30.3.12

Ικανοποίηση Eurogroup για την εφαρμογή του προγράμματος της Ελλάδας...


Την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση του PSI και για την εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της Ελλάδας εξέφρασε το Eurogroup, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη. «Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν δεν μπορέσει να αποπληρώσει εγκαίρως ομόλογα που... έχει εκδώσει υπό ξένο δίκαιο, οι κάτοχοι των οποίων έχουν αρνηθεί να τα ανταλλάξουν στο πλαίσιο του PSI», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Παράλληλα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την ενίσχυση του «τείχους προστασίας» απέναντι στην κρίση χρέους με 800 δισ. ευρώ. Τη συμφωνία χαιρέτισε και το ΔΝΤ.

Ο υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης ενημέρωσε τους ευρωπαίους ομολόγους του για την πορεία υλοποίησης του οικονομικού προγράμματος, το οποίο εγκρίθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργού, το Eurogroup - που συνεδρίασε στην Κοπεγχάγη - εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εφαρμογή του προγράμματος και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την ολοκλήρωση των αξόνων του προγράμματος, που αφορούν στους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, πριν το κλείσιμο της βουλής για τη διενέργεια των εθνικών εκλογών.

Έγινε, επίσης, ειδικότερη συζήτηση για την εξέλιξη του PSI. Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους ομολόγους του για την πορεία του και την περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής των κατόχων ομολόγων ξένου δικαίου.

Επιπλέον, οι ευρωπαίοι εταίροι ενεργοποιούνται περισσότερο προς την κατεύθυνση ενθάρρυνσης και προτροπής των ομολογιούχων για περαιτέρω αύξηση της συμμετοχής, παρά την μέχρι τώρα θετική και πέραν των προσδοκιών ανταπόκριση των ομολογιούχων.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντάσσεται και η δήλωση του προέδρου του Eurogroup, κ. Γιούνκερ, ο οποίος παροτρύνει την περαιτέρω ανταπόκριση των ομολογιούχων, τονίζοντας, πως δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρξει καλύτερη προσφορά από την παρούσα.

Ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης

Στο ανακοινωθέν του Eurogroup επισημαίνεται ότι ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης θα είναι το βασικό εργαλείο για τη χρηματοδότηση νέων προγραμμάτων από τον Ιούλιο του 2012, ενώ το σημερινό Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα παραμείνει σε ισχύ για τα προγράμματα που αποφασίστηκαν πριν από τον Ιούλιο του 2012.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζεται, για μια μεταβατική περίοδο που θα διαρκέσει ως τα μέσα του 2013, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα ώστε η δανειοδοτική ικανότητά του να φτάνει τα 500 δισ. ευρώ.

Η συνολική συνδυασμένη δανειοδοτική ικανότητα των δύο μηχανισμών -του προσωρινού και του μόνιμου- θα είναι 700 δισ. ευρώ, στα οποία θα πρέπει να προστεθούν τα 49 δισ. ευρώ που δεσμεύτηκαν ήδη από το Ταμείο για την Ελλάδα και τα 53 δισ. ευρώ υπό τη μορφή διμερών δανείων που δόθηκαν στη χώρα μας.
Το ποσό θα αποτελείται από νέα κεφάλαια 500 δισ. ευρώ μέσω του μόνιμου ταμείου στήριξης (ESM) από τον Ιούλιο και άλλα 200 δισ. ευρώ που ήδη υφίστανται μέσω του προσωρινού ταμείου στήριξης (EFSF).

Το συνολικό πακέτο περιλαμβάνει μεγάλο μέρος των πόρων που έχουν ήδη δαπανηθεί ή για τους οποίους έχουν δοθεί δεσμεύσεις. Έπειτα από επεισοδιακή, σύμφωνα με πηγές της ΕΕ, συζήτηση, τα 17 κράτη του ευρώ συμφώνησαν στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή που προέκριναν χώρες όπως η Γερμανία, η Φινλανδία και η Ολλανδία, όπου η κοινή γνώμη διάκειται αρνητικά στην παροχή επιπλέον βοήθειας.

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν δεν αποπληρώσει εγκαίρως τα ομόλογα

Η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει αν δεν αποπληρώσει εγκαίρως ομόλογα που έχει εκδώσει υπό ξένο δίκαιο, οι κάτοχοι των οποίων έχουν αρνηθεί να τα ανταλλάξουν στο πλαίσιο του PSI, είπε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Οι ελληνικές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι επεκτείνουν την περίοδο αποδοχής της προσφοράς έως τις 4 Απριλίου για τα ομόλογα υπό ξένο δίκαιο που είναι επιλέξιμα για την ανταλλαγή. Η απόφαση ελήφθη ώστε να δοθεί στους ομολογιούχους η περαιτέρω δυνατότητα να προσφέρουν τα ομόλογα τους στην ανταλλαγή», τόνισε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι δεν συνιστά χρεοκοπία εάν η Ελλάδα δεν αποπληρώσει εγκαίρως τα ομόλογα ξένου δικαίου που δεν έχουν ανταλλαγεί», πρόσθεσε.

Χαιρετίζει το ΔΝΤ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ χαιρέτισε σήμερα την απόφαση της ευρωζώνης να ενισχύσει τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σημειώνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει το ΔΝΤ να βρει επιπρόσθετους πόρους.

Η απόφαση των Βρυξελλών «ενισχύει το ευρωπαϊκό τείχος προστασίας και υποστηρίζει τις προσπάθειες του ΔΝΤ να αυξήσει τους διαθέσιμους πόρους του προς όφελος των μελών του» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

«Χαιρετίζω την απόφαση των υπουργών της ευρωζώνης να ενισχύσουν το ευρωπαϊκό τείχος ασφαλείας» σημειώνει η Λαγκάρντ στην ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από τη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup στην Κοπεγχάγη.

«Το ΔΝΤ υπογραμμίζει εδώ και καιρό ότι η βελτίωση των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων τειχών ασφαλείας, επιπλέον της δημιουργίας σταθερών πλαισίων οικονομικής πολιτικής, έχει ουσιαστική σημασία για να δοθεί τέλος στην κρίση και να επιτύχουμε μια διεθνή χρηματοπιστωτική σταθερότητα», καταλήγει...
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: