13.3.12

Ο Στάθης Σταυρόπουλος στην Deutsche Welle..


Με αφορμή τα δεκάδες σκίτσα του Στάθη Σταυρόπουλου που φιλοξενούνται τελευταία στα ξένα ΜΜΕ, η γερμανική Deutsche Welle φιλοξενεί εκτενή συνέντευξή του.

«Φημίζεται για την δυνατή εικονογραφία του και την τολμηρή επιλογή λέξεων», αναφέρει η... DW και συνεχίζει ρωτώντας για την στάση των Ελλήνων απέναντι στους Γερμανούς.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω κάτω από την αρχή: η ελληνική στάση δεν έχει αλλάξει καθόλου τα τελευταία χρόνια. Οι Έλληνες δεν έχουν τίποτα εναντίον των Γερμανών. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν πολύ στενούς δεσμούς. Πολλοί Γερμανοί επισκέπτονται τη χώρα μας κάθε χρόνο και πολλοί Έλληνες ζουν και εργάζονται στη Γερμανία εδώ και δεκαετίες», σχολιάζει ο γνωστός σκιτσογράφος.

«Αυτό με το οποίο έχουν πρόβλημα οι Έλληνες είναι η κατανόηση και αποδοχή της γερμανικής και ευρωπαϊκής πολιτικής. Φυσικά μιλάω για την ελληνική κρίση χρέους για την οποία ο λαός της Ελλάδας δεν είναι υπεύθυνος. Παρ' όλα αυτά, κουβαλάνε το μεγάλο βάρος για να επιστραφούν τα χρήματα που δανειστήκαμε», τονίζει ο Στάθης Σταυρόπουλος.

Αναφέρεται όμως και σε κάτι άλλο που «πονάει» τους Έλληνες: «Είμαστε η μοναδική χώρα που δεν πήρε ούτε ένα σεντ των αποζημιώσεων μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σχολιάζει.

Όσο για την εικόνα που έχουν οι Έλληνες για την Angela Merkel, απαντά πως η Καγκελάριος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής, καθώς η πολιτική είναι προσωποκεντρική.

Ως γελοιογράφος είναι δουλειά του να υπερβάλλει, και όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, θέλει να σοκάρει και να προκαλεί. «Δεν χρησιμοποιώ κλισέ ή στερεότυπα για να υποκινήσω το μίσος. Αντίθετα! Οι εικόνες μου θα πρέπει να θυμίζουν στους Γερμανούς και τους Έλληνες πως δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος», τονίζει.

Δεν παραλείπει μάλιστα να εκφράσει και την προσωπική του άποψη για την Γερμανία, λέγοντας πως για κείνον είναι η χώρα του Γκέτε και όχι του Χίτλερ.

Η συνέντευξη κλείνει με την αντιμετώπιση της ελληνικής οικονομικής κρίσης και ο Στάθης Σταυρόπουλος τονίζει πως οι Έλληνες πρέπει να αλλάξουν οι ίδιοι. «Πρέπει να ανακαλύψουν ξανά τον εαυτό τους, τον σεβασμό τους και την αξιοπρέπειά τους», χωρίς πίεση από την Ευρώπη αλλά εσωτερικά.

«Οι Έλληνες δεν είναι τεμπέληδες, αν και ο πρώην πρωθυπουργός μας, ο Γιώργος Παπανδρέου μας διέσυρε ως τέτοιους. Δουλεύουμε περισσότερες ώρες από τους Γερμανούς και τους Ολλανδούς. Όμως η παραγωγικότητά μας είναι πολύ χαμηλότερη, κάτι για το οποίο φταίει το πολιτικό σύστημα και η δομή του κράτους», καταλήγει.
mediagate.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: