13.3.12

Financial Times: «Σε τριτοκοσμικό επίπεδο το ελληνικό ΑΕΠ»...


Η ελληνική οικονομία συρρικνώνεται σε τριτοκοσμικό επίπεδο» είναι ο τίτλος αποκλειστικού άρθρου της γερμανικής έκδοσης των «Financial Times» που δημοσιεύεται σήμερα και αναφέρει ότι το... ελληνικό ΑΕΠ βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα των ΑΕΠ του Περού, του Βιετνάμ και Μπαγκλαντές.
Η εφημερίδα επικαλείται στοιχεία έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό της το έγκυρο Οικονομικό Ινστιτούτο Ifo, για να τονίσει ότι το 2012 χώρες όπως το Περού και το Βιετνάμ θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ, ενώ δεν αποκλείεται σύντομα η κατάσταση να επιδεινωθεί περαιτέρω.
«Εάν πραγματικά προκύψει μια δραματική ύφεση της τάξης του 8%, τότε ακόμη και το Μπανγκλαντές και η Χιλή θα ξεπεράσουν την Ελλάδα σε ΑΕΠ», επισημαίνει ο ερευνητής του Ifo Στέφεν Έλστνερ.
Η εφημερίδα αποδίδει την δραματική πτώση του ελληνικού πλούτου στην κρίση χρέους. «Η Ελλάδα βρίσκεται ακόμη σε ύφεση, ως αποτέλεσμα της ριζοσπαστικής λιτότητας που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση», αναφέρει και σημειώνει ότι η Ελλάδα βρισκόταν το 2009 στην 35η θέση, την πέρασαν το 2010 η Ελβετία, η Αυστρία και το Χονγκ Κονγκ, ενώ το 2011 έπεσε στην 40ή θέση, κάτω πλέον και από την Ουκρανία και την Σιγκαπούρη.
«Πρόκειται για τη σοβαρότερη, μεταπολεμικά, κρίση δυτικής χώρας», τονίζει ο Μπάρι ‘Αϊχενγκριν, καθηγητής Ιστορίας της Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ.
TANEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: