1.3.12

ΚΥΠΡΟΣ: Κλείνει τα e-καζίνο η Βουλή με νέο νομοσχέδιο για τον τζόγο...


Προβλέπονται ποινές-μαμούθ...
Λευκωσία: Με τρία ουσιώδη κεφάλαια ανοικτά, ολοκληρώθηκε χθες ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, η εξέταση του νομοσχεδίου που ρυθμίζει το ηλεκτρονικό στοίχημα, με την ελπίδα να ψηφιστεί πριν από τις διακοπές του Πάσχα. Ανοικτά για ρύθμιση παραμένουν το θέμα του ύψους της φορολογίας, το οποίο θα ...συζητηθεί ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών, το θέμα του ανταλλακτηρίου και της σύνθεσης της Εθνικής Αρχής Στοιχήματος, τα οποία θα αποφασιστούν στις Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων.

Σημειώνεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου κράτησε σχεδόν δύο χρόνια, άλλαξαν τέσσερα προσχέδια και είναι άγνωστο κατά πόσον τελικά θα ψηφιστεί ως έχει. Με το νέο αναθεωρημένο νομοσχέδιο έχουν προστεθεί διατάξεις που σχετίζονται με τον έλεγχο τόσο του παίκτη όσο και των εταιρειών παροχής στοιχήματος, που διευρύνουν αποτελεσματικά τον έλεγχο του παιχνιδιού, προς αποφυγή ή πρόληψη των στημένων παιχνιδιών, αλλά και με σκοπό την αντιμετώπιση του ενδεχόμενου ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, Ιωνά Νικολάου, με το νομοσχέδιο υιοθετείται σύστημα φραγής για τον έλεγχο του παράνομου στοιχήματος, ενώ αυξάνονται και οι ποινές κατά τρόπο που να είναι αποτελεσματικές, με μέγιστη χρηματική ποινή που φθάνει το μισό εκατομμύριο ευρώ και με ποινή φυλάκισης μέχρι επτά χρόνια.

Προβλέπεται επίσης κλείσιμο των υποστατικών ηλεκτρονικού στοιχήματος που έχουν γεμίσει κάθε γωνιά της Κύπρου.

Το σύστημα φραγής εφαρμόζεται, είπε, σε πολλές χώρες που υπάρχει μερική ή ολική απαγόρευση του διαδικτυακού στοιχήματος και παρόλο που ο έλεγχος δεν μπορεί να είναι 100% αποτελεσματικός, εντούτοις είναι σημαντικότατος.

Ανέφερε ότι δίνονται αρμοδιότητες στην Εθνική Αρχή Στοιχήματος ώστε να μπορεί να ελέγχει σε συνεργασία με τις εταιρείες, το στοίχημα που παίζεται πριν από τη διεξαγωγή ποδοσφαιρικού αγώνα, ώστε σε περίπτωση κατά την οποία έχουν στοιχηματιστεί ποσά δυσανάλογα από τα αναμενόμενα να μπορεί να παρέμβει και να ζητήσει μέχρι και την αναστολή συγκεκριμένου παιχνιδιού και τη διακοπή του στοιχήματος. Χαρακτήρισε τη νομοθεσία «αρκετά αυστηρή αλλά να μην ξεχνούμε, είπε, ότι ρυθμίζει ένα πολύ ιδιάζον ζήτημα που θεωρείται από τις πιο επικερδείς δραστηριότητες στον κόσμο και σε πολλές περιπτώσεις συνδέεται με παράνομες ενέργειες, που συνιστούν από μόνες τους ποινικά αδικήματα».

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, είπε ότι με το σχετικό νομοσχέδιο παρέχονται τα εφόδια στις διωκτικές αρχές ώστε να κλείσουν τα παράνομα υποστατικά. Θα είναι δύσκολο πλέον να συντηρηθεί το παράνομο στοίχημα, ισχυρίστηκε...

philnews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: