6.3.12

Economist: Στην Ελλάδα το μέγεθος... θα μετρούσε (αν υπήρχε)...


Το αδικαιολόγητα αυστηρό νομικό πλαίσιο, που υπερπροστατεύει τις μικρές επιχειρήσεις, αποτελεί μόνιμη τροχοπέδη την οποία αδυνατούν, ή αρνούνται, να υπερκεράσουν οι επιχειρήσεις τις ευρωπαϊκής περιφέρειας, σύμφωνα με το ιστολόγιο Free Exchange του έγκυρου περιοδικού Economist.

Η... μεγάλη διαφορά του δοκιμαζόμενου ευρωπαϊκού νότου από τις βιομηχανικές και εξαγωγικές οικονομίες του ευρωπαϊκού βορρά δεν έγκειται, σύμφωνα με το άρθρο αυτό, στο μισθολογικό και ασφαλιστικό κόστος εργασίας, αλλά στην ιδεοληπτική προσκόλληση στο μοντέλο που προτάσσει την μικρή, οικογενειακή επιχείρηση ως τη ραχοκοκαλιά μιας υγιούς, εργοδοτικής οικονομίας. Το επιχείρημα αναμφίβολα δεν είναι πρωτάκουστο, τα στοιχεία όμως που το υποστηρίζουν είναι τουλάχιστον ανησυχητικά και το παράδειγμα της χώρας μας το πλέον εμβληματικό.

Στον ευρωπαϊκό χάρτη η Ελλάδα ξεχωρίζει όντας ο ουραγός στην επιχειρηματική ανάπτυξη˙ ενδεικτικά, περίπου το ένα τρίτο των ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων απασχολεί μονοψήφιο αριθμό εργαζόμενων. Η μοναδική χωρά που έστω πλησιάζει την ελληνική πραγματικότητα είναι η Πορτογαλία με 20%. Στον αντίποδα, σε μια οικονομία όπως η Γερμανική, μόλις το 4,3% των εταιριών έχουν λιγότερους από 10 εργαζόμενους ενώ αντίθετα το 55% των επιχειρήσεων εργοδοτούν περισσότερους από 250 ανθρώπους...

skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: