17.3.12

Eξοικονόμηση 14 δισ.ευρώ μέχρι το 2014 ζητεί το ΔΝΤ...


Το ποσό αυτό πρέπει να προέλθει από νέα μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, σύμφωνα με την έκθεση του Ταμείου, που συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας.Την εξοικονόμηση 14 δισ. ευρώ, ποσού που ... αντιστοιχεί περίπου 7% του ΑΕΠ, κρίνει αναγκαία για την Ελλάδα το ΔΝΤ, προκειμένου να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι του 2013 και 2014.

Σε έκθεση του Ταμείου, που συνοδεύει την έγκριση της συνεισφοράς του στο δεύτερο πακέτο της Ελλάδας, υποστηρίζεται ότι το ποσό αυτό πρέπει να προέλθει από νέα μέτρα και αλλαγές στο φορολογικό σύστημα.

Όπως είναι γνωστό, η Ελλάδα θα πρέπει να βρει έως τον Ιούνιο τους τρόπους και τα μέσα για την εξασφάλιση αυτών των ποσών.

Σε ό,τι αφορά τους μισθούς, το ΔΝΤ προετοιμάζει το έδαφος για νέες περικοπές επισημαίνοντας ότι παρά τη μείωση του εργατικού κόστους κατά 9,5%, παραμένει κενό ανταγωνιστικότητας 15%-20% που πρέπει να κλείσει.

Ειδικότερα, στην έκθεση του ΔΝΤ υποστηρίζεται ότι απαιτείται προσαρμογή της τάξης του 7% του ΑΕΠ και όχι 5,5% του ΑΕΠ (11 δισ. ευρώ) όπως ανέφερε η έκθεση της Κομισιόν, τονίζοντας μάλιστα ότι χωρίς αυτή, δεν θα καταστεί εφικτή η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος στο 4,5% του ΑΕΠ το 2014.

Τα επιπλέον 3 δισ. ευρώ, που ζητά το ΔΝΤ, κρίνει ότι θα πρέπει να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία από την αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ωστόσο, επίσης το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί. Τα πρόσθετα φορολογικά έσοδα θα πρέπει να προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την αλλαγή του φορολογικού καθεστώτος με στόχο τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

Ειδική αναφορά γίνεται και στις κοινωνικές παροχές, τις οποίες χαρακτηρίζει σύνθετες, άνισα κατανεμημένες και χωρίς στόχευση, προαναγγέλλοντας την επανεξέταση και αναθεώρησή τους.

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρει ότι το 60% των οικογενειακών επιδομάτων καταλήγει στο 40% των νοικοκυριών με τα υψηλότερα εισοδήματα.

Πάντως το ΔΝΤ αναγνωρίζει ότι ο στόχος θα είναι πολύ δύσκολος και τονίζει ότι θα απαιτήσει σύνθετη προσπάθεια και ισχυρή πολιτική δέσμευση.

Επαναλαμβάνει δε ότι υπάρχουν ακόμα μεγάλα ρίσκα στην εφαρμογή του προγράμματος. «Η Ελλάδα», σημειώνεται «έχει λίγα ή καθόλου περιθώρια να απορροφήσει τα αρνητικά σοκ ή τις αστοχίες του προγράμματος».

Όπως επισημαίνεται, σε περίπτωση που η εφαρμογή της πολιτικής πάρει περισσότερο χρόνο ή αποτύχει, η οικονομία θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να αντιδράσει στις μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα να δημιουργείται κίνδυνος μεγαλύτερης ύφεσης, αστοχίας στη δημοσιονομική προσαρμογή και αύξησης του χρέους.

Μάλιστα το ΔΝΤ συνδέει το πρόβλημα και με τις επικείμενες εκλογές λέγοντας ότι δημιουργούν επιπλέον αβεβαιότητα για την εφαρμογή του προγράμματος.

Αν αυτά τα ρίσκα επαληθευτούν, προσθέτει το Ταμείο, το πιθανότερο είναι ότι θα απαιτηθεί επιπλέον «ανακούφιση χρέους» από τον επίσημο τομέα.

Αν μάλιστα αυτό δεν γίνει, η Ελλάδα θα οδηγηθεί σε χρεοκοπία. Σε περίπτωση απουσίας στήριξης από τον επίσημο τομέα και πρόσβασης στα κεφάλαια της ΕΚΤ «μια άτακτη έξοδος από το ευρώ θα είναι αναπόφευκτη».
voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: