1.3.12

Μ. Μόντι: Το μέγεθος μετράει για να καταστεί ο ESM αποτελεσματικός...


«Το μέγεθος μετράει» προκειμένου να καταστεί αποτελεσματικός ο μηχανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, υποστήριξε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, σε συνέντευξή του στο Bloomberg TV.

«Πιστεύω ότι το μέγεθος μετράει, όπως και το... χρονοδιάγραμμα της ενεργοποίησης του μηχανισμού, εάν απαιτείται, και επίσης οι κανόνες που θα διέπουν τη λειτουργία του, διότι πρέπει να κινητοποιείται γρήγορα εάν υπάρχει ανάγκη. Όσο καλύτερα είναι τα τείχη προστασίας από αυτές τις τρεις απόψεις, τόσο λιγότερο πιθανό θα είναι ότι θα χρησιμοποιηθούν», εκτίμησε ο Μόντι αναφερόμενος στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί έως τα τέλη Μαρτίου να αποφασίσει για τον σχηματισμό και το μέγεθος των ταμείων για τα κράτη που δεν μπορούν να δανειστούν από τις αγορές – του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), του υπάρχοντος μηχανισμού ο οποίος είναι προσωρινός, και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), ο οποίος αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο και θα είναι μόνιμος.

Η Γερμανία υποστηρίζει ότι τα συνδυασμένα διαθέσιμα των δύο ταμείων ανέρχονται σε 500 δισ. ευρώ και με τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να διαθέσουν άλλες χώρες μέσω του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα δημιουργηθεί επαρκής ισχύς πυρός.

Ο Μόντι απέφυγε πάντως να τοποθετηθεί για το μέγεθος του ταμείου. «Καθώς θα συμμετάσχω στη διαπραγμάτευση [για το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής], προτιμώ να μην σας πω έναν αριθμό», είπε ερωτηθείς σχετικά.

«Η Ιταλία προσεγγίζει τώρα αυτή τη συζήτηση με έναν τρόπο πιο χαλαρό από ό,τι θα το έκανε τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο, διότι πιστεύω ότι είμαστε πλέον σε μια πιο άνετη θέση. Έτσι είναι πιο εύκολο για εμάς να υποστηρίζουμε ότι αυτό είναι προς το γενικό συμφέρον», πρόσθεσε ο Μόντι...

BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια: