοι της περιοχής που είναι και ιδιοκτήτες των οικοπέδων-τεμαχίων που πήρε η εταιρεία Sustainable Solar Thermal Future East Crete για να φτιάξει το ηλιοθερμικό των 60 ΜΕγαβάτ, έστειλαν επιστολή στο δήμαρχο Σητείας, στην Περιφέρεια και εξηγούν το πως από το 2008 είχαν συμφωνήσει να πουλήσουν τις περιουσίες τους.

Επισημαίνουν ότι η επένδυση δεν έχει καμία σχέση με τις βιομηχανικές ΑΠΕ που επικαλούνται "κάποιοι γνωστοί άγνωστοι οικολόγοι" όπως τους λένε, τονίζουν ότι έχουν ενημερωθεί από ειδικούς επιστήμονες και πως είναι φιλική στο περιβάλλον. ..

cretalive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: